7 век п.н.е.

(Пренасочено од VII век п.н.е.)
< 8 век п.н.е. 7 век п.н.е. 6 век п.н.е. >
100 99 98 97 96 95 94 93 92 91
90 89 88 87 86 85 84 83 82 81
80 79 78 77 76 75 74 73 72 71
70 69 68 67 66 65 64 63 62 61
60 59 58 57 56 55 54 53 52 51
50 49 48 47 46 45 44 43 42 41
40 39 38 37 36 35 34 33 32 31
30 29 28 27 26 25 24 23 22 21
20 19 18 17 16 15 14 13 12 11
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

7 век п.н.е. започнува на 1 јануари 700 година п.н.е., а завршува на 31 декември 601 п.н.е.

Асирската империја продолжи да доминира во Блискиот Исток во текот на овој век, остварувајќи огромна моќ врз соседните држави како што се Вавилон и Египет. Сепак, во текот на последните две децении од векот, империјата почна да се распаѓа откако бројни непријатели направиле сојузи и започнувале војни од сите страни. Асирците конечно биле трајно поразени кога нивниот капитал Ниневех беше уништен во 612 п.н.е. Овие настани довеле до формирањето на Неовавилонската империја, која доминирала во регионот во поголемиот дел од следниот век.

НастаниУреди

690-ти п.н.е.Уреди

680-ти п.н.е.Уреди

670-ти п.н.е.Уреди

660-ти п.н.е.Уреди

650-ти п.н.е.Уреди

640-ти п.н.е.Уреди

630-ти п.н.е.Уреди

620-ти п.н.е.Уреди

610-ти п.н.е.Уреди

600-ти п.н.е.Уреди

Значајни луѓеУреди

ЛитератураУреди

СпортУреди

Пронајдоци и откритијаУреди

  • Кинезите го изумиле печатењето.
  • Првите метални монети се користени од страна на Лидијците од западна Анадолија. До 525 п.н.е. монетите имале слика на само едната страна.
  • Грците ги усвоиле монетите од Мала Азија.
  • Железото наводно е откриено во Кина.
  • 7 век п.н.е. – 4 век п.н.е. – се направени етрурските гробиштата во Черветери.

Суверени државиУреди

Видете: Список на суверени држави во 7 век п.н.е..

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 „Largest Cities Through History“. About.com Geography.
  2. F. Espenak and Xavier Jubier. „Total Solar Eclipse of -647 April 06“. NASA.
  3. Potts, D. T. (1999) "The Archaeology of Elam: Formation and Transformation of an Ancient Iranian State" (Cambridge World Archaeology)