Архилох (грчки: Ἀρχίλοχος) — старогрчки сатиричар.

Портрет на брадест човек (поет Архилох?). Римска копија о. 2-ри. век

ЖивотописУреди

Архилох е роден околу 680, а умрел околу 645 година п.н.е. Тој живеел на островот Пар. Според Плутарх, жителите на Лакедемонија го протерале Архилох од неговата држава, зашто тој се фалел дека попрво би го фрлил штитот, отколку да погине во битката. Всушност, на едно место, и самиот Архилох кажува дека го фрлил штитот за полесно да побегне од битката.[1]

ТворештвоУреди

Архилох е творец на јамбот. Тој извршил големо влијание врз Хорациј, кој ги напишал своите „Еподи“ по угледот на Ахилох.

НаводиУреди

  1. Erazmo Roterdamski, Pohvala ludosti. Beograd: Rad, 2016, стр. 117.