Трговецот од Солун

„Трговецот од Солун “ — македонски телевизиски филм од 1985 година. Го режирал Душан Наумовски, а сценариото го напишал Петар Костов.

„Трговецот од Солун“
РежисерДушан Наумовски
СценаристПетар Костов
Главни улогиНенад Стојановски
Борис Чоревски
Кирил Ристоски
Снежана Стамеска
Љупчо Петрушевски
Мето Јовановски
Ѓокица Лукаревски
Јосиф Јосифовски
Чедо Христов
Жанрдрама
ДистрибутерТелевизија Скопје
Премиера1985
ЗемјаМакедонија Македонија
Јазикмакедонски

Улоги уреди

Глумец Улога
Ненад Стојановски Гоце Делчев
Борис Чоревски Сулејман-бег
Кирил Ристоски Ванде
Снежана Стамеска Сара
Љупчо Петрушевски Керим-ага
Ѓокица Лукаревски Караспиро
Чедо Христов Зан
Мето Јовановски Муса
Илко Стефановски Кајмакамот
Јосиф Јосифовски Кадијата
Соња Михајлова Пејачка
Менка Бојаџиева Цвета
Петар Мирчевски
Јовица Михајловски Лука
Методија Марковски
Кирил Коруновски
Благоја Стефановски

Останати улоги  ▼

Надворешни врски уреди