< 1220-ти 1230-ти 1240-ти >
1230 1231 1232 1233 1234 1235 1236 1237 1238 1239

1230-ти — деценија според јулијанскиот календар кој започнала на 1 јануари 1230 година и завршила на 31 декември 1239 година.

Настани уреди

1230 уреди

1231 уреди

 • 9 април - Жолтеникави облаци и прашина го задушуваат воздухот околу Хангџоу, Кина, што го замаглува небото и сонцето, а пожарот се распространува на југоисток од градот, кој продолжува да се шири и следниот ден. Борбата против пламенот оди тешко поради ограничената видливост. Кога пожарите биле изгасени, откриено е дека целата област од околу 10.000 куќи во југоисточниот дел на градот биле целосно уништени.
 • Монголските војници ја преминале реката Јалу во Кореја.
 • Освоен е градот Согут од страна на Ертугрул, татко на Осман I.
 • Италија: Фридрих II ги издава т.н. Конституции од Мелфи, колекција на закони за Кралство Сицилија, како и указот од Салерно, кој го регулира користењето на медицината и одделувањето на професиите лекар и аптекар[3].
 • Ливелин Велики започнува поход против норманските господари во Велс.
 • Шпанија: Кралство Кастиља го освојува градот Кесада[2]
 • За првпат се споменува градот Бад Либенверда.
 • Ричард, првиот ерл од Корнвол се жени со Изабела Маршал.

1232 уреди

1233 уреди

1234 уреди

1235 уреди

1236 уреди

1237 уреди

1238 уреди

1239 уреди

Наводи уреди

 1. Fine, John Van Antwerp (1994). The Late Medieval Balkans: A Critical Survey from the Late Twelfth Century to the Ottoman Conquest. University of Michigan Press. стр. 125. ISBN 978-0-472-08260-5.
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Peter Linehan (1999). David Abulafia (уред.). The New Cambridge Medieval History c.1198-c.1300. Chapter 21: Castile, Portugal and Navarre. Cambridge: Cambridge University Press. стр. 668–673. ISBN 0-521-36289-X.
 3. Rashdall, Hastings (1895). The Universities of Europe in the Middle Ages. Clarendon Press. стр. 85. Посетено на 20 November 2016.
 4. Dal-Gal, Niccolò (1907). „St. Anthony of Padua“. The Catholic Encyclopedia. 1. Robert Appleton Company. Посетено на 2011-06-13.
 5. Picard, Christophe (1997). La mer et les musulmans d'Occident VIIIe-XIIIe siècle. Paris: Presses Universitaires de France.
 6. Lourie, Elena (2004). Jews, Muslims, and Christians in and around the Crown of Aragon: essays in honour of Professor Elena Lourie. Brill. стр. 270. ISBN 90-04-12951-0. Архивирано од изворникот на 2016-12-22. Посетено на 2018-09-19.
 7. Picard, Christophe (2000). Le Portugal musulman (VIIIe-XIIIe siècle. L'Occident d'al-Andalus sous domination islamique. Paris: Maisonneuve & Larose. стр. 110. ISBN 2-7068-1398-9.
 8. Hey, David. Medieval South Yorkshire.
 9. de Epalza, Miguel (1999). Negotiating cultures: bilingual surrender treaties in Muslim-Crusader Spain under James the Conqueror. Brill. стр. 96. ISBN 90-04-11244-8.