Јудејско Царство

поранешна држава
(Пренасочено од Јудејско Кралство)

Кралство Јудеја (хебрејски: מַמלְכת יְהוּדָה) — поранешно кралство кое се наоѓало на територијата на денешен Израел и Палестина, со главен град Ерусалим. Оваа кралство било создадено од страна на три еврејски племиња: Јуда, Симеон и Венијамин. Кралство пропаднало со поделба на Северноизраелско и Јужноизраелско Кралство. Оваа држава била продолжение на кралството на Давид и Соломон, чиј прв крал бил Ровоам, син на Соломон.

Карта на Јудејското Царство и неговите соседи во IX век п.н.е.