Буковица е најдолгата река во општина Шавник, Црна Гора. Извира под планината Ранисава, поминува низ градот Шавник и се влева во Комарница кај селото Дужи. Долга е 42 километри. Нејзини главни притоки се Шавник и Бијела.[1]

Изворот на Буковица

Наводи уреди

  1. Jezera i rijeke, Montenegro Travel