Зичиујфалу (унгарски: Zichyújfalu [ˈziʧiuːjfɒlu]) е село во унгарската жупанија Фејер. Соседни населени места на Зичиујфалу се Гардони, Пустасаболч, Шерегелиес и Сабадеѓхаза.

Зичиујфалу

Селото има населението од 941 жители (2012)[1] со густина на население од 86,97 лица/км2. Вкупната површина на селото е 10,82 km2 и истото се наоѓа на надморска височина од 125 метри[2].

ИсторијаУреди

Зичиујфалу за првпат се спомнува во 1239.[3]

НаводиУреди

  1. „A Magyar Köztársaság Helységnévtára, 2012“ (PHP). Központi Statisztikai Hivatal.
  2. „Zichyújfalu, Hungary“ (HTML). Falling Rain Genomics, Inc. Посетено на 2012-10-24.
  3. „Zichyújfalu“ (SHTML). nemzetijelkepek.hu. Посетено на 2012-10-24.