Три дена во септември (филм)

македонски филм од 2015 година
(Пренасочено од Три дена во септември)

Три дена во септември (англиски: Three days in September) — македонски филм од 2015 година, во режија на Даријан Пејовски. Филмот е снимен во продукција на „Skopje Film Studio“ и „Ikone Studio“, а бил финансиран од Агенцијата за филм на Република Македонија и Кинематографскиот центар на Косово (Kosovo Cinematography Center).[1]

Содржина

уреди

Две сосема различни жени, едната проститутка, а другата притаен одмаздник, по силата на судбината влегуваат во сојуз и меѓусебно си помагаат во расчистувањето на нивното темно минато. Имено, Марика (ја игра Тоциновски) убива човек во самоодбрана и, бегајќи од законот, влетува во еден воз каде ја среќава Јана (ја игра Ристиќ) - тивка жена во доцните триесетти години, која патува во својата викендичка во планините. Марика ја користи приликата и се засолнува во викедницата на Јана, но влетува во неочекувана и опасна авантура...[1]

Факти за филмот

уреди

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 „Три дена во септември“, Економија и бизнис, година 18, број 206, 12 август 2015, стр. 82-83.