Палестина (регион)

Палестина — едно од повеќето имиња за регионот помеѓу Средоземното Море и реката Јордан, плус додатни територии на исток и југ. Во текот на последните три милениуми нејзината територија варираше, а денес под Палестина обично се подразбира автономниот политички ентитет под израелска власт односно окупација наречен Палестинска самоуправа. Палестинската самоуправа ги опфаќа териториите на појасот Газа и на Западниот брег на реката Јордан.

Поврзано

уреди