Опсада на Цариград (1235)

За другите опсади на градот видете Опсада на Цариград

Опсадата на Цариград од 1235 година претставува неуспешен обид за преземање на престолнината на Латинското Царство од страна на Никејското Царство на чело со Јоан де Бриен и Бугарската империја на чело со Иван Асен II.

Опсада на Цариград (1235)
Дел од Византиско-латински војни
Латинско-бугарски војни

Карта која го покажува градот во времето на Византија
Датум 1235
Место Цариград, Латинско Царство
Исход Договор.
Завојувани страни
Бугарска империја
Palaiologos flag Никејско Царство
Латинско Царство

Позадина

уреди

По смртта на Роберт де Куртене во 1228 година, негов наследник станал Јоан де Бриен. По поразот на Латинското Царство во Битката кај Клокотница[1][2]. Во меѓу време, царот на Никеја, Јован III Дука Ватац склучил договор со Бугарија, кој договор во текот на 1235 година дошол до напаѓање и опсада на Цариград.

Опсада

уреди

Во 1235 година, Анџело Санудо ја испратил својата морнарица за одбрана на Цариград, каде што царот Јоан де Бриен веќе се наоѓал под опсада од страна на Јован III Дука Ватац[3], царот на Никеја, и Иван Асен II од Бугарија. Заедничката опсада на сојузниците била неуспешна[4]. Сојузниците од опсадата се повлекле во есента, бидејќи доаѓала зимата. Двата цареви се договориле опсадата да биде продолжена во следната година, но тогаш бугарскиот цар одбил да испрати војници. По смртта на Јоан де Бриен во 1237 година, Бугарите го прекратиле договорот со Никеја, главно поради можноста Иван Асен II, да стане регент на Латинската империjа.

По опсадата

уреди

Од 1247, Никејското Царство го опседнал градот. Во Битка на Пелагонија|Битката на Пелагонија во 1258 година, Латинското Царство доживеала пораз, со кое било означано пропаѓањето на империјата. Така во 1261 година градот Цариград бил заземен од страна на Никеја, а со тоа Латинското Царство пропаднала.

Наводи

уреди
  1. Turnovo inscription of Tsar Ivan Asen II in the Holy 40 Martyrs Church in honour of the victory at Klokotnitsa on 9 март 1230
  2. „Battle of Klokonista“. badley.info. Архивирано од изворникот на 2011-07-21. Посетено на 2008-12-29.
  3. „1235“. Answers.com. Посетено на 2009-05-18.
  4. „John III Ducas Vatatzes“. NNDB.com. Посетено на 2009-05-18.

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди