Голем мајстор на Темпларите

Секој што ќе станел Голем мајстор на витешкиот ред Темплари станувал командант на христијанската војска и на храмот на Соломон (познат и како темпларски храм). Првиот Голем мајстор на овој витешки ред бил Хуго де Паен којшто на оваа функција застанал во 1118 година, а по неговата смрт на оваа функција застанал Робер де Краон со што продолжила низата на Големи мајстори којашто завршила со Жак де Молеј во 1314 година. Најголем број од темпларите коишто биле Големи мајстори на функцијата останале до својата смрт, но абдикацијата на некој од нив не е непозната и се има случувано главно поради нивното заминување во манастирите по мирен живот или поради дипломатски цели.

Секоја држава си имала свој мајстор, а сите биле покорни на Големиот мајстор и го известувал за се што се случувало во редот на темпларите во нивната држава. Големиот мајстор ги разгледувал плановите и активностите на редот, одлучувал за воените походи во светата земја и источна Европа, склучувал зделки, раководел со средствата и финансиите на редот и одлучувал за подобрување на инфраструктурата во западна Европа. Големиот масјтор ги контролирал сите случувања во редот, но подоцна бил донесен акт со кој се ограничиле неговите функции. По издавањето на папската була, темпларскиот ред заедно со својот Голем мајстор бил одговорен пред Рим.

Вкупно имало 23 Големи мајстори што на таа функција биле од 1118 до 1314 година:

Име Грб На функција
1. Иг де Пајен Armoiries Hugues de Payens.svg 1118-1136
2. Робер де Краон Armoiries Robert de Craon.svg 1136-1147
3. Еверар де Бар Armoiries Evrard des Barres.svg 1147-1149
4. Бернар де Трамелеј Armoiries Bernard de Tramelay.svg 1149-1153
5. Андре де Монбар Armoiries André de Montbard.svg 1153-1156
6. Бертран де Бланшфор Armoiries Bertrand de Blanquefort.svg 1156-1169
7. Филип од Наблус Armoiries Philippe de Milly.svg 1169-1171
8. Одо де Сен-Аман Armoiries Eudes de Saint-Amand.svg 1171-1179
9. Арнолд де Тороха Armoiries Arnaud de Toroge.svg 1181-1184
10. Жерар де Ридфор Armoiries Gérard de Ridefort.svg 1185-1189
11. Робер де Сабле Armoiries Robert de Sablé.svg 1191-1193
12. Жилбер Ерај Armoiries Gilbert Hérail.svg 1193-1200
13. Филип де Плеси Armoiries Philippe du Plaissis.svg 1201-1208
14. Гијом де Шартр Armoiries Guillaume de Chartres.svg 1209-1218
15. Пјер де Монтеги Armoiries Pierre de Montaigu.svg 1218-1232
16. Арман де Перигор Armoiries Armand de Périgord.svg 1232-1244
17. Ришар де Бур 1244/5-1247[1]
18. Гијом де Сонак Armoiries Guillaume de Saunhac.svg 1247-1250
19. Режинал де Вишје Armoiries Renaud de Vichiers.svg 1250-1256
20. Тома Берар Armoiries Thomas Bérard.svg 1256-1273
21. Гијом де Божоа Armoiries Guillaume de Beaujeu.svg 1273-1291
22. Теобалд Годен Armoiries Thibaud Gaudin.svg 1291-1292
23. Жак де Молеј Armoiries Jacques de Molay.svg 1292-1314

НаводиУреди

  1. Armand de Périgord was either killed or captured at the battle of La Forbie; authorities differ. Richard de Bures commanded the Templars until the election of Guillame de Sonnac; whether he was Grand Master is disputed. See Armand de Perigord (1178-1247), at www.templiers.org Архивирано на 12 ноември 2011 г.