Колумбија (Јужна Каролина)

Колумбија (англиски: Columbia) е главен град на американската сојузна држава Јужна Каролина. Според пописот извршен во 2010 во градот живееле 129,272 жители.

Колумвија
Columbia
Колумбија
Колумбија
Колумбија
Местоположба
Местоположба на Колумвија
Местоположба на Колумвија
Општи податоци
Име
- изворно
Колумвија
  Columbia
Прекари Главниот град на Јужното Здравство
The Capital of Southern Hospitality
Колатаун
  Colatown
803-ката
  The 803
Мото
- изворно
Правдата, Кралица на Доблеста
  Justitia Virtutum Regina
Поштенски број 29201, 29203, 29204, 29205, 29206, 29209, 29210, 29212, 29223, 29229, 29225
Повикувачки број 803
Управа
Земја САД
Сојузна држава Јужна Каролина
Окрузи Ричленд, Лексингтон
Градоначалник Стив Бенџамин (Демократска партија на САД)
Географија
Површина
- копно
- вода
346.5 км²
340.1 км2
6.4 км2
Надморска височина 89 м
Население
Население 129,272 (2010)
Густина 358.5 ж/км²

Надворешни врски уреди