Лавата — составена од стопен материјал кој се наоѓа во внатрешната обвивка и од парчињата кора кои се топат во одредени зони на земјата. Се состои од многу гасови како водена пареа (која обично сочинува малку повеќе од половина вкупните гасови), јаглерод диоксид, сулфурен диоксид, сулфурен водород, хлороводородна киселина, водород и јаглерод моноксид. Сите овие гасови се стопени во магмата благодарение на високиот притисок, но кога излегуваат надвор се ослободуваат како меурчиња од газиран пијалак кога се отвора шишето. Ако лавата излегува брзо, гасот се ослободува со поголема сила и ерупцијата е побурна, а ако излегува бавно гасот се ослободува полека.

Лава во форма на јазик

Некои од најголемите ерупции во светот уреди

Година Вулкан Жртви
79 п.н.е. Везув (Италија) 4000 - 5000
1586 Келут (Индонезија) 10.000
1627 Везув (Италија) 5000
1783 Лаки (Исланд) 9350
1792 Унзен (Јапонија) 14.300
1815 Тамбора (Индонезија) 95.000
1883 Кракатао (Индонезија) 36.400
1902 Пелее (Мартиник) 29.000
1908 Св. Елена (САД) 57
1982 Чичон (Мексико) 1900
1985 Н. дел Руис (Колумбија) 23.000
1986 ез. Њос (Камерун) 2000
1991 Пинатубо (Филипини) 800