32°32′11″N 44°25′15″E / 32.53639° СГШ; 44.42083° ИГД / 32.53639; 44.42083

Стар век
Праисторија

Стар Близок Исток

Сумер · Акад · Египет · Вавилонија · Хитетска империја · Новоасирска империја · Урарту

Класична антика

Стара Грција · Медија . Ахемениди · Стара Грција · Тракија · Скитија · Античка Македонија · Хеленизација · Римска република · Римско Царство · Партија · Сасанидско Царство · Доцна антика

Источна Азија

Династија Шанг · Династија Џоу · Династија Чин · Династија Хан · Династија Џин

Историја на јужна Азија

Долна Индија · Ведски период · Махаџанападас · Мауриска империја · Гуптска империја

Америка

Ацтеки · Инки · Маи · Олмеци · Теночтитлан
Среден век
Вавилон во времето на Хамураби
Зигурат
Хамурабиевиот законик
Портата на Иштар
Висечките градини во Вавилон

Вавилонија — семитска држава и културен регион во Месопотамија, денешен Ирак. Градот Вавилон бил мал град во склоп на оваа држава, а за време на Хамураби, во првата половина на 18 век п.н.е., станува голем главен град.During the reign of Hammurabi and afterwards, Babylonia was called Mât Akkadî "the country of Akkad" in Akkadian.[1][2] Пропаѓањето на империјата на Ур, околу 2004 година пред н.е., претставува крај на историјата на Сумерите: во тој период во Месопотамија навлегуваат номадските народи Аморити и Семити од исток, кои се населиле на оваа територија и создале свои династии во повеќе градови, меѓу кои и во Вавилон, додека на север првпат создава држава еден друг Семитски народ, Асирците. По краткотрајната превласт на Асирците, настапило владеењето на шестиот крал од династијата во Вавилон, Хамураби (1792 — 1750 г. пред н.е.), кој ќе го објави познатиот Хамурабиев законик, пронајден во една гробница што денес се чува во музејот Лувр: оттогаш Вавилон станал средиште на Месопотамија, и покрај тоа што во него наизменично владееле Каситите, Асирците и Халдејците. Халдејците ја создале новата Вавилонска Империја, која ќе го достигне врвот на својата моќ и раскош за време на владеењето на Набукодоносор Втори (605 —562 г. п.н.е.), но подоцна ќе падне во рацете на Персиската Империја. Остатоците зачувани од Вавилон се токму од овој период, меѓу кои и прекрасната Порта на Иштар и една импозантна палата на чии тераси можеби се наоѓале познатите Висечки градини; во центарот на градот се наоѓало местото посветено на богот на Вавилон, Мардук, со зигуратот — Вавилонската кула од која, за жал, денес ништо не е зачувано.

Зигурат

уреди

Зигуратот бил храм што го сочинувале скалести тераси (три или седум) поврзани со рамнинки и скалила. Терасите биле направени од тули од непечена глина; ѕидовите биле направени од печени тули, а меѓу нив имало битумен. Традицијата на градење на вакви храмови ја зачувале сите народи кои потпаднале под власт на Месопотамија по Сумерите.

Хамурабиевиот законик

уреди

Текстот на Хамурабиевиот законик е напишан на надгробен споменик од црн базалт, висок 2,25 м. Над 49 реда текст, е прикажана сцена што го претставува разговорот меѓу Хамураби и Шамаш — богот на правдата, кој седи на престол. Записот се состои од 282 закона.

Портата на Иштар

уреди

Низ Портата на Иштар минувала процесијата при славењето на големиот празник - Нова година. Од оваа позната порта се зачувани најстарите делови, изградени од непечени тули, со релјефни декорации кои прикажуваат бикови и змејови.

Висечките градини

уреди

Висечките градини во Вавилон се едно од седумте светски чуда: според една легенда, ги изградилa кралицата Семирамида, но се смета дека, тие, веројатно, се дело на кралот Набукодоносор кој се оженил со Амити, ќерка на кралот на Меди Астијаге. За да ја потсетува кралицата на планини и шуми, Набукодоносор наредил во еден агол на кралската палата да се изградат скалести тераси со што била изградена градина со повеќе рамништа.

Наводи

уреди
  1. http://www.aliraqi.org/forums/showthread.php?t=69813 Архивирано на 21 февруари 2015 г. Aliraqi - Babylonian Empire
  2. http://www.livius.org/articles/place/babylonian-empire/ Babylonian Empire - Livius