Википедија:ВикиПроект Географија/Потребни статии

Ова е список на потребни статии од областа на географијата. Овој список содржи статии кои на македонската Википедија ги нема и се поврзани со географијата. Списокот е поделен на региони, за полесна навигација и ориентација. Поделбата е направена од континенти па сè до региони во одредени држави. Секоја поделба ги вклучува сите статии кои ги опфаќа истата, со мал опис за поимот.

РекиУреди

АвстралијаУреди

АзијаУреди

АфрикаУреди

ЕвропаУреди

Западна ЕвропаУреди

Источна ЕвропаУреди

Јужна ЕвропаУреди

Балкански ПолуостровУреди

 1. Сава - река во Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина и Србија.
 2. Лендава - река во Словенија.
 3. Мура — река во Словенија.
 4. Крка - река во Словенија и Хрватска.
 5. Песница - река во Словенија.
 6. Драва - река во Словенија и Хрватска.
 7. Дравиња - река во Словенија.
 8. Межа - река во Словенија.
 9. Савиња - река во Словенија.
 10. Мирна - река во Словенија.
 11. Љубљаница - река во Словенија.
 12. Купа - река во Словенија.
 13. Река - река во Словенија.
 14. Сора - река во Словенија.
 15. Випава - река во Словенија.
 16. Драгоња - река во Словенија.
 17. Соча - река во Словенија и Италија.
 18. Идрија - река во Словенија и Италија.
 19. Идријца - река во Словенија.
 20. Кокра - река во Словенија.
 21. Бохињка - река во Словенија.
 22. Сутле - река во Словенија.
 23. Пивка - река во Словенија.
 24. Купчина - река во Хрватска.
 25. Чикола - река во Хрватска.
 26. Зрмања - река во Хрватска.
 27. Лика - река во Хрватска.
 28. Крка - река во Хрватска.
 29. Раша - река во Хрватска.
 30. Мрежница - река во Хрватска.
 31. Добра - река во Хрватска.
 32. Корана - река во Хрватска.
 33. Одра - река во Хрватска.
 34. Лоња - река во Хрватска.
 35. Пакра - река во Хрватска.
 36. Орљава - река во Хрватска.
 37. Босут - река во Хрватска и Србија.
 38. Вучица - река во Хрватска.
 39. Карашица - река во Хрватска.
 40. Суња - река во Хрватска.
 41. Чазма - река во Хрватска.
 42. Врбас - река во Босна и Херцеговина.
 43. Укрина - река во БИХ.
 44. Тиња - река во БИХ.
 45. Брка - река во БИХ.
 46. Лукавац - река во БИХ.
 47. Дрињача - река во БИХ.
 48. Криваја - река во БИХ.
 49. Спреча - река во БИХ.
 50. Усора - река во БИХ.
 51. Дашва - река во БИХ.
 52. Плива - река во БИХ.
 53. Угар - река во БИХ.
 54. Унац - река во БИХ.
 55. Неретва - река во БИХ.
 56. Заломска - река во БИХ.
 57. Миљацка - река во БИХ.
 58. Требишњица - река во БИХ.
 59. Сребижат - река во БИХ.
 60. Сутјеска - река во БИХ.
 61. Рзав - река во БИХ.
 62. Лим - река во БИХ.
 63. Јања - река во БИХ.
 64. Лашва - река во БИХ.
 65. Буна - река во БИХ.
 66. Усора - река во БИХ.
 67. Прача - река во БИХ.
 68. Уна - река во БИХ и Хрватска.
 69. Бистрица - река во БИХ.
 70. Ќеотина - река во БИХ и Црна Гора.
 71. Тара - река во Црна Гора.
 72. Комарница - река во Црна Гора.
 73. Буковица - река во Црна Гора.
 74. Ибар - река во Црна Гора и Косово.
 75. Луча - река во Црна Гора.
 76. Морача - река во Црна Гора.
 77. Зета - река во Црна Гора.
 78. Циевба - река во Црна Гора.
 79. Пеќска Бистрица - река во Црна Гора и Косово.
 80. Дечанска Бистрица - река во Црна Гора и Косово.
 81. Бојана - река во Црна Гора и Албанија.

Апенински ПолуостровУреди

Пиринејски ПолуостровУреди

Мала АзијаУреди

Северна ЕвропаУреди

Скандинавски ПолуостровУреди

Средна ЕвропаУреди

Јужна АмерикаУреди

ОкеанијаУреди

Северна АмерикаУреди

Соединети Американски ДржавиУреди

Главни градовиУреди

Статии на кои им треба проширувањеУреди
Потребни статии кои треба да се создадатУреди

ХидрографијаУреди

Поголеми реки во соединетите државиУреди

Тенеси, Чатахучи, Каскаквим, Јукон, Гила, Арканзас, Сакраменто, Рио Гранде, Арказас, Снејк, Мисури и Црвена река.

Поголеми езера во соединетите државиУреди
Големите езера - потребно е проширување на веќе постоечките статии.

Горно Езеро, Мичиген, Хјурон, Ири, Онтарио

Други поголеми езера

Илиена, Пончатреин, Чемплеин и Сент Клер

ТопографијаУреди

Големиот Кањон, Апалачки Планини, Макинли, Голема Рамница, Сиера Невада

Средна АмерикаУреди

Северен и Јужен ПолУреди

ОкеаниУреди

МорињаУреди