Род Ајленд (официјално: Род Ајленд и Плантажите Провиденс) — сојузна држава на САД, сместена во североисточниот дел од земјата. Има излез на Атлантскиот Океан. Таа е најмалата сојузна држава на САД по површина. Главен град е Провиденс.