Нума Помпилиј (латински: Numa Pompilius, 714 п.н.е. - 671 п.н.е.) бил, според римските легенди, вториот крал на Римското Кралство, наследник на Ромул. Тој бил припадник на Сабините, италски народ кој ги населувал пределите на Лациум. Според митологијата, ноќе се среќавал со нимфата Егерија крај светото Арициско Езеро и таа му кажувал какви обреди треба да изврши за да ги придобие боговите.[1]

Монета со ликот на Нума Помпилиј.

Наводи

уреди
  1. „Beleške“, во: Erazmo Roterdamski, Pohvala ludosti. Beograd: Rad, 2016, стр. 121.