Тара е река во Црна Гора и Босна и Херцеговина. Излегува од сливот на реките Опашница и Веруша од планината Комови, дел од динарските Алпи во Црна Гора. Вкупната должина е 146 км, од кои 141 км се на или во границите на Црна Гора, додека последните 40 км се во Босна и Херцеговина. Тара ја формира границата меѓу двете држави на неколку места. Тече од југ кон север - северо-запад и се спојува со Пива на границата на Босна и Херцеговина со Црна Гора помеѓу селата Шќепан Поле (Црна Гора) и Хум (Босна и Херцеговина) каде ја формира реката Дрина (гранка на Сливот на реката Дунав ).

Тара
Tara River Canyon.jpg
Кањонот на Тара
CountryЦрна Гора, Босна и Херцеговина
Слив
УстиеДрина
43°20′54″ СГШ; 18°50′23″ ИГД / 43.3484° СГШ; 18.8396° ИГД / 43.3484; 18.8396Координати: 43°20′54″ СГШ; 18°50′23″ ИГД / 43.3484° СГШ; 18.8396° ИГД / 43.3484; 18.8396
ТечениеДрина->Сава->Дунав->Црно Море
Сливна повр.2,006 km2 (775 ми)
Физички особености
Должина146km

Реката Тара го создава најдолгиот кањон во Црна Гора и Европа и втор најдолг во светот по Големиот Кањон, во должина од 78 километри и висина од 1300 метри на најдлабокиот терен. Кањонот е заштитен како дел од светското наследство на УНЕСКО и е дел од Националниот парк Дурмитор .