Литванците (литвански: lietuviai, еднина lietuvis/lietuvė) се балтички народ кои воглавно ја населуваат територијата на Литванија, каде сочинуваат 83,45 % од вкпното население на државата.[15] Покрај Литванија, Литванците формираат малцински заедници и во дијаспората како што се САД, Бразил, Канада, Колумбија, Русија, Обединетото Кралство и Ирска. Мајчин јазик на Литванците е литванскиот јазик, кој заедно со латвискиот јазик се единствените живи балтички јазици. Исто така, Литванците и Латвијците се единствените живи балтички народи. Најголем дел од Литванците се римокатолици, а мал број од населението се следбеници на лутеранството.

Литванци
lietuviai
Lietuviai.Lithuanians.png

Најгоре: Миндаугас
втор ред:Гедиминас, Кестутис, Вјатаутас, Јодаила.
трет ред: Барбара Реѕивил, Миколај Реѕивил, Лауринас Гуцевичиус, Симонас Даукантас
четврт ред:Мотиејус Валанчиус, Микалојус Константинас Чиурлионис, Антанас Баранаускас, Видунас.


најдолу:Јонас Басанавичиус
Вкупен број на населението

~ 4 милиони

Региони со значително население
Литванија Литванија 2,765,600[1]
 САД 710,000 (2008)[2]
 Обединето Кралство 140,000[се бара извор]
 Бразил 100,000[3]
 Канада 46,690[4]
 Русија 45,569 (2002)[5]
 Латвија 25,693 (2010)[6]
 Ирска 24,628 (2006)[7]
 Германија 20,285 (2008)[8]
 Шпанија 15,144[9]
Австралија Австралија 15,000[10]
 Украина 11,000
 Полска 5,846 (2009)[11]
 Белорусија 5,087 (2009)[12]
 Франција 4,000
 Естонија 2,100 (2000)[13]
 Исланд 1,300
Јужна Африка ЈАР 1,000[14]
Јазици
литвански јазик
Религии
Католицизам, Лутеранство
Поврзани етнички групи
Латвијци, Пруски Литванци, Стари Пруси

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

 1. [1]
 2. 712,165±16,947 at 90% confidence interval; "B04003. Total Ancestry Reported". 2008 American Community Survey 1-Year Estimates. United States Census Bureau. Посетено на 10 July 2010.
 3. [2]
 4. [3]
 5. [4]
 6. [5]
 7. [6]
 8. [7]
 9. [8]
 10. [9]
 11. http://web.archive.org/web/20091122074303/http://www.stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/gus/PUBL_rocznik_demograficzny_2009.pdf Demographic Yearbook of Poland 2009, p. 163
 12. http://belstat.gov.by/homep/ru/perepic/2009/itogi1.php, Общая численность населения, его состав по возрасту, полу, состоянию в браке, уровню образования, национальностям, языку и источникам средств к существованию, Статистический бюллетень 2009, p.22
 13. [10] 2000 Round of Population and Housing Censuses in Estonia, Latvia and Lithuania, p. 26
 14. http://www.queensu.ca/samp/news/artic1.htm
 15. [11]