Конахт (англиски: Connacht; се изговара ˈkɒnəxt, или /ˈkɒnɔːt/[1]; ирски: Connachta (изговор [ˈkɔnəxtə]) „(земја на) потомците на Кон“) е западна покраина на Ирска, со грофовиите Голвеј, Литрим, Мејо, Роскомон и Слајго.

Конахт
Cúige Chonnachta
Знаме на Конахт
Местоположба
Конахт на карта
Конахт на карта
Статистики
Површина: 17 713,18
Население (2006) 503 083

Во ирскиот се користи името Cúige Chonnacht т.e. покраината Конахт. Најголеми градови се Голвеј на југ, и Слајго на север. Има вкупно население од 503 083 со што е најненаселената покраина во Ирска.

Највисока точка е врвот Мвелреа (Mweelrea) (814 м), во грофовијата Мејо, додека најголем остров е Ахил, кој воедно е и најголем остров во Ирска. Најголемо езеро е езерото Луг.

Во 1798 гонина со француска воена помош била основана Република Конахт.

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. според окфордскиот англиски речник