Готварска сол

хемиско соединение

Натриум хлорид, познат како готварска сол — соединение со хемиска формула NaCl. Солта најчесто се произведува со испарување на морската вода. Концентрацијата на солта во морската вода изнесува околу 3,3% масни проценти. Рударската или камената кујнска сол се добива со ископување на местата каде што во минатото постоело море при што солта се наталожила со повлекување на морето (на пример, рудникот во Тузла).

Натриум хлорид
Sodiumchloride crystal 01.jpg
Sodium-chloride-3D-ionic.png
Дополнителни податоци
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Солта како тема во уметноста и во популарната култураУреди

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Aleksandar Petrov, „Vasko Popa“, во: Vasko Popa, Pesme. Beograd: Bigz, 1978, стр. 198.
  2. I. E. Babelj, Crvena konjica. Beograd: Rad, 1969, стр. 62-64.
  3. Zbignjev Herbert, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg – Čigoja štampa, стр. 33-34.