Охајо е сојузна држава од САД. Се наоѓа во североисточниот дел од земјата и има излез на езерото Ири. Главен град е Колумбус, додека поголеми се Кливленд, Синсинати и Дејтон.

Мапа на Охајо

Од македонска гледна точка, од интерес е тоа што во Охајо има град кој се вика Македонија.

Охајо како тема во уметноста и во популарната култура

уреди
  • „Дејтон, Охајо - 1903“ (Dayton, Ohio - 1903) - песна на американската поп-рок музичар Ренди Њумен (Randy Newman) од 1972 година.[1]

Наводи

уреди