Мисури (река)

Мисури (англиски: Missouri River) — најдолга река во САД, најголема притока на Мисисипи и втора по големина во Северна Америка[1].

Реката Мисури

Географски особеностиУреди

Мисури се формира на спој со реките Џеферсон, Медисон и Галатин во Карпестите Планини на југозападна Монтана, на надморска височина од 1200 метри. Реката има должина од 3726 километри, но ако се спои со реката Џеферсон тогаш има 4090 километри[1].

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди