Список на македонски филмови

список на статии на Викимедија

Предлошка:Список на македонски филмови Ова е список на македонски филмови подредени по хронолошки и азбучен редослед.[1]

ХронологијаУреди

Ерата на браќата МанакиУреди

1905Уреди

1908Уреди

1911Уреди

1912Уреди

Во рамки на Југословенската кинематографијаУреди

1952Уреди

1955Уреди

1957Уреди

1958Уреди

1959Уреди

1960Уреди

1961Уреди

1964Уреди

1965Уреди

1966Уреди

1967Уреди

1968Уреди

1969Уреди

1970Уреди

1971Уреди

1972Уреди

1973Уреди

1975Уреди

1976Уреди

1977Уреди

1979Уреди

1980Уреди

1981Уреди

1982Уреди

1984Уреди

1985Уреди

1986Уреди

1987Уреди

1988Уреди

1991Уреди

Независна македонска кинематографијаУреди

1993Уреди

1994Уреди

1995Уреди

1996Уреди

1997Уреди

1998Уреди

2001Уреди

2003Уреди

2004Уреди

2005Уреди

2006Уреди

2007Уреди

2009Уреди

2010Уреди

2011Уреди

2012Уреди

2013Уреди

2014Уреди

2015

2016

2017

2018

2019

Азбучен каталог [20]Уреди


Азбучник A Б В Г Д Ѓ Е Ж З Ѕ И Ј К Л Љ М Н Њ О П Р С Т Ќ У Ф Х Ц Ч Џ Ш

AУреди

БУреди

ВУреди

ГУреди

ДУреди

ЕУреди

ЖУреди

ЗУреди

ИУреди

ЈУреди

КУреди

ЛУреди

МУреди

НУреди

ОУреди

ПУреди

РУреди

СУреди

ТУреди

УУреди

ФУреди

ХУреди

ЦУреди

ЏУреди

БелешкиУреди

  1. Насловите на филмовите и годината на нивните премиери се преземени од страницата на Македонскиот Информациски Филмски Центар, конкретно од тамошната секција посветена на историскиот развиток на македонскиот филм.
  2. Првата филмска снимка на Балканот.
  3. Мис Стон е првиот македонски игран филм во боја и тоталскоп техника.
  4. Се работи за првата копродукција во Македонија и тоа во производство на „Вардар филм“ и „Хеспериа Филм” од Рим.
  5. Мирно лето е прва македонска филмска комедија, а и прв игран филм реализиран од македонски режисер - Димитрие Османли.
  6. Ембрио No. М e првиот македонски цртан филм.
  7. Единствениот македонски филм што има добиено номинација за Оскар.
  8. 8,0 8,1 http://www.popularno.mk/2016/09/10/%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D1%98%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B5-%D1%88%D0%B5%D1%80/
  9. 9,0 9,1 http://kurir.mk/makedonija/kultura/svetska-premiera-na-makedonskiot-film-zlatna-petorka/
  10. 10,0 10,1 http://www.telma.mk/vesti/premiera-na-noviot-makedonski-film-dzhgan
  11. 11,0 11,1 http://www.utrinski.mk/default.asp?ItemID=04AF74360E943A468E9611B505114BAB
  12. https://www.mkd.mk/kultura/teatar-i-film/makedonskiot-film-iscelitel-na-rezhiserot-gjorche-stavreski-e-selektiran-na
  13. https://www.slobodnaevropa.mk/a/29174949.html
  14. „На 30 август светска премиера на филмот „Ругање со Христос" на фестивалот во Монтреал“. МКД.мк. Посетено на 2018-09-16.
  15. 15,0 15,1 „Со „Господ постои, името ѝ е Петрунија" на „Берлинале". Нова Македонија. Посетено на 21 јануари 2019.
  16. „Македонска премиера на „Врба" на Милчо Манчевски“. Радио Слободна Европа. 30 октомври 2019. Посетено на 2 ноември 2019.
  17. „ВТОРА ШАНСА“. Cineplexx. 30 мај 2019. Посетено на 2 ноември 2019.
  18. „„Ефектот на среќа" ќе го отвори „Синедејс" на 7 ноември“. Макфакс.
  19. 19,0 19,1 „ПРВИОТ ДОЛГОМЕТРАЖЕН ФИЛМ НА ИЛИЈА ПИПЕРКОСКИ, „ДЕДО И ВНУК" ОД УТРЕ ИГРА ВО МИЛЕНИУМ“. Сакам да кажам. 11 декември 2019. Посетено на 12 декември 2019.
  20. Вклучени се и филмовите кои се сѐ уште во изработка (до 2008 година).
  21. „„Година на мајмунот" за отворање на Скопскиот филмски фестивал“. Радио Слободна Европа. 18 април 2018. Посетено на 22 април 2018.
  22. „Македонскиот филм „Исцелител" на режисерот Ѓорче Ставрески е селектиран на филмскиот фестивал во Солун“. МКД.
  23. „Филмот „Јавачи на коњи" носи приказна за тројца бездомници и нивните мечти“. МКД. Посетено на 4 јануари 2018.
  24. Всушност, се работи за хипотетичен филм што би требало да претставува комбинација на трите наредни; за поопширно, види ја статијата.
  25. „Заврши снимањето на македонскиот дел на филмот „Сведок" на режисерот Митко Панов“. Кајгана.
  26. Оригиналниот назив на филмот е Gypsy Magic; овде е употребена неговата кирилизирана варијанта само заради полесна каталогизација (види го постерот на филмот).

Надворешни врскиУреди