Список на држави по население

список на статии на Викимедија

Ова е список на земји по население. Оваа листа вклучува независни држави и и населени зависни држави засновани според стандардите на ISO 3166-1. Исто така, во процентуална големина, е дадена и попалацијата на секоја земја во однос на светската популација која засега изнесува 6,872,195,424[1].

Карта на земји според нивната популација за 2007 година

Држави

уреди
Ранг Земја / Територија Популација Дата на проценка % од светската популација Извор
1   Кина 1,373,110,000 10 ноември, 2015 18,9% Official Chinese Population Clock Архивирано на 4 декември 2003 г.
2   Индија 1,279,850,000 10 ноември, 2015 17,6% Official Indian Population Clock
3   САД 322,203,000 10 ноември, 2015 4,42% Official United States Population Clock
4   Индонезија 255,461,700 1 јули, 2015 3,51% 2010 Indonesian Census
5   Бразил 205,170,000 10 ноември, 2024 2,82% Brazilian Official Population Clock
6   Пакистан 188,925,000 1 јули, 2015 2,59% Official Pakistani Population clock Архивирано на 12 јануари 2010 г.
7   Бангладеш 164,425,000 2010 2,39% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
8   Нигерија 158,259,000 2010 2,3% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
9   Русија 141,927,297 1 јануари, 2010 2,06% Федерална служба за државна статистика Архивирано на 31 март 2022 г.
10   Јапонија 127,390,000 1 август, 2010 1,85% Official Japan Statistics Bureau
11   Мексико 108,396,211 1 јули, 2010 1,58% INEGI estimateNational Population Statistics of Mexico Архивирано на 26 мај 2011 г.[2]
12   Филипини 94,013,200 средина на 2010 1,37%

National Statistics Office medium projection

13   Виетнам 85,846,997 1 април, 2009 1,25% Final 2009 census results
14   Етиопија 84,976,000 2010 1,24%

2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.

15   Германија 81,802,257 1 јануари, 2010 1,19% Eurostat estimate
16   Египет 101.476.000 јули 21, 2024 1,15% Official Egyptian Population clock Архивирано на 25 декември 2018 г.
17   Иран 75,078,000 2010 1,09% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
18   Турција 72,561,312 31 декември, 2009 1,06% Turkish Statistical Institute estimate
19   ДР Конго 67,827,000 2010 0,99% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
20   Тајланд 67,070,000 1 декември, 2009 1% The National Statistical Office Ministry of Information and Communication Technology of Thailand Архивирано на 25 септември 2015 г.
21   Франција 65,447,374 1 јануари, 2010 0,95% Official INSEE estimate
The figure for France without the overseas collectivities is 64,667,374.
22   Обединето Кралство 62,008,049 1 јануари, 2010 0,9}% Eurostat estimate
23   Италија 60,402,499 31 март, 2010 0,88% Official ISTAT estimate Архивирано на 19 ноември 2011 г.
24   Мјанмар 50,496,000 2010 0,73% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
25   ЈАР 49,991,300 1 јули, 2010 0,73% Statistics South Africa
26   Јужна Кореја 49,773,145 31 декември, 2009 0,72% Statistics Korea
27   Шпанија 46,072,834 1 јули, 2010 0,67% Official INE estimate Архивирано на 17 ноември 2012 г.
28   Украина 45,871,738 1 јуни, 2010 0,67% Official UKRSTAT estimate
29   Колумбија 52.864.000 јули 21, 2024 0,66% Official Colombian Population clock Архивирано на 14 јануари 2012 г.
30   Танзанија 45,040,000 2010 0,66% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
31   Судан 43,192,000 2010 0,63% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
32   Аргентина 40,518,951 30 јуни, 2010 0,59% Official INDEC estimate
33   Кенија 38,610,097 24-25 август, 2009 0,56% Official 2009 census results
34   Полска 38,167,329 1 јануари, 2010 0,56% Eurostat estimate
35   Алжир 35,423,000 2010 0,52% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
36   Канада 34,278,000 14 октомври, 2010 0,5% Official Canadian Population clock Архивирано на 5 јуни 2018 г.
37   Уганда 33,796,000 2010 0,49% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
38   Мароко 36.591.000 јули 21, 2024 0,46% Official Moroccan Population clock
39   Ирак 31,467,000 2010 0,46% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
40     Непал 29,853,000 2010 0,43% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
41   Перу 29,461,933 30 јуни, 2010 0,43% Official INEI estimate (in Spanish)
42   Авганистан 29,117,000 2010 0,42% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
43   Венецуела 35.155.000 јули 21, 2024 0,42% Official Venezuelan Population clock Архивирано на 12 септември 2019 г.
44   Малезија 28,250,500 јули, 2010 0,41% Statistic Department of Malaysia Архивирано на 28 септември 2011 г.
45   Узбекистан 27,794,000 2010 0,4% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
46   Саудиска Арабија 27,136,977 април, 2010 0,39% Official Saudi population clock Архивирано на 18 септември 2010 г.
47   Гана 24,333,000 2010 0,35% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
48   Јемен 24,256,000 2010 0,35% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
49   Северна Кореја 23,991,000 2010 0,35% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
50   Мозамбик 23,406,000 2010 0,34% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
51   Тајван 23,131,093 31 Март, 2010 0,34% Official National Statistics Taiwan estimate
52   Сирија 22,505,000 2010 0,33% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
53   Австралија 28.059.428 јули 21, 2024 0,33% Australian Official Population Clock
54   Брег на Слоновата Коска 21,571,000 2010 0,31% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
55   Романија 21,466,174 1 јануари, 2010 0,31% Eurostat estimate
56   Шри Ланка 20,410,000 2010 0,3% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
57   Мадагаскар 20,146,000 2010 0,29% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
58   Камерун 19,958,000 2010 0,29% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
59   Ангола 18,993,000 2010 0,28% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
60   Чиле 19.421.000 јули 21, 2024 0,25% Official INE projection (p. 36)
61   Холандија 16,620,600 14 октомври, 2010 0,242 Official Netherlands population clock
62   Буркина Фасо 16,287,000 2010 0,24% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
63   Казахстан 16,197,000 1 јануари, 2010 0,24% National Statistics Agency estimate Архивирано на 17 јануари 2014 г.
64   Нигер 15,891,000 2010 0,23% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
65   Малави 15,692,000 2010 0,23% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
66   Мали 14,517,176 1 април, 2009 0,21% Preliminary 2009 census result Архивирано на 18 април 2010 г.
67   Гватемала 14,377,000 2010 0,21% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
68   Еквадор 17.003.000 јули 21, 2024 0,21% Official Ecuadorian population clock Архивирано на 13 ноември 2009 г.
69   Камбоџа 13,395,682 3 март, 2008 0,19% Cambodian 2008 Census
70   Замбија 13,257,000 2010 0,19% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
71   Сенегал 12,861,000 2010 0,19% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
72   Зимбабве 12,644,000 2010 0,18% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
73   Чад 11,506,000 2010 0,17% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
74   Грција 11,306,183 1 јануари, 2010 0,16% Eurostat estimate
75   Куба 11,204,000 2010 0,16% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
76   Белгија 10,827,519 1 јануари, 2010 0,16% Eurostat estimate
77   Португалија 10,636,888 1 јануари, 2010 0,15% Eurostat estimate
78   Чешка 10,512,397 1 јануари, 2010 0,15% Eurostat estimate
79   Тунис 10,432,500 1 јули, 2009 0,15% National Statistics Institute of Tunisia Архивирано на 4 септември 2015 г.
80   Гвинеја 10,324,000 2010 0,15% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
81   Руанда 10,277,000 2010 0,15% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
82   Доминиканска Република 10,225,000 2010 0,15% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
83   Хаити 10,188,000 2010 0,15% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
84   Боливија 10,031,000 2010 0,15% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
85   Унгарија 10,013,628 1 јануари, 2010 0,15% Eurostat estimate
86   Србија 9,856,000 2010 0,14% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
87   Белорусија 9,467,700 1 август, 2010 0,14% National Statistical Committee
88   Шведска 9,393,648 31 август, 2010 0,14% Statistics Sweden
89   Сомалија 9,359,000 2010 0,14% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
90   Бенин 9,212,000 2010 0,13% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
91   Азербејџан 8,997,400 1 јануари, 2010 0,13% State Statistical Committee of Azerbaijan Архивирано на 5 октомври 2010 г.
92   Бурунди 8,519,000 2010 0,12% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
93   Австрија 8,372,930 1 јануари, 2010 0,12% Eurostat estimate
94   Швајцарија 7,782,900 31 декември, 2009 0,11% Official Switzerland Statistics estimate
95   Израел 7,640,800 31 август, 2010 0,11% Israeli Central Bureau of Statistics
96   Хондурас 7,616,000 2010 0,11% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
97   Бугарија 7,576,751 1 јануари, 2010 0,11% Eurostat estimate
98   Таџикистан 7,075,000 2010 0,103% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
99   Хонгконг 7,026,400 31 декември, 2009 0,102% Hong Kong Census and Statistics Department Архивирано на 9 јуни 2007 г.
100   Папуа Нова Гвинеја 6,888,000 2010 0,1% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
101   Того 6,780,000 2010 0,099% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
102   Либија 6,546,000 2010 0,095% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
103   Јордан 6,472,000 2010 0,094% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
104   Парагвај 6,460,000 2010 0,094% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
105   Лаос 6,436,000 2010 0,094% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
106   Ел Салвадор 6,194,000 2010 0,09% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
107   Сиера Леоне 5,836,000 2010 0,085% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
108   Никарагва 5,822,000 2010 0,085% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
109   Киргистан 5,550,000 2010 0,081% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
110   Данска 5,543,819 30 јуни, 2010 0,08% Statistics Denmark
111   Словачка 5,429,763 30 јуни, 2010 0,079% Statistics Slovakia Архивирано на 9 мај 2011 г.
112   Финска 5.712.300 јули 21, 2024 0,078% Official Finnish Population clock Архивирано на 15 април 2009 г.
113   Еритреја 5,224,000 2010 0,076% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
114   Туркменистан 5,177,000 2010 0,075% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
115   Сингапур 5,076,700 30 јуни, 2010 0,074% Statistics Singapore Архивирано на 21 февруари 2009 г.
116   Норвешка 5.772.400 јули 21, 2024 0,071% Official Norwegian Population clock
117   ОАР 4,707,000 2010 0,068% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
118   Костарика 4,640,000 2010 0,067% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
119   ЦАР 4,506,000 2010 0,066% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
120   Ирска 4,470,700 април, 2010 0,065% Irish Central Statistics Office estimate 2010
121   Грузија 4,436,000 1 јануари, 2010 0,065% National Statistics Office of Georgia
122   Хрватска 4,435,056 1 јануари, 2009 0,064% Eurostat estimate
123   Нов Зеланд 5.218.600 јули 21, 2024 0,064% Official New Zealand Population clock
124   Либан 4,255,000 2010 0,062% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
125   Либерија 4,102,000 2010 0,06% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
126   Порторико 3,998,000 2010 0,058% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
127 Палестински автономни територии 3,935,249 0,055% Palestinian Central Bureau of Statistics Архивирано на 13 ноември 2010 г.
128   Босна и Херцеговина 3,760,000 2010 0,055% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
129   Република Конго 3,759,000 2010 0,055% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
130   Молдавија 3,563,800 1 јануари, 2010 0,052% National Bureau of Statistics of Moldova
131   Уругвај 3,372,000 2010 0,049% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
132   Мавританија 3,366,000 2010 0,049% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
133   Литванија 3,329,227 1 јануари, 2010 0,048% Eurostat estimate
134   Панама 3,322,576 16 мај, 2010 0,048% Official INEC preliminary 2010 census result Архивирано на 7 март 2011 г.
135   Ерменија 3,238,000 1 јануари, 2009 0,047% National Statistical Service of Armenia
136   Албанија 3,195,000 1 јануари, 2010 0,046% Institute of Statistics INSTAT Albania
137   Кувајт 3,051,000 2010 0,044% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
138   Оман 2,905,000 2010 0,042% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
139   Монголија 3.456.100 јули 21, 2024 0,04% Official Mongolian population clock
140   Јамајка 2,730,000 2010 0,04% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
141   Латвија 2,236,300 1 октомври, 2010 0,033% Official Statistics of Latvia Архивирано на 10 февруари 2008 г.
142   Намибија 2,212,000 2010 0,032% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 7 јануари 2010 г.
143   Лесото 2,084,000 2010 0,03% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
144   Македонија 2,069,172 31 декември, 2014 0.028% Eurostat estimate
145   Словенија 2,056,775 јули 21, 2024 0,03% Official Slovenian population clock Архивирано на 10 април 2010 г.
146   Боцвана 1,978,000 2010 0,029% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
147   Гамбија 1,751,000 2010 0,025% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
148   Катар 1,696,563 20 април, 2010 0,025 Preliminary 2010 Census Results
149   Гвинеја-Бисао 1,647,000 2010 0,024% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
150   Габон 1,501,000 2010 0,022% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
151   Тринидад и Тобаго 1,344,000 2010 0,02% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
152   Естонија 1,340,127 1 јануари, 2010 0,019% [2] Архивирано на 23 ноември 2012 г.
153   Маврициус 1,297,000 2010 0,019% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
154   Есватини 1,202,000 2010 0,017% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
155 Источен Тимор 1,171,000 2010 0,017% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
156   Џибути 879,000 2010 0,013% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
157   Фиџи 854,000 2010 0,012% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
158   Бахреин 807,000 2010 0,012% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
159   Кипар 801,851 1 јануари, 2010 0,012% Eurostat estimate
160   Гвајана 761,000 2010 0,011% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
161   Бутан 708,000 2010 0,01% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
162   Екваторска Гвинеја [3] 693,000 2010 0,01% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
163   Комори 691,000 2010 0,01% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
164   Црна Гора 626,000 2010 0,009% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
165   Макао 542,200 31 декември, 2009 0,008% Macau Statistics and Census Service
166   Соломони 536,000 2010 0,008% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
167   Западна Сахара 530,000 2010 0,008% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
168   Суринам 524,000 2010 0,008% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
169   Зелен ’Рт 513,000 2010 0,007% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
170   Луксембург 502,207 1 јануари, 2010 0,007% Eurostat estimate
171   Малта 416,333 1 јануари, 2010 0,006% Eurostat estimate
172   Брунеј 407,000 2010 0,006% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
173   Бахами 346,000 2010 0,005% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
174   Белиз 322,100 30 јуни, 2008 0,005% Statistical Institute of Belize Архивирано на 13 ноември 2009 г.
175   Исланд 318,006 1 јули, 2010 0,005% Statistics Iceland
176 Малдиви 314,000 2010 0,005% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
177   Барбадос 257,000 2010 0,004% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
178   Вануату 246,000 2010 0,004% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
179   Холандски Антили 201,000 2010 0,003% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
180   Гуам 180,000 2010 0,003% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
181   Самоа 179,000 2010 0,003% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
182   Света Луција 174,000 2010 0,003% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
183   Саун Томе и Принсип 165,000 2010 0,002% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
184   СД Микронезија 111,000 2010 0,002% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
185 Американски Девствени Острови 109,000 2010 0,002% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
186   Свети Винцент и Гренадини 109,000 2010 0,002% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
187   Аруба 107,000 2010 0,002% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
188   Гренада 104,000 2010 0,002% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
189   Тонга 104,000 2010 0,002% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
190   Кирибати 100,000 2010 0,001% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
191   Џерси 90,050 средина на 2007 0,001% UN estimate: Series A, Table 2
192   Антигва и Барбуда 89,000 2010 0,001% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
193   Северни Маријански Острови 88,000 2010 0,001% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
194   Сејшели 85,000 2010 0,001% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
195   Андора 84,082 31 декември, 2009 0,001% [3] Архивирано на 21 февруари 2011 г.
196   Ман 80,000 2010 0,001% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
197   Американска Самоа 69,000 2010 0,001% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
198 Доминика 67,000 2010 0,001% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
199 Бермуди 65,000 2010 0,001% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
200   Маршалски Острови 63,000 2010 0,001% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
201   Гернзи 61,811 1 март, 2007 0,001% UN estimate: Series A, Table 2
202   Гренланд 57,000 2010 0,001}% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
203 Кајмански острви 57,000 2010 0,001% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
204   Свети Китс и Невис 52,000 2010 0,001% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
205   Фарски Острови 48 917 1 август, 2010 0,001% Official statistics of the Faroe Islands
206   Лихтенштајн 35,904 31 декември, 2009 0,0005% [4] Архивирано на 27 септември 2011 г.
207   Монако 33,000 2010 0,0005% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
208 Туркс и Кајкос (острви) 33,000 2010 0,0005% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
209   Сан Марино 31,794 30 јуни, 2010 0,0005% San Marino's monthly official estimate Архивирано на 21 јануари 2012 г.
210   Гибралтар 31,000 2010 0,0005% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано на 11 мај 2011 г.
211 Британски Девствени Острови 23,000 0,0003% Проценка на ООН
212   Кукови Острови 20,000 0,0003% Проценка на ООН
213   Палау 20,000 0,0003% Проценка на ООН
214 Ангвила 15,000 0,0002% Проценка на ООН
215   Тувалу 10,000 0,0001% Проценка на ООН
216   Науру 10,000 0,0001% Проценка на ООН
217 Монтсерат 5,900 0,0001% Проценка на ООН
218 св.Елена 4,500 0,0001% Проценка на ООН
219   Фолкландски Острови 3,000 0.00005% Проценка на ООН
220   Ниуе 1,500 0.00003% Проценка на ООН
221   Токелау 1,200 0.00003% Проценка на ООН
222   Ватикан 800 0.00002% Проценка на ООН
223   Питкерн 50 0.000001% Проценка на ООН

Наводи

уреди
  1. http://www.census.gov/ipc/www/popclockworld.html
  2. For the Conapo estimates, check under Republica Mexicana and press "Ver" for statistics.
  3. A 2003 U.S State Department report states the following: "Although the 2002 census estimated the population at 1,015,000, credible estimates put the number at closer to 500,000. The opposition claimed that the Government inflated the census in anticipation of the December presidential election." (...) "Opposition leaders charged earlier in the year that census results showing a twofold population increase were flawed and that numbers were inflated to perpetuate election fraud." [1] The official census figures are available here Архивирано на 22 декември 2012 г..