BAFTA

(Пренасочено од БАФТА)

Британската академија за филмски и телевизиски уметности (англиски: The British Academy of Film and Television Arts кратенка: BAFTA) е британска организација која доделува награди за филмови, телевизијата и интерактивни медиуми еднаш годишно.

Награди „BAFTA“
BAFTA Statue.jpg
Статуетката на BAFTA
Се доделува заИзвонредни достуигнувања во филмот, телевизијата и сметачките игри
ЗемјаВелика Британија
ДоделуваБританска академија за филмски и телевизиски уметности
Прво доделување1947
Мреж. местоbafta.org

ВоведУреди

BAFTA е основана на 16 април 1947 год, како „Британска филмска академија“ од славни филмски уметници, меѓу кои биле Дејвид Лин, Карол Рид, Чарлс Лафтон и др. Нејзината цел била да ја појачат филмската индустрија која ослабнала после Втората светска војна. Во 1958, академијата се спои со организацијата „The Guild of Television Producers and Directors“ за конечно да стане BAFTA во 1976.

Нејзиното главно седиште е во Пикадили во Лондон, а киповите имаат облик на маска по пример на театарот. Во 2004, BAFTA броела околу 4,000 ченови. Вкупно се доделува во 19 категории. Местото на одржување е во Одеон кино во Лондон каде редовно во живо го пренесува ББС.

Добитници на наградите за најдобар филмУреди

Надворешни врскиУреди