Зета — река во Црна Гора. Нејзиниот извор се наоѓа во падините на планината Војник и тече кон исток 86 километри каде што се слева во реката Морача северно од Подгорица.

Зета
Свјетлопис ријеке Зете са моста Мијајла Нишиног Вучинића код Подгорице.jpg
Местоположба
Физички особености
УстиеМорача
Должина86 km
Особености на сливот

Потекло на поимотУреди

Теоријата вели дека името „Зета“ влече корени од зборовите „жетва“ или „жито“.

ГеографијаУреди

Реката Зета е најголемата притока на реката Морача. Хидроцентралата „Перучица“ во близина на Никшиќ ја користи водата од реката Зета за производство на електрична енергија. Потоа, реката тече низ долината Бјелопавлиќи, сè до нејзиното влевање во Морача неколку километри северно од Подгорица.

ЛитератураУреди

  • Мала енциклопедија Просвета (3. изд.). Белград: Просвета. 1985. ISBN 978-86-07-00001-2. Отсутно или празно |title= (help)
  • Марковиќ, Јован (1990). Енциклопедијски географски лексикон Југославије. Сараево: Свјетлост. ISBN 978-86-01-02651-3.

НаводиУреди