Владо Јаневски

македонски пејач

Владо Јаневски (27 ноември 1960 во Скопје)[1]македонски поп-пејач и композитор. Има издадено 6 студиски албуми со големи хитови како „Ако не те сакам“, „Евергрин“, „Дома си е дома“, „И тогаш некоја будала“, „Некогаш и негде“, „Црно тиквешко“, „Ова е наше Скопје“, „Не зори зоро“, „Еден бакнеж“ итн.

Владо Јаневски
Владо Јаневски
Биографски податоци
Роден(а)27 ноември 1960
ПотеклоСкопје, Македонија
ЖанровиПоп-музика
ЗанимањаПејач, текстописец
ИнструментиГлас, клавир, гитара, тапани
Период на активност1991– сѐ уште
ИздавачиМоби Арт
Мистер Компани
Авалон
Аворд Ентертејнмент
Кроација Рекордс
Мреж. местоwww.vladojanevski.mk

ЖивотописУреди

Има завршено Филолошки факултет, отсек англиски јазик и литература.[1] Членувал во музичките групи Тост сендвич (1979), Бон Тон (1986), Фотомодел (1989), Ластовица (1992). Свири на клавир, гитара и тапани. Има учествувано на многу домашни и странски фестивали и е првиот официјален претставник на Република Македонија на Изборот за песна на Евровизија со темата „Не зори зоро“ во Бирмингем, 1998.

Има учествувано и на Југовизија (Белград, 1992) и имал ревијални настапи на Славјански базар (Белорусија, 1994, 1995, 1996), Кавен (Ирска, 1994), Памуккале (Турција, 1994, 1995, 1996), Каиро (Египет, 1998, 1999) и на многу други реномирани фестивали.

Зборува англиски, германски, италијански и руски јазик.

ДискографијаУреди

 
Владо Јаневски на насловна за албум
  • 1993: Парче душа (Моби Арт)
  • 1996: Сѐ најдобро (Мистер Компани)
  • 1996: Далеку е небото (Мистер Компани)
  • 2002: Има нешто посилно од сѐ (Авалон)
  • 2004: Ваков или таков (Авалон)
  • 2006: Повторно се заљубувам во тебе (Аворд Ентертејнмент)

Надворешни врскиУреди

НаводиУреди