Олбени (англиски: Albany) е главниот град на американската сојузна држава Њујорк. Според пописот од 2000, овој град има 95 658 жители. Тој е седиште на областа Олбени.

Знаме на Олбани

Олбени лежи 233 km северноисточно од Њујорк и малку јужно од спојот на реките Мохавк и Хадсон.