Валенсија — главниот град на истоимената шпанска провинција, Валенсија. Валенсија е третиот град по големина во Шпанија и 21 најголем во Европската Унија. Градот зафаќа дел од индустриската зона Коста дел Азахар.

Ciudad de valencia satnasa.jpg

Според статистикта од 2007, Валенсија има население од 797,654 жители. Популацијата на градското подрачје (со околните мали градови) — 1,738,690 според пописот од 2007.Од 2007 година градоначалничка на Валенсија е Рита Барбера Нола.