Дефиле на воен оркестар, кочии и коњаници

симфониски оркестар


Дефиле на воен оркестар, кочии и коњаници е филм на браќата Милтон и Јанаки Манаки од 1908 година во времетраење од една минута. Филмот е снимен во стандард техника, без звук, црно-бел и на 35мм филм. Еден е од неколкуте посветени на Младотурската револуција и прославите оддржани во Битола по повод нејзината победа[1].

„Дефиле на воен оркестар, кочии и коњаници“
РежисерЈанаки Манаки
Милтон Манаки
Премиера1908
Времетраење1 мин
ДржаваМакедонија Македонија

Кратка содржинаУреди

Филмот има три кадри, сите снимени од горен ракурс, од исто место во континуитет. Во првиот кадар е снимен воен дувачки оркестар (околу насобран народ), во вториот, со скок во дејствието, колона кочии со цивили, а од страните на колоната по еден турски војник, и во третиот кадар, исто така како продолжение од претходниот, со скок во дејствието, колона коњаници по четворица во ред.

Види истоУреди

БелешкиУреди

  1. Профил на Турци држат говор на Хуриет на МИФЦ: Значителен дел од одбележувањето на победата на Младотурската револуција, хуриетот, како и голем број манифестации одржани во Битола по тој повод, браќата Манаки забележале и на филмска лента. Врз основа на различните описи, би можеле да кажеме дека документарната целина за овој настан е поделена во шест наслови.

Надворешни врскиУреди