Асирија или Асирското Царство настанало од градот Ашур на реката Тигар, на просторот на Северна Месопотамија (денешен Ирак). Во 2400. година п.н.е. царството било значаен трговски центар, кој во 2000. година п.н.е. прераснал во центар на големото царство. Во 1900. година п.н.е. се утврдуваат трговски колонии во Анадолија (денешна Турција). Од 1400. година п.н.е. асирската армија ги освоила краевите и државите кон северот и западот, обезбедувајќи како територија, ѕака и трговија, робови, и плин за себе и за владетелите. Заблагодарувајќи на стравот од моногуте соседни земји кои го имале спрема асирската војска, Асирија успеала да се прошири по целата територија на Блискиот Исток.

Месопотамија
Еуфрат · Тигар
Градови / Царства
Сумер: Урук · Ур · Ериду
Киш · Лагаш · Нипур
Акадско Царство: Акад
Вавилон · Изин · Суза
Асирија: Ашур · Нинива
Дур-Шарукин · Нимруд
Вавилонија · Халдејско Царство
Елам · Аморити
Хурити · Митани
Касити · Урарту
Хронологија
Кралеви на Сумерија
Кралеви на Асирија
Кралеви на Вавилонија
Јазик
Арамејски
Сумерски · Акадски
Еламски · Хуритски
Митологија
Енума Елиш
Гилгамеш · Мардук
Енлил · Енки
Нинурта · Нинлил

Најголемата големина Асирското царство го достигнало во VII век п.н.е. кога се завладеани териториите од Египет до Иран. Сепак, неколку децении подоцна и многу војни за превлат, новото царство и култура Вавилонија под водството на Набукодоносор (од југот на Месопотамија) ја асимилирала Асирија во своето царство.

Војска

уреди

Асирската војска била најефикасна "борбена машина" во тоа време. Нејзината репутација често била доволна за да ги уплаши останатите држави од можноста да војуваат против неа. Биле опремени со: железни шлемови, копја и штитови. Во употреба биле и кочии и опсадни машини, за тоа време "чудо од техниката" во вооружувањето.

Градови

уреди

До X век п.н.е. градот Асур бил пренаселен. Затоа биле изградени 2 града: Нимруд (IX век п.н.е. - 879. година од страна на кралот Ашурнасирпал II) и Нинива (VII век п.н.е.). Биле познати по велелепните палати и храмови. За Ниниву се знае дека имала полно паркови и градини и егзотични животни: слонови, лавови итн.

Политика

уреди

При чинот на крунисувањето, асирскиот владетел се колнел дека ќе го прошири царството. Асирците верувале дека нивниот бог Асур (по кој и градот го добил своето име) сам си го бирал својот владател, па затоа кралот ја имал сета апсолутна моќ. Кралевите сакале да покажуваат колку моќ и богатство имаат преку градење на храмови, палати, освојувачки походи итн. Да се наведе само дека кралот Сенахериб, кој владеел од 704. до 681. годиина п.н.е. воспоставил контрола над средоземниот брег и го уништил Вавилон. Од љубомора е убиен од страната на своите синови. што се однесува со кралиците, позната била Семирамида, која владеела 42 години во IX век п.н.е. За време на нејзиното владеење изградени се познатите "Семирамидини градини", кои во тоа време биле сметани како едно од 7-те светски чуда.

Поврзано

уреди