Разговор со корисник:Boyan/Архива 2

Додај тема
Тековни разговори

Бојанчо...шо си мењал за статијата мед бе друже?! арна си беше така, све шо пишуеше беше вистина, голема група на луѓе сме и сакаме да се порадуваме, ај не прај другпут такви глупости... Поздрав.

77.28.10.94 (разговор) 01:00, 17 јануари 2010 (UTC)

Закана за сликиУреди

Колеги администратори, добив огромна закана од администратор на англиската за подигање на слики (нивно лиценцирање и наведување на соодветни извори) на нашата Википедија, не само за мене, туку и за целокупното подигање на проектов. Администраторот се заканува дека ќе го санкционира целиот проект ако ова не се среди. Што да се прави? --Б. Јанкулоскиразговор 08:58, 5 март 2008 (UTC)

Username UsurpationУреди

Hallo Boyan, ein Vandale, den ich auf de.wp gesperrt hatte, hat hier meinen Nutzernamen user:Seewolf belegt. Ich bitte dich, diesen umzubenennen, damit ich ihn mit Single-User-Login auch hier benutzen kann. Danke, (de:user:Seewolf) Harald Krichel 22:27, 25 март 2008 (UTC)

user:hidroУреди

i want the user name for my self, the local user hes 0 contribs. plase notify me in w:he:user talk:hidro

СликиУреди

Сликите Слика:DSC01919.JPG и Слика:DSC01920.JPG, а веројатно и неколку други, можно е да се сликани од тебе, но ќе морам да ги избришам бидејќи на нив одамна нема никакви податоци за авторот и лиценцата. Бидејќи си отсутен одамна, те молам кога ќе ја прочиташ оваа порака, провери ги сликите (иако се избришани, бидејќи си админ и бирократ). --iNkubusse A? 00:01, 25 јуни 2008 (UTC)

Обединяване на сметкиУреди

Здравей, Боян. Тъй като исках да си направя единна потребителска сметка (single user login), а тук имам две сметки, моля те да преместиш сметката Пакко с 13 приноса като Пакко_(old) и на нейно място да преместиш сметката Pakko с 609 приноса. Малко избързах и направих обединението на Пакко, но не би трябвало да има проблем. Ако все пак се наложи, кажи ми, ще подам заявка на МетаУики за изтриване на глобалната сметка. Благодаря предварително--Pakko 16:34, 25 јули 2008 (UTC)

АпострофУреди

Мислам дека правилно македонски е со апостроф ', а не со тој знак кога се обележува полузнакот пред Р. Поздрав--MacedonianBoy 19:30, 3 август 2008 (UTC)

Знам сигурно дека со апостроф се пишува и знакот што ти го користиш не спаѓа во знаци што се користат во лингвистиката. Нема везе, ќе поправиме. Поздрав --MacedonianBoy 22:53, 3 август 2008 (UTC)

Едно прашањеУреди

Здраво Бојан, да те прашам, активен ли си уште како бирократ? Brainmachinewtf? 19:59, 3 август 2008 (UTC)

Мислам дека да. Boyan 21:09, 3 август 2008 (UTC)
Ќе те замолам за една услуга: направи ме администратор. Еве овде е дискусијата. Милош мислам дека е отсутен, а FlavrSavr го нема. Сега гледам дека си ти тука, заврши го тоа за да не чекам. Brainmachinewtf? 21:31, 3 август 2008 (UTC)

ПрашањеУреди

Ја заклучи, фала но заборави да ги извадиш тие фактовите што ги става овој. Ако можеш исчисти ја статијата. Поздрав --MacedonianBoy 13:10, 6 август 2008 (UTC)

Ќе ја отстранам заштитата кога ќе се смири ситуацијата помеѓу тебе и корисникот од Бугарија, па тогаш ќе правиме промени. Boyan 13:13, 6 август 2008 (UTC)
Не, не ја одклучувај, тешко дека ќе се смири ситацијата. Со него имам секогаш вакво искуство и на англиската и на бугарската Википедија. Тешок корисник.--MacedonianBoy 13:14, 6 август 2008 (UTC)

Bot username renameУреди

Hi, I'd like my bot Корисник:Компјутер to be renamed to User:タチコマ robot. This rename request is per my wikimedia wide bot username rename. I have decided to have a single username to more efficiently use SUL. Thanks.

 • If this is not the right place to make this request, please move it to the right place.

-- Cat chi? 15:47, 13 август 2008 (UTC)

Ok, done that. Boyan 17:24, 13 август 2008 (UTC)

МолбаУреди

Епа овој бугаров ја претера. Неколку пати ревертира и мислам го прекрши правото 3RR. Превземи мерки ако следуваат. Поздрав --MacedonianBoy 19:27, 17 август 2008 (UTC)

Блокирање на ПодпоручикъУреди

Здраво! Може да грешам, но не разбрав зошто го блокира користникот Подпоручикъ. Те молам, види jа историјата на верзиите на статијата. Вистината е дека корисникот три пати има редактирано денес, но првиот не е во врска со некаква уредувачка војна.--Иван 20:14, 17 август 2008 (UTC)

Во право си, но доколку продолжат уредувачките војни на дотичната страница, веднаш ќе ја заштитам. Го деблокирав корисникот. Boyan 20:20, 17 август 2008 (UTC)

Благодарам!--Иван 20:21, 17 август 2008 (UTC)


Hello, Boyan! Good that you unblocked this user by yourself, because otherwise I would have given you a good lesson in adminship to remember! Anyway, since the lesson is pay-free, you'll get it one way or another.

 • The en:Wikipedia:Three-revert rule is intended to prevent edit warring, and blocks may extent up to 24 hours in the first instance, and longer only in cases for repeated or aggravated violations. This is a cool-down block and it is not intended to silencing opponents of various points of view. In the given case this was the very first block of this user, so you should have stuck to the applicable block term limitations.
 • Besides, your block log shows highly varying patterns of determining terms of blocking. You've "punished" trolls with terms ranging from 1 day to infinity... how happens? Admins are expected to be balanced and fair. Are you?
 • From the red links to the blocked users' talk pages I also deduce that you don't really care to give people proper warnings and educate them of what's good and bad on Wikipedia, before you lean upon your administrative tools and block users infinitely. Same has happened in the above-discussed case: no proper warning preceded a one-month blocking. How comes?
 • I also noticed that you don't always care enough to accurately explain in the block summary the reasons for the blocks, that would justify the choice of term. Please, note that usage of administrative tools should be as transparent as possible.
 • Long term blocks over IPs (which are not open proxies and/or checkuser-proven sockpuppets) are undesired, as IPs may be dynamic (as opposed to static) and the block imposed on one malevolent person hidden beside an IP may later restrict other benevolent contributors, who access Wikipedia via this dynamically assigned IP. Please, consult en:Wikipedia:Blocking IP addresses and have in mind that even plausible sockpuppetry should always be addressed with technical means, not fortune-telling.

Although I came here, following a link from BG WP, I am not much interested in the particular issue. However, I dared to comment your admin actions because I noticed that some of them may have lacked a timely consideration. That is why, I decided to give you some tips that might be useful for you in future. And I do hope that you will perceive my message as what it was meant to be: constructive criticism, aimed to help you. Thank you for your attention. (Should you decide to answer to this message, please feel free to answer here, no need to leave me notices in BG WP, I'll watch your page in the next one week.) Regards, Spiritia 00:00, 18 август 2008 (UTC)

Hello Spiritia, and welcome to my talk page. Of course, I accept your post as a constructive criticism. What you elaborate is absolutely true - I'm familiar with the Wiki-policies. I always try to be as cooperative I can as admin, but sometimes haste makes waste (having in mind the Macedonia-related topics). I really don't recall the users I've blocked (since I was absent for some time), but I'm sure that most of them were not assuming good faith, and were constantly vandalising Macedonia-related articles (see this for example). With every click in the history of the Macedonia-related articles, you'll not miss to see users who even don't know Macedonian, but they've learned to write Поранешна Југословенска Република Македонија. These cases simply don't fit in any wiki-policy, and, basically, these users are worthless for the wiki community. Again, thank you for your tips. Best regards, Boyan 00:52, 18 август 2008 (UTC)

Oh, dear... I've seen even worse vandalisms, nothing can shock me. I'll tell you, three months ago the editors from one newly hatched online news portal vandalized the article about Bulgaria and although the edits were seen and reverted in about two hours, there was subsequently a looong juuuicy derisive article, reproduced on the next day in one relatively large newspaper, about the alleged inability of Wikipedia to deal with vandals. Yet, the vandals didnt get even a reprimand or block.. what for...
About haste makes waste, I will strongly disagree :-) Nothing in wikipedia requires, or even implies haste. Everything is revertible, or ... rollbackable :-) and staying cool when the editing gets hot is absolutely obligatory, esp. for sysops. Wikipedia is, by definition, incomplete and imperfect, and eventualism is of vital importance for the mental health of those who wish to stay onwiki for longer :-D All the best, Spiritia 21:22, 19 август 2008 (UTC)

Само нештоУреди

Само да ти кажам дека го видов бугарскиот муабет на неутралната вики и немам зборови. Како прво целта се гледа на сите тројца. Па едниот дури има само една кутиичка во која го знаел бугарскиот дијалект од Македонија, леле леле големи јајца. Дали за ваквите тролови треба да се преиспита малку нашава википедија или ќе се дозволи да вандализираат. Еве јас на пример неможам на раат да седнам и да напишам статија. Тоа е чиста провокација. Неможам само да седам и да пишувам за Јужна Америка, а кога некој странец пишува што сака на мк википедија. Второ тие муабети на нивната википедија треба да се сметаат како и разговори на оваа. Пример Маседониан Бој кој беше блокиран и баниран од анг вики заради испраќање порака на Скајп со содржината серко. И плус 2 пати блокиран заради испратени 2 мејла кои неможат да се докажат, но сепак беше блокиран. Мислам дека треба да започнеме тема за ваквите настани, бидејќи ова личи на форум. Ваљда нема да тераме на држ-недај. Друг пример е бг вики. Ако некој ми докаже дека корисник од македонија успеал да издејствува да се смени некој сентенс на таа вики во која било статија му симнувам капа. Јас сум чист сведок на неколку случувања кога наши корисници едноставно се ревертираат и не им се дозволува да успеат да напишат нешто барем помалку неутрално. Или едноставно никој не ги рецка или само ќе им искоментираат попитај дјадоти или баштата. Ај размисли за ова, а јас во меѓувреме ќе се обидам да напишам нешто (ако нема некоја провокација). Поздрав--Raso mk 21:03, 17 август 2008 (UTC)

Ми се допаѓа твојата идеја. Треба да создадеме вики-политика за вакви случаи. Очигледно е дека Бугариве сакаат на голема врата да внесат податоци во ,,македонистката" Википедија за да разбием македонизма. Ај малку да размислам, па ќе предложам на селската чешма. Boyan 21:11, 17 август 2008 (UTC)
Па така е нели? И самиот им го прочита муабетов. Види ти па давај предлози. --Raso mk 21:23, 17 август 2008 (UTC)
Така е мене ми се заканија со блокирање на БГ Вики зошто бришев дел од статија за Македонски јазик каде мк јазик го споредуваат со луксмебуршки. Големи гомна се. --MacedonianBoy 22:15, 17 август 2008 (UTC)

ПредлогУреди

Здраво Бојан. Предложив и кај Идеи, а еве и тебе ќе ти предложам, ако моеже да се размисли за идејата да не се одбиваат уредувањата на анонимните корисници. Со, новајлиите, јас веќе започнав да им давам почетнички совети, а размислуваме со Корисник:Brainmachine тоа да го истакнеме и на Главната страница. те молам размисли за предлогот и пиши. Поздрав.--Kiril Simeonovski 19:04, 3 септември 2008 (UTC)

Request bot flag for AlbambotУреди

 • Operator: ko:User:알밤한대
 • Automatic or Manually Assisted: Automatic
 • Programming Language(s): Pywikipedia framework via SVN
 • Function Summary: Interwiki linking
 • Bot with flag: 50+ wikipedias

Thanks you! --Albambot 13:14, 12 септември 2008 (UTC)

ИницијативаУреди

Иницијатива
           Здраво, Boyan/Архива 2!
Како што веќе можете да видите, се приближуваме кон бројот 20 000 статии и како резултат на тоа Ве информираме за следната иницијатива. Имено, дорбредојдени би биле Вашите уредувања за создавање нови статии според зададените стандарди на Википедија со што за кратко време би ја достигнале саканата цел. 20 000 статии ни се неопходни за започнување на Википедија:ВикиПроект Вести и за понатамошна успешна афирмација на македонскиот јазик и македонската Википедија. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

 ОкВи благодариме за Вашите придонеси во остварувањето на целите на иницијативата.

--MacedonianBoy (разговор) 18:40, 16 септември 2008 (UTC)

Михаил ЧековУреди

Здраво! Имам една жалба до тебе. Имено Корицникот Личката на соодветнатра статија има направено намерен вандализам и потсмев и ширење на бугарска пропаганда. Јас ја преведов мислата на Чеков на македонски јазик додека тој ја става двојно истата мисла и на македонски и на бугарски јазик и како најнавредливо за мене е тоа што ми го користи моето име и авторитет за потсмев ставајќи го како извор. Ова мислам заслужува блокирање Види тука. Благодарам -- MacedonianBoy  Oui? 20:06, 17 септември 2008 (UTC)

Не ја преведе туку пренапиша така да нема ништо обшто со цитатот. Е те ова е вандализм. --Li4kata (разговор) 20:14, 17 септември 2008 (UTC)
Јас два пати ја преведував а ти и Потпоручник ја бришевте. Сакавте на бугарски да биде и затоа двојно стави а ко демек јас сум ставал извори. Потсмев не подмирувам.-- MacedonianBoy  Oui? 20:16, 17 септември 2008 (UTC)
За овоj "превод" иде реч [1]?! За овој дело човек се вика - ЛАЖЕЦ.--Li4kata (разговор) 20:22, 17 септември 2008 (UTC)
Тоа е чиста поправка. Испуштена е буква зошто независната реченица треба да биде негативна за да има сврзник АМА па потоа зависна реченица. Македонски јазик дечки....ако не знаете не пишувајте тука. -- MacedonianBoy  Oui? 20:25, 17 септември 2008 (UTC)

За Расо МК и вандализмотУреди

Се види си ги избришал вандализмот на Рашо, ама мене по основно ме интересира ваква казна ке му туриш. Рашо за 2 пат ме пцуе на "татар", овоj е веке рецидив и мислим дека на Рашо му требат поне 2-3 дена БАН да му стане мирно на главата. jас бев баниран за 3 дена дури за по дребна обида, сакам да видим дали има 2 стандарти за корисниците во МК Википедиjа. Подпоручикъ (разговор) 10:06, 20 септември 2008 (UTC)

Зборот АМА е диалектен и се ползува низ цела Македониjа, не видим каков е проблемот. Мислим сега да напишем по убава статиjа за Михаил Чеков и ова мисла па ке jа напишам! Подпоручикъ (разговор) 10:09, 20 септември 2008 (UTC)

Мене навистина не ме интересира тој Михаил Чеков, и не знам за што се работи. Boyan (разговор) 10:24, 20 септември 2008 (UTC)

Типот е некој македонец, кој еве како се праел бугар. И по биртии викал дека е бугар. Тоа тие е накратко.--Raso mk (разговор) 10:26, 20 септември 2008 (UTC)
Го сбрках предниот пост, он беше за горниот разговор, на овоj сакам казна за Рашо, зашто втори пам не пцуе расистички. За ваква пцувка на секоjа википедиja секоj корисник ке добие бан за поне 3 дена. Пак ке кажам, дека jас добиех 3 дневен бан дури за по лека обида. Михаил Чеков е бугарски револуционер, коj што казва дека е од бугариjа и истовременно е македонец. Се знаеме со тебе Рашо, ти се не интересираш од историjа и во секоj исторички спор немаш историчките знаниjа да кажеш кое е право и кое не е. Подпоручикъ (разговор) 10:59, 20 септември 2008 (UTC)
Рашо, те молам да не употребуваш зборот "бугар" за луге кои немат ништо општо со прабугарите. Овоj поим е навреда кон бугарската нациjа. Аналогичен е на поимот "фиром" за македонската нациjа. Молам без мегудржавни навреди. --Стан (разговор) 14:15, 20 септември 2008 (UTC)
Што ти е тоа обид? Ако го преведеме на англиски тоа значи try. Ај преведи го на македонски јазик зборот pls. -- MacedonianBoy  Oui? 14:18, 20 септември 2008 (UTC)

За Јоаким КрчовскиУреди

Здраво. Имам некои забелешки кон твоjата "Неутрална гледна точка" за статиjата Јоаким Крчовски.

 1. Јоаким Крчовски пишува на jазик, коj се разликува колко од денешниот македонски, толко и од денешниот бугарски т.е. "бидејќи е грчки текст преведен на чист народен македонски јазик" е апсолутно грешно. Има премногу зборови во книгата, кои ги има во денешниот бугарски, а ги нема во денешниот македонски или во денешниот македонски се други. Мислам дека наjверно ке биде "бидејќи е грчки текст преведен на јазик близок до денешниот македонски" и истото и за "бугарски"
 2. Исто така: "Сепак, Крчовски пишува дека книгата е напишана ради ползи и поучениа, и спасенија рода христианскаго, односно за ползување на христијаните по род." Наметнува дека бугарите не се христиjани по род т.е. се од некаква друга религиjа кое не е верно. Поздрав! --Стан (разговор) 10:14, 22 септември 2008 (UTC)

За Рајко ЖинзифовУреди

Бугарските корисници прават вандализам на статијата, односно работаат координирано. Не сакам по 10 пати да ревертирам, бидејќи има правила. Имено за елинизацијата забележав дека има уредувачка војна поради поимите македонско и бугарско население во Македонија, па затоа за да учествувам во избегнувањето на конфликтот напишав дека дотичниот се противел на елинизацијата на словенското население во Македонија, но тие ме ревертираат. Ај ти како админ стисни еднаш машки по википедијава. Позз--Raso mk (разговор) 16:17, 23 септември 2008 (UTC)

Еј...Уреди

Здраво Бојан... Само едно кратко прашање. Не го сфатив ова :ЅЅЅЅЅ Можеби е некој мој стар едит, ама не се сеќавам :). Поздрав! --Филип (разговор) 18:14, 23 септември 2008 (UTC)

Ааааа, сега се разбравме, колега (по факс :)). Мене искрено од сите три ми е преку глава! Поздрав! --Филип (разговор) 05:35, 24 септември 2008 (UTC)

Барање за бот статусУреди

 • Погледни го ова [2] за бот статус, нема проблем да се одобри, блокиран е (од моја страна) чисто од принципиелни причини за да ја помине процедурата на одобрување, ама веќе подолго време никој од бирократите не го забележал неговото барање.--brest (разговор) 18:37, 24 септември 2008 (UTC)

Корисник:CommonsDelinkerУреди

Можеби би било добро да му дадете бот статус на CommonsDelinker. Видете му ги придонесите. Хм? --Brainmachinewtf? 19:32, 28 септември 2008 (UTC)

Ок, ќе треба да размислиме. --Brainmachinewtf? 22:01, 28 септември 2008 (UTC)

Предлог: „Википедија: Рецензија“ и систем за оценување на квалитетот на статиитеУреди

Здраво! Ве повикувам да го разгледате овој предлог. Прашањето е отворено за дискусија. Благодарам, Brainmachinewtf? 11:45, 25 октомври 2008 (UTC)

ИнцидентУреди

Мислам дека корисниците од исток ја претераа. Имено види го oва и кажи на што личи ова, на енциклопедиски израз што тој сака да го претстави?! Не го разбрал очигледно значењето на изразот не го пикај газот каде не му е местото, па почна да ме нарекува со изрази како прост или кретен и со некој збор што мислам значи ебате што автоматски би заслужил блокирање. Те молам интервенирај. -- MacedonianBoy  Oui? 20:38, 25 октомври 2008 (UTC)

 Ок Готово --Brainmachinewtf? 10:41, 26 октомври 2008 (UTC)
Бояне, бях провокиран от изтъпленията на MacedonianBoy, който ме нарече гъз, а после ме предупреждават че ще бъда блокиран... от Brainmachine. Айде, моля ти се вкарай ги вред. Поздрави! --Пакко (разговор) 10:48, 26 октомври 2008 (UTC)
Прво зборувај на македонски а ако не на англиски. Прво научи македонски јазик, потоа пишувај на македонска Википедијаи како трето преведи ја на бугарски фразата што ти ја пишав (или според тебе ист јазик сме, ама бидејќи не знаеш македонски тешко дека ви држи таа теза средновековна). Таа фраза нема врска лично со тебе и со твое навредување, за разлика од твоето што би требало веќе да си блокиран.-- MacedonianBoy  Oui? 10:52, 26 октомври 2008 (UTC)
Прво: МВ, навистина нема смисла да употребуваш такви безобразно-хулигански фрази, без разлика дали се наменети кон некого (сепак, не си со твоето друштво од средно или од било каде). Второ: Пакко, фразата не е наменета лично кон тебе. Трето: Сега ќе го вратам тој разговор, и доколку пак се повтори ваква ситуација, во согласност со Википедија:Цивилизираност, ќе го блокирам корисникот кој употребува такви фрази. Поздрав, Boyan (разговор) 12:09, 26 октомври 2008 (UTC)

Википедија:викиПроект РецензијаУреди

Здраво! Ве, известувам дека на македонски јазик започнува со работа ВикиПроектот Рецензија. Доколку сте заинтересирани слободно може да станете член од овој проект. Исто така сакам да истакнам дека квалитетот на работата на Википедија на македонски јазик може многу да се подобри со членувањето во различните ВикиПроекти и следењето на начелата и критериумите пропишани во нив. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 01:01, 28 октомври 2008 (UTC)

Request for helpУреди

I kindly ask your assistance for the renaming of "dodo" account to something else (anything) here. This in order to proces the request on meta. All your help is appreciated. Thank you. Dodo @ Commons 11:54, 30 октомври 2008 (UTC)

Pakko<ПаккоУреди

Бояне здравей, абе тъкмо те хванах онлайн искам старата ми потребителска страница под името Pakko, да се изтрие или да се обедини с Пакко. Това възможно ли е? Поздрави! --Пакко (разговор) 20:47, 31 октомври 2008 (UTC)

Ок, фала на совет, од сега ќе ги категоризирам, сум заборавил претходно..... Поздрав

Мерси Бояне. Поздрав! --Пламенъ Цвѣтковъ (разговор) 09:45, 4 ноември 2008 (UTC)

20 000Уреди

Фала многу за поздравите, се надевам дека во иднина ќе продолжиме со соработката и со поквалитетни статии на нашава википедија. Позз--Астрион (разговор) 19:17, 5 ноември 2008 (UTC)

Иницијатива 22,222Уреди

Иницијатива 22.222
         Здраво, Boyan/Архива 2!
Голема благодарност за Вашите придонеси во остварувањето на бројката од 20 000 статии на Википедија на македонски јазик. Но, сепак тоа веќе е минато, а мора да се стремиме кон иднината, па затоа покрената е нова иницијатива, според која очекуваме бројот на статии на Википедија на македонски јазик да ја достигне бројката од 22 222 до крајот на оваа година. Во време кога македонската Википедија е под револууционерни промени, кога очекуваме започнува со работа и ВикиПроектот Рецензија кој ги дава насоките во оценување на квалитетот на статиите, од особено значење е да се постигне многу и во зголемување на бројот на статиите. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

 ОкВи благодариме за Вашите придонеси во остварувањето на целите на иницијативата.

--Kiril Simeonovski (разговор) 22:50, 9 ноември 2008 (UTC)

МолбаУреди

Здраво Бојан! Ќе можеш ли да ми го направиш овој шаблон на македонски бидејќи сакам да пишувам за знамиња. Јас пробав ама имам некој проблем со документацијата и слични ситници. Поздрав-- MacedonianBoy  Oui? 15:44, 10 ноември 2008 (UTC)

ПрашањеУреди

Дали има некое правило на Википедијава што укажува по колку слики да се ставаат во галерии по статиите? Бидејќи ако ја погледнеш Бугарски брег на Црно Море ќе забележиш многу многу слики. Тоа веќе не е енциклопедија и наликува на реклама за туризам за Бугарија, чиста турситчка реклама. Тоа не е неутралност сепак. Поздрав-- MacedonianBoy  Oui? 17:28, 11 ноември 2008 (UTC)

Точно така и тоа ми е зборот. Статиите имаат по два збора а слики колку еден куп. Ем туристичка и пропагандистичка реклама се врши, ем естетиката се нарушува и се губи карактерот на Википедија- ова е енциклопедија а не FLICKR. Поздрав и предлогот да се направи правило за галерии и слики е мошне добар.-- MacedonianBoy  Oui? 19:32, 11 ноември 2008 (UTC)

Мала идејаУреди

Пред некое време си го сменав јазикот на интерфејсот на википедија на руски, и приметив дека при уредувањето на страниците горе опциите што се нудат на пример 'замастено', 'закосено', a и за внатрешна врска си имаат слика која што е буква на кирилица, а не како кај нас на латиница. Мислам дека само бирократите може да го менуваат тоа, или пак може и обичните админи ама не знам како. Ајде ако не ти е тешко да ја промениш таа B со З (за замастено) и I со З (за закосено) и тоа Ab сo Аб пошто мислам дека е добро да биде и тоа на кирилица. Извини ако те мачам, ама гледам дека ти си најактивен бирократ во последно време, па така решив тебе да те замолам. Мислам дека не е толку голема промена да треба да се прашуваат и другите корисници, но ако сметаш дека би требало, нема проблем.

П.С. Изгледа глупаво и двете да се истата буква т.е. З и З, но сепак така се заведени кај нас. На руската си се Ж и К. Можеби и кај нас правилните изрази се задебелен текст и курзив, соодветно. Ова замастен го немам сретнато досега. А курзив, сепак е малку странски. Ајде види, добро би било да се смени.

Овие се сликите, меѓутоа не знам како се пристапува до нив, и како може да се променат.


гитардэмонговори со мной √ 14:47, 12 ноември 2008 (UTC)

Bot flag for Luckas-botУреди

Hi. I made a request here and I'm still waiting. Please, give bot flag to my bot. Luckas Blade (разговор) 22:55, 13 ноември 2008 (UTC)

The bot flag is for my bot: Luckas-bot (it's written above), not for me. You gave bot flag to my user account. Luckas Blade (разговор) 01:22, 15 ноември 2008 (UTC)


 • I'll explain all this situation. I made a request here and I'm still waiting, but some mistakes happened. The request was made, and nobody gave an answer. Therefore, my bot was blocked incorrectly. Recently, I left a message above talking about this, but I didn't know about the block, and you gave a bot flag for my user account. I hope that you understand what happened and correct this, doing the actions below:
  • Remove bot status from Luckas Blade (my user account)
  • Unblock and give bot flag for Luckas-bot (my bot account)

Regards, and I'm waiting. Luckas Blade (разговор) 01:42, 15 ноември 2008 (UTC)

sidnejУреди

ako sakaš ke te kažam sega što ima vo sidnej. Nema gimzanija na makedonskiot jazik vo sidnej, nema ni edna paralelka vo državnite skoli kaj što mozes da si go uceš jazikot naš. Ako sakaš mozes da si go uceš jazik na sabotite vo "etnički skola", ama ovie časa, tie se vo privatni sali. Ako sakaš mozes da si go uceš jazik vo paralelkite 11 i 12, na saboti, i ovie časa tie kje važaat za vo tvojata nastavna programa, a drugite ne. PMK1 (разговор) 21:22, 25 ноември 2008 (UTC)

BlokУреди

Можеш да го блокираш Зевсов поради лични напади, навреди и омраза кон македонците. Барем една година е доста. Поздрав-- MacedonianBoy  Oui? 17:35, 2 декември 2008 (UTC)

ПС: Еве и тука. Башка истиот е тој што беше блокиран со ИП адреса, и истиот е тој што беше со корисничко име РеалМацедонианБоѕ и АВГ. Молам за долгорочен блок.

Браво...Уреди

  ...за преводот на Шаблон:Таксономија
Одлично завршена работа, сега да ти е ќеф да ја користиш таксокутијата (со автоматското менување на бои за различни царства) :D Мислам дека супер е оправена сега. Поздрав, Brainmachinewtf? 23:59, 4 декември 2008 (UTC)

Иницијатива за квалитетни статииУреди

Иницијатива
           Здраво, Boyan/Архива 2!
Сакам да Ви се заблагодарам за досегашната помош во остварувањето на целите на иницијативите на Википедија на македонски јазик. Инцијативата за квалитетни статии има за цел е новиот предизвик, кој бара подобрување на квалитетот на постоечките статии, правејќи ги поверодостојни и обемни за да го привлечат вниманието на читателот. Во функција е и ВикиПроектот Рецензија со рецензијата која овозможува ситни промени во статиите. За повеќе информации видете:Википедија:ВикиПроект Квалитетни статии Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 01:46, 13 декември 2008 (UTC)

Иницијатива 25.000Уреди

Иницијатива
         Здраво, Boyan/Архива 2!
Сакам да Ви се заблогадарам за големиот придонес во достигнувањето на бројката од 22 222 статии на Википедија на македонски јазик. Пред нас е нов предизвик, а тоа е постигнувањето на бројката од 25 000 статии. Имено, сакам да Ве повикам во интензивното уредување на нови статии, со што за краток период би ја достигнале и оваа бројка, со што би добиле енциклопедија, која во вистинско светло го афирмира македонскиот јазик. За повеќе информации видете: Википедија:ВикиПроект Нови статии Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 01:46, 13 декември 2008 (UTC)

Заштита на статиjата за Христо Силјанов?Уреди

Извини, али како да биде решен овоj проблем, кога корисникот Рашо, коj jа поткрена уредувачката воjна, од една страна не дава ни еден извор за неговата теза и уредува во конфликт со содржината на сите постоjни извори, а од друга воопшто не учества на страниците за разговори? Мислам дека таква заштита не е логична пред Рашо да биде натеран да ги почитува правилата на Википедиjа и поточно Wikipedia:Dispute resolution - Discussing with the other party и дека во овоj случаj Рашо ги крши правилата Wikipedia:Neutral point of view, Wikipedia:Verifiability и Wikipedia:No original research. Поздрав, Boban Krumeski (разговор) 14:48, 21 декември 2008 (UTC)

Jас се обратив персонално кон Рашо уште на 18 декември, али за жал одговор не добив. Boban Krumeski (разговор) 15:19, 21 декември 2008 (UTC)
Тука сум, ПУКАЈ!--Raso mk (разговор) 15:29, 21 декември 2008 (UTC)
Да видиме. Сеуште чекам одговори на прашањата од 18 декември. Прво, зошто уредуваш во конфликт со сите наведени веродостоjни извори, и второ, зошто воопшто не разговараш пред да уредуваш во услови на уредувачка воjна? Boban Krumeski (разговор) 15:40, 21 декември 2008 (UTC)
Википедија не е место за воени дејства. Те молам не отварај фронтови. Доста македонции испозагинаа на солунскиот фронт.--Raso mk (разговор) 15:46, 21 декември 2008 (UTC) Р.Ѕ. Оваа корисничка страна не е место за овие разговори. Оваа страна е на друг корисник

Драг Боjан, во целиот разговор досега почитуваниот корисник Рашо не наведе ни еден извор во одбрана на неговиот став. Изгледа дека за него водечка е логиката "Викал или не, Македонец е", коjа е во конфликт со правилото за уредување Википедија:Цитирајте извори. Исто така во врска со правилото Википедија:Неутрална гледна точка ние мора да ги прикажуваме сите гледни точки, а Рашо не сака воопшто било какви "пробугарски" гледни точки независно од тоа што за тие беа дадени повеќе македонски извори и цитати од самиот Силjанов. Ако "дискусиjата" и натаму продолжи така, jас би предложил да се тргне заштитата на статиjата, бидеjки проблемот не е во неjзината избришана од Рашо содржина, а токму во методите на уредување на Рашо. Поздрав и жалам за целата ситуациjа, Boban Krumeski (разговор) 03:42, 22 декември 2008 (UTC)

P. s. Исто така jас требва да дискутирам и да трпам зборови како следниве, цитати од Рашо: "користиш бугарски националистичко-фашистички пропагаторни идеи", "да се докаже тука чиј сок папет си", "прочитав дека бугарите имале 2 википедии (мк и бг н.з.), но јас сметам дека имаат 3. бугарска, чувашка и таа од руска булгарија", "го молам крумче да прекине со неговиде дупчења у ребра и сл", "бугарскиот комунизам е одамна минато", "о бугарско човече", "Кога сме кај вистинската класификација на бугарите тука имаме: 1. Славјански бугари (тоа сте „вие“ господине, т.е. Куманско племе што зборува на некој македонски одамна стандардизиран език...", "типичен пример за Трол", "Уште живеете со идејата дека универзумот настанал во Бугарија, и се што е бугарско е вистинско и единствено. Патем и поимот бугарски ме буни.", "која жена/маж ја/го опнал и слично", "Крумче ко пијан за плот си". Постои правилото Wikipedia:No personal attacks. Не мислам дека тоа е нормално однесување. Boban Krumeski (разговор) 04:08, 22 декември 2008 (UTC)

Типично ведење зборови од контекст. Некои од наедените воопшто и не се однесуваат кон тебе.--Raso mk (разговор) 08:33, 22 декември 2008 (UTC)
Драги Рашо, во право си дека тие зборови се надвор од контекст, но причината е друга - тие беа напишани од тебе на страницата за разговор за Христо Силjанов, каде воопшто немаат ни врска со темата, ни место. Мислам дека од сите не е напишано персонално кон мене само "Уште живеете со идејата..." (ова е кон Стан), кое се однесува до менталитетот на Бугарите воопшто, а исто така не е толку тесно поврзано и "која жена/маж ја/го опнал и слично", кое не е пример за бонтон. Првото правило на "No personal attacks" е "Comment on content, not on the contributor." Навредливиот jазик не помага за надминување на споровите. Мора меѓусебно да се почитуваме. Поздрав, Boban Krumeski (разговор) 09:02, 22 декември 2008 (UTC)
Многу драг ти станав во последно време! : ) Поентата е кога ти ќе почнеш да го почитуваш македонскиот народ, и да му дозволиш на некој да се чувствува како тој што сака.--Raso mk (разговор) 09:23, 22 декември 2008 (UTC)
Наjвеќе во споровите требва да си бидеме драги. :-) Види, разговорот за Христо Силjанов не е разговор за почитувањето на македонскиот народ како цело или на некоj денешен поединец, коj бара да се чувствува како тој што сака. Станува збор за тоа какви биле конкретните определувања на историската фигура Силjанов, за кои имаме многу извори, и современи македонски, и негови сопствени. Нив мора да ги прифатиме и да ги прикажеме неутрално во Википедиjа. Инаку, надвор од темата, се разбира, jас ги почитувам македонскиот народ, македонската држава и нивниот jазик (на коj се мачам да пишувам). Boban Krumeski (разговор) 09:49, 22 декември 2008 (UTC)

Боjане, го нема твоjот одговор. А нели мора да разговараме? Boban Krumeski (разговор) 21:43, 22 декември 2008 (UTC)

Јас не сум запознаен со Христо Силјанов, така да доколку замешаните страни (ти и Рашо) не се договорите, статијата нема да ја одблокирам. Јас сум тука за техничкиот дел, додека вие треба да го решите тематскиот. Boyan (разговор) 23:08, 22 декември 2008 (UTC)

Не прочитав ништо за навредливиот jазик на Рашо или изгледа тоа не е проблем за тебе? Како што ти опишав, Рашо не нуди ни извори, ни сака компромис. Не гледам можност да се договориме во такви услови. Boban Krumeski (разговор) 23:25, 22 декември 2008 (UTC)

Мислам дека по последните македонски научни податоци за Силjанов, наведени од Виолетова, има консензус и нема потреба од заштита. Нема и нови активни спорови на страницата за разговори. Boban Krumeski (разговор) 13:00, 6 јануари 2009 (UTC)

ИнтервенцијаУреди

До кога ќе се трпи овој бугаров со комплекси? На два-три пати јавно го негира македонскиот јазик и мислам треба да се превземе дисциплински мерки за ширење омраза кон други нации и јазици. Уредно му укажуваме да користи македонски или англиски (бидејќи е де факти лингва франка) а тој упорно си тера бугарски инаети и бугарски дежа ву говори. Поздрав-- MacedonianBoy  Oui? 17:52, 22 декември 2008 (UTC)

Јас мислам, дека сепак време е да го блокираме типот. Навистина губиме доста време за докажување, а и непотребно, со глупости ги полниме страниците за разговор. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 18:01, 22 декември 2008 (UTC)
Яз имам предлога да бидат забранети сите IP от Бугарија бидејќи тија IP провидираат великобугарски нациналистички фашизм и го стопираат работничкиот подем. --Li4kata (разговор) 18:05, 22 декември 2008 (UTC)
Конечно сфати алал да ти е. Се надемав ќе го почитуваш тоа и нема да уредуваш тука.-- MacedonianBoy  Oui? 18:08, 22 декември 2008 (UTC)
Добро Коле, ке те почитувам, кога ти прекинеш да се замарјаш со омраза кон се што е поврзано со Бугарија. Поздрав. --Li4kata (разговор) 18:13, 22 декември 2008 (UTC)
Вака Личе, не мрзам бугарски корисници (барем не мрзам бугари јавно) туку ме нервираат вашите пропагандистички уредувања. Ако ти на пример, пишуваш статии за Поморје, Китен, Черноморец, Варна или некои градови и села, нема да ми сметаш ама види си ги твоите уредувања- секое уредување е пропагандистичко и омаловажувачко. Епа после такво уредување, што очекуваш? Да ти дадеме почит како што даваме почит кон секој нормален корисник? Не, далеку си од тоа да добиеш добронамерни и доверливи мисли тука.-- MacedonianBoy  Oui? 21:18, 22 декември 2008 (UTC)

Види оваУреди

Со оглед на фактот дека е многу безобразен и националистички расположен, коментарот на Турбилион треба да ми донесе барем блок. Види те молам за омаловажувањево и навредувањево на бугаров.-- MacedonianBoy  Oui? 16:50, 24 декември 2008 (UTC)

Очигледно ќе си имаме интересни новогодишни и божиќни празници.--Raso mk (разговор) 16:59, 24 декември 2008 (UTC)


3РРУреди

Ќе те замолам за краткотраен блок на Стан, според принципите на википедија за 3РР. Сам е свесен и упорно ревертира за безвезни категории. Еве ги неговите ревертирања тука, тука и тука. Минимум 4 пати враќал уредување. Наместо да седи дома во фамилијарни услови и да си го слави Божиќ како бугарски и христијански празник, тој на денешен ден прави нехристијански глупости.--Raso mk (разговор) 14:07, 25 декември 2008 (UTC)

3RRУреди

Please, block the user MacedonianBoy for violating the 3RR rule on the article СДС. The 3 reverts can be seen here: [3] --Edessa (разговор) 18:28, 25 декември 2008 (UTC)

They are edits, not reverts. -- MacedonianBoy  Oui? 18:30, 25 декември 2008 (UTC)
А да се провери дали овој корисник е sock puppet на тој корисникот Богором или така нешто? Или можеби е на некој од бугарите што се тука активни (се знае на кои се мисли). Поздрав и провери, те молам. Многу ми е чудно ова зошто нов корисник не би се фатил одма за статија што била малку оспорена, туку би напишал нови статии.-- MacedonianBoy  Oui? 18:34, 25 декември 2008 (UTC)
[4] [5] [6] - exactly 3 reverts. Every revert practically is an edit. So according to the wiki rules, the user should be blocked for violating the 3RR rule. --Edessa (разговор) 18:38, 25 декември 2008 (UTC)
Сори, ама тие се уредувања. Нема реверти никакви а и правилото е за над 3 а според тебе има точно 3.-- MacedonianBoy  Oui? 18:39, 25 декември 2008 (UTC)

СокпапетУреди

Ај те молам провери го корисникот Воден. Погоре се причините. Поздрав-- MacedonianBoy  Oui? 18:42, 25 декември 2008 (UTC)

Исто така еве уште една причина дека е сокпапет а и очигледно разбира македонски што знае што се работело на статијата.-- MacedonianBoy  Oui? 18:52, 25 декември 2008 (UTC)
Баш се реверти. Ако си честен MacedonianBoy сегаш би требвало сам да признаш дека си за 3 дена бан. --Li4kata (разговор) 19:22, 25 декември 2008 (UTC)

Не за 3, ама за 1, бидејќи не направи 3RR на 3 статии. Boyan (разговор) 19:24, 25 декември 2008 (UTC)

СамбаУреди

Имаш право - латиноамерикански се :)
а и запирката ми `избегала`. Изгледа не сум концентрирана, поарно да одмарам :) Поздрав --Виолетова (разговор) 16:34, 28 декември 2008 (UTC)

Иницијатива за градови во МакедонијаУреди

Иницијатива за градови во Македонија
         Здраво, Boyan/Архива 2!
Сакам да Ви се заблагодарам за Вашите скорешни придонеси и да Ве известам дека во рмките на ВикиПроектот Македонија се покренува иницијативата за подобрување на квалитетот и проширување на статиите за градовите во Република Македонија. За повеќе информации посетете ја листата на градови кои бараат промени, поделени по региони, ВикиПроектот Македонија, како и ВикиПроектот Географија. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 20:25, 30 декември 2008 (UTC)

МолбаУреди

Те молам ако може да се одстрани тоа одвратно прозорче што се појавува кога се зачувува статија. Мое е тоа дали ќе пишам образложение или не. Те молам избриши го тоа зошто кочи работа многу. Поздрав и добар помин за празнициве.-- MacedonianBoy  Oui? 19:57, 1 јануари 2009 (UTC)

Шаблон:Дали сте знаелеУреди

Здраво Бојан, забележав дека сте додале нова линија во шаблонот. Би Ве замолил, доколку имате време, да направите и статија за "црвениот линк", а и да го болдирате линкот кој сметате дека треба да биде поента на прашањето. Само поради конзистентност на уредувањето на гл. страница. Фала и поздрав, --Црноризец (разговор) 01:32, 2 јануари 2009 (UTC)

ИП-тоУреди

Мислам над 5 пати веќе вандализира статии тој корисник што е мислам со руско ИП. Ај види дај опомена или пак блок.-- MacedonianBoy  Oui? 19:51, 2 јануари 2009 (UTC)

Категорија:Бесарабски бугариУреди

Оваа категориja беше избришена без наведена причина. Зашто?

Видев дека е создадена наново. Се извинувам. --Стан (разговор) 13:23, 3 јануари 2009 (UTC)


Заштита на статиjата за Георги Казепов?Уреди

Извини, али како да биде решен овоj проблем, кога корисникот Ajax, коj jа поткрена уредувачката воjна, од една страна не дава ни еден извор за неговата теза и уредува во конфликт со содржината на сите постоjни извори, а од друга воопшто не приема одговорите на страниците за разговори? Мислам дека таква заштита не е логична пред Ajax да биде натеран да ги почитува правилата на Википедиjа и поточно Wikipedia:Dispute resolution - Discussing with the other party и дека во овоj случаj Рашо ги крши правилата Wikipedia:Neutral point of view, Wikipedia:Verifiability и Wikipedia:No original research. Инаку.. по добре да статиjата да се заштити! Поздрав! Подпоручикъ (разговор) 21:24, 6 јануари 2009 (UTC)

ТетовоУреди

Бојан, те молам банирај го од Тетово. Цела недела очи ми испаднаа пред компјутер за да ја средам статијата. Тој демографски шаблон 3 саата го правев, и за што? За да дојде Стан и да му ја ........! Ова негогово не се трпи повеќе. Ми се пикнал у меѓусесија и заради него загубив важни податоци. Плус тоа демографскиот шаблон има фусноти за тоа кој како бил попишан. Аман со нив веќе.--Raso mk (разговор) 22:14, 6 јануари 2009 (UTC)

Се сомневам дека Стан нема да биде присутен тука. Види сега како ќе стигне сок папетчето негово. Им он неколку сметки, верувај.--Raso mk (разговор) 22:22, 6 јануари 2009 (UTC)
Бре луге, што барате? Во 1900 и во 1905 година се писани лугето како бугари во етнографијата на Васил Канчов и во книгата на екзархиста Димитар Мишев, па никаде ги не споменувате. Ја давате некаква референца дека се пишани како бугари и србомани и тоа? Правилно е да си напишате дека са дадени како бугари, па да се сборва за македонското население, не обратното! Подпоручикъ (разговор) 06:39, 7 јануари 2009 (UTC)
Бугари, само во просјачките бугарски т.н. пописи. Тоа е чиста измислица на некојси Канчов или како и да му е името. Тој воопшто не е веродостоен извор, зошто се знае бугарите кој се и каде се и од каде се. Таа илузија дека се бугари е во главата на психопатот Канчов и на 5 милиони бугари.-- MacedonianBoy  Oui? 10:03, 7 јануари 2009 (UTC)
Току што обиди цел еден народ, исто и еден од нај големите учени на Македонија и Бугарија, кој што има свршено голема работа за револуционното дело на ВМОРО. Сакаш или не етнографските дописи од 1900 и 1905 се писани од бугари, кои што имат повеке историчко тегло од тебе и засекогаш ке е така. Зашто си спуштил кепенците над очите си и не сакаш да ја кажеш вистината. Така или иначе требе се разшири таблицата за населението и да се добават "бугарите" за 1900 и 1905 година. Дотогава статијава нема да биде точна! Подпоручикъ (разговор) 11:30, 7 јануари 2009 (UTC)

Во статијата убаво пишува дека тогаш Македонците се попишани како Бугари, и никој народ не е ‘‘обиден‘‘. Него, работата е ти што сакаш да ‘‘обидиш‘‘ друг народ и да му го натураш етнонимот Бугари, а тој народ (треба да ти е јасно) никогаш нема да е бугарски. Убаво кажа МacedonianBoy - се знае каде се Бугари, што се и од каде потекнуваат. Те молам, немој претенциозно да вршиш експанзија на тој етноним. Статијата е совршено точна, и доста со пораки на мојата страница за разговор. Boyan (разговор) 11:58, 7 јануари 2009 (UTC)

Секи треба да биде такав каков усека. Во голема заблуда си Боjaн ако мисиш дека некоj се труди да биде коj и да е народ бугарски. ОВА ТРЕБВА ДА ТИ БИДЕ JАСНО на теб и на се коj смета една таква глупост. Току требва да разбереш дека историjaта е една и никоj не мора да си ja притвора како му текне. Ово е се што прозира низ тиja уредувания от Бг. Тиja са зашто во Бг хародот ja сака Македониja, ja сака да биде СЛОБОДНА И ПРОГРЕСКА, а не како некоj други народи. --Li4kata (разговор) 12:54, 7 јануари 2009 (UTC)
Глупости на тркалета.. си верувате?!? :D Подпоручикъ (разговор) 13:01, 7 јануари 2009 (UTC)

СликиУреди

Здраво Бојан. Незнам дали си видел, јас му предложив на Кирил да направи портал Прабугари, бидејќи има статии а и ќе се направат повеќе статии за тој народ. Поради тие потреби, од корист би ни биле некои слики што одреден администратор ги избриша. Дали ќе можеш да ги вратиш тие слики за Прабугарите? Мислам имаше корици од книги, ликови, и слично. Поздрав -- MacedonianBoy  Oui? 22:08, 7 јануари 2009 (UTC)

МолбаУреди

Ај те молам, види ја статијава Бугари. Некој си сака да вметне некои непромисливи и смешни податоци, податоци производ на нивната пропаганда и т.н. институции. Поважни биле некои податоци од т.н. Бугарска влада за Бугари во САД одошто статистики на US Government. Ај види и заштити ја статијата. Поздрав-- MacedonianBoy  Oui? 12:05, 20 јануари 2009 (UTC)

И плус два три пати го опоменав да не вандализира и дека ќе го пријавам на администратори, тој пак истиото. Или блокирај го или превземи нешто. Неможам него да го вардам овде. Поздрав-- MacedonianBoy  Oui? 12:12, 20 јануари 2009 (UTC)

3RRУреди

The user MacedonianBoy have reverted the data that I added, according to the Government Agecy of Bulgarians Abroad more than 3 times, as well as an info from the Josihua Project which I see is accepted as a reliable source in the article Македонци. According to the rules of wikipedia this user should be blocked. With Kindly Regards!

Всушност тој ме ревертира пет пати а јас спречував вандализам како што можеш да видиш. BTW, мислам овој е тој вандалот Богорм што го блокиравме поради ширење на пропаганда и омраза. Поздрав-- MacedonianBoy  Oui? 12:16, 20 јануари 2009 (UTC)
Според правилото на кое се осврнува анонимецот, јас бранам втора и трета подточка. А тој е тој што го прекрши 3РР без соодветен разговор и со бришење на податоци.-- MacedonianBoy  Oui? 12:21, 20 јануари 2009 (UTC)
Уште едно ревертирање плус. Болкирај го.-- MacedonianBoy  Oui? 12:32, 20 јануари 2009 (UTC)

Reliable sourcesУреди

It seems that the term "reliable sources" is quite flexible here. In the article Македонци Joshua Projct is reliable soruce when pointing Macedonians in Bulgaria (my change was accepted as vandalism when removing it). but in the article Бугари the same source is not reliable (according to MacedonianBoy) when pointing Bulgarians in Turkey (my change was accepted as vandalism when adding it). I really don't understand what's reliable source according to the MacedonianBoy. The user should be blocked.

If you have problems with me, write on my page. Do not disturb this user. If you want to change something, than talk first. This is not the BG Wiki so you can edit what ever you like. Talk first than edit, since these data is very important and you cannot edit as you like. The English Wikipedia is neutral when this data are concerned and I am simply using the English Wikipedia. I do not understand your hysteria and negative mood here. -- MacedonianBoy  Oui? 12:32, 20 јануари 2009 (UTC)
I added a reliable source (the same from the article Македонци) and you removed it with the point that it's a vandalism. I think you should discuss the changes you do, when it's concerned about a source widely accepted as reliable. The problems concern the admin, because you should be blocked for vandalizing and 3RR. It seems that this could not be solved with a simple discussion, because your view of "reliable sources" is quite flexible. The same source is accepted already as reliable and you vandalize it on the article Бугари, while in the same time you protect it on the article Македонци.
Which one is flexible is seen here: according to you, this source and Joshua Project are the same sources? Do no mess things.-- MacedonianBoy  Oui? 12:43, 20 јануари 2009 (UTC)
Here 205,000 Macedonians in Bulgaria by Joshua Project added by you (pointing my change as vandalism)[7]
Here 328,000 Bulgarians in Turkey by Joshua Project removed by you (pointing my change as vandalism)[8]
In both cases the source is Joshua Projct, but it seems that according you, the one is not reliable. And you point as a reliable source, in which writes that "has been superseded by the corresponding entry in the 15th edition (2005)."
My suggestion was about Helsinki's source. Not Joshua's. You deleted and Helsinki's source so I think you are creating a situation here.-- MacedonianBoy  Oui? 12:58, 20 јануари 2009 (UTC)
Yes, but the Helsinki's source does not points 205,000 Macedonians in Bulgaria, but 15,000-25,000 as I recall. I just removed the "not official sources" from the article, as you removed the not official sources from the other article. As I see you're user of Wikipedia since a long time, and I suppose you're right about the not official census sources, so I removed them - by your example on Бугари.
Of course, the official data is reliable but as you may know, BG do not want to make a true census and according to them there are no Macedonians in BG. That question is difficult a lot and that's why we use unofficial data for the Macedonians in BG and GR. This is difficult issue and I hope you understand that. I think that is not a case between TR nad BG. -- MacedonianBoy  Oui? 13:15, 20 јануари 2009 (UTC)
These are double standards. As you see the Agency of the Bulgarians Abroad (Government Ageny) gives different data for the Bulgarians is US than the Census. If the not official data is in the article Македонци, then the not official data should be in the article Бугари. Don't you think?

The conflict have to be resolvedУреди

In the source pointed by MacedonianBoy [9] and wich gives "270,000" bulgarian speakers in Turkey is pointed "It has been superseded by the corresponding entry in the 15th edition (2005)."' The corresponding Entry is pointed as [10] and there we see "300,000 in Turkey (2001 Johnstone and Mandryk). Population includes refugees from Bulgaria." Again, the source shows the Bulgarian language speakers, not the ethnic Bulgarians, as is in the Joshua Prject (cited in the Македонци) article as reliable source.

Brest-BotУреди

Бојан, ај ако имаш време додели бот статус на Брест-бот за да можеме да започнеме со работа со ботот. Благодарам и поздрав-- MacedonianBoy  Oui? 10:29, 22 јануари 2009 (UTC)

Иницијатива 2009-година на астрономијатаУреди

Иницијатива
           Здраво, Boyan/Архива 2!
Голема благодарност за Вашите придонеси во исполнувањето на целите на досегашните иницијативи. Како што веќе знаете 2009 е прогласена за меѓународна година на астрономијата, па затоа на Википедија на македонски јазик е покрената иницијатива за зголемување на бројот на статии поврзани со астрономијата, како и проширување на постоечките, создавање на нови портали, шаблони и инфокутии во тековната година. Во функција на оваа иницијатива е ВикиПроектот Астрономски објекти. Секој Ваш придонес е добредојден. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 13:57, 23 јануари 2009 (UTC)

Околу името на МинашУреди

Се согласувам со то а Жераис, но во различни случаи се изговара и како Џераис, виистинскиот изговор е нешто помеѓу Ж и Џ затоа го оставив Г, а последното ш е глас меѓу ш и ч, па затоа с. Се надевам немаш против да го вратам по старо. Раптор (разговор) 18:15, 24 јануари 2009 (UTC)

Ок, тогаш го оставам името како што е. --Раптор (разговор) 19:29, 24 јануари 2009 (UTC)

Туритопсис нутрикулаУреди

Треба ли статијата да ја преместиме според латинското име? Како да одат насловите на овие статии (ми беше чудно што додавам факт за име на вид што е на кирилица, а гледам дека си го поправил)? --Brainmachinewtf? 11:41, 29 јануари 2009 (UTC)

Ок е, јасна ми е бинарната класификација на видовите, туку ме бунеше зошто Виктор првин ја создал статијата со латинското име, а потоа ја преместил вака со образложение: „Врската треба да биде на македонски...“, па се прашував да не сте се претходно така договориле. Ќе вметнам во прирачникот за стил дека статиите за видови кои не се именувани по традиционалното име (или едноставно немаат такво) не треба да ги транслитерираме. Поздрав, Brainmachinewtf? 12:01, 29 јануари 2009 (UTC)

SitenoticeУреди

Hello Boyan,
please see Разговор_за_МедијаВики:Sitenotice#Page_rendering_bug. --- Best regards, Melancholie (разговор) 02:08, 30 јануари 2009 (UTC)

Село СтењеУреди

Ај те молам ако се разбираш во географски должини, види што е проблемот со картата на селото. Јас колку што се разбирам координатите се добри. позз--Raso mk (разговор) 21:51, 30 јануари 2009 (UTC)

Aбе? Како поминавте на средбата?--Raso mk (разговор) 22:36, 31 јануари 2009 (UTC)
Во ред се координатите јас ги сменав, претходно беше кај Велес негде, сега си е на место селото, не е долу на граница со Албанија? Ако ти се прикажува на средина треба да го исчистиш кешот.

--√ гитардэмонговори со мной √ 22:39, 31 јануари 2009 (UTC)

ОК! А како да го исчистам кешот?--Raso mk (разговор) 22:42, 31 јануари 2009 (UTC)

Иницијатива 500 (избрани) статииУреди

Иницијатива 500 (избрани) статии
           Здраво, Boyan/Архива 2!
Најпрвин сакам да Ви се заблагодарам за Вашите придонеси во остварувањето на целите на претходните иницијативи. Сакам да Ве известам дека на Википедија на македонски јазик се покренува иницијативата за уредување на 500 (избрани) статии, која ќе има за цел проширување на постоечките и уредување на нови квалитетни статии, кои без поголеми промени може да бидат избрани на Главната страница. Може да придонесувате со уредување на квалитетни статии од сите области. Подобрените квалитетни статии или новите квалитетни статии додадете ги во порталот со 500 статии. Порталот служи и како увид за тоа како напредуваме во остварувањето на целта, а е и помагало за полесен избор на избрана содржина. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 00:37, 1 февруари 2009 (UTC)

За ИглокожиУреди

Здраво, Бојан. Статијата Иглокожи е супер, но проблемот е што нејзиното проширување не беше извршено во скоро време. последното уредување е на 21 јануари, асо него не е зголемена суштински содржината. Сепак, целта на иницијативата не е да се пронајдат 500 добри и квалитетни статии,. туку да се уредат, без оглед дали тоа ќе бидат нови или некои постоечки никулци или кратки статии. Се надевам дека нема да се разочараш и ќе придонесеш со некои статии од областа на биологијата за пополнување на листата. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 22:26, 2 февруари 2009 (UTC)

Животна срединаУреди

Здраво, Бојан. Супер е статијата. Продолжи со уредување на такви долги статии, кои заслужуваат да се најдат во порталот. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 23:58, 6 февруари 2009 (UTC)

Конвенции за именување.Уреди

Те молам види го ова! [11] --Макс(разговор) 14:11, 9 февруари 2009 (UTC)

Мултимедијална содржина на главната страницаУреди

Гласањето во Портал/Идеи за избрана мултимедијална содржина на денот на главната страница заврши во предвидениот рок, со 10 гласа   , ниту еден против или воздржан глас. Соодветните измени на главната страница се направени, така да сега нашата главна страница како што можете да забележите е збогатена и со оваа содржина, благодарност до Bjankuloski06 кој активно работи на commons за да имаме извонредни преводи на описот на содржините во оваа секција, благодарност за вашата подршка на оваа идеја. Можете да помогнете со превод на соодветните страници на Commons:Медија на денот. Поздрав. --brest (разговор) 20:46, 16 февруари 2009 (UTC)

ИзвестувањеУреди

Да ве информираме дека на Facebook се формира група Wikimedia Macedonia. Доколку сакате да бидете дел од таа група слободно придружете се. Поздрав--MacedonianBoy 08:59, 20 февруари 2009 (UTC)

Кумановски Астрономски КлубУреди

Ја обновив статијава, оти сега ја предложив за бришење и штотуку го известив авторот, па мислам дека е фер да му дадеме малку време да изреагира (можеби - да ја корегира или оправда - иако се сомневам во тоа). Brainmachinewtf? 21:38, 3 март 2009 (UTC)

Интервики за категорииУреди

Тука бев замолен од EugeneZelenko да пренесам дека треба да се ставаат интервики (барем англиски) кога се создаваат категории. Поздрав --Б. Јанкулоскиразговор 22:55, 6 март 2009 (UTC)

Орде ЧопелаУреди

Здраво! Се извинувам, но мислам дека ги користите вашите права на администратор за да го наметнете ващето мислење кое според мене не е неутрално. Неколку пати го вративте барањето за извор, а потоа jа заштитивте страницита. Се надевам дека ќе побарате некаков начин да се излезе од ситуациjата почитуваjќи ги правилата на Википедиjа и добриот тон. На пример можете да ме убедите дека грешам на страницата за разговор. Поздрав, --Иван (разговор) 16:37, 11 март 2009 (UTC)

Сепак, се надевам дека не си се навредил - од тоа што го кажав тука или на моjата страница за разговор. Jас продолжувам да мислам, како што мислев, но не сакам никоj да се осеќа навреден.--Иван (разговор) 17:54, 11 март 2009 (UTC)

За тој БугарлијатаУреди

Дај Бојане нека ја нема статијата. Ова е глупо веќе. Не може јас само да трчам по нив (четворица се) и да поправам. Јас ги преправам буквите како што треба да се на македонски, они ме ревертираат. Секој од нив слепо ми ги враќа уредувањата. Не може според македонската транскрипција од бг Крстјо да биде Крстјо. Се знае дека е Крсто. Плус тоа името на статијата треба да е по Вистинското име и презиме, а не по некои псевдоними кои патем провокативно се исјкористени. Позз--Р ашо  17:54, 11 март 2009 (UTC)

Цитат: "Плус тоа името на статијата треба да е по Вистинското име и презиме, а не по некои псевдоними кои патем провокативно се исјкористени." Дедо Иљо Малешевски (Илија Поп-Георгиев), Димитар Поп-Георгиев Беровски (Димитар Поп-Георгиев), Митре Влаот (Митре Панџаров), Мирче Ацев - Оровчанецот (Мирче Ацев), Петар Христов - Германчето (Петар Христов), Вангел Ајановски - Оче (Вангел Ајановски) и таку натаму. --Стан (разговор) 18:31, 11 март 2009 (UTC)
"Јас ги преправам буквите како што треба да се на македонски, они ме ревертираат. Секој од нив слепо ми ги враќа уредувањата.", тоа просто не верно. :) Подпоручикъ (разговор) 18:45, 11 март 2009 (UTC)

Според мене, не е спорно статијата да остане Б‘лгарлијата. Само апосторофот треба да се смени - со ченгелчето нагоре треба да е. Boyan (разговор) 18:49, 11 март 2009 (UTC)

Не ‘, ами ', така требва да е. Подпоручикъ (разговор) 18:53, 11 март 2009 (UTC)

Османлиии или СелџуциУреди

Здраво, Бојан. Во статијата падот на Константинопол (1453), нападот го извршиле Турците Османлии. Добро си беше, а забелешката на типот со IP адреса не беше на место. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 13:11, 16 март 2009 (UTC)

Здраво Бојан и Кирил. Опсадата била од Османлиите. Селџуците биле пред нив. Имам уште една забелешка. Мислам дека сликата е во врска со опсадата на Константинопол од крстоносците (околу два века порано). Поздрав, --Wikimk (разговор) 13:25, 16 март 2009 (UTC)
Забелешката не е на место. Сликата е од опсадата на Турците-Османлии. Шлемовите и копјата на Крстоносците никогаш не биле како оние на сликата. Ја имаме сликата од опсадата од 1204. Видете ја избраната слика во во порталот Византија. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 13:53, 16 март 2009 (UTC)
ОК. Во право си Кирил, ама ми турциве ми изгледаат некако многу западизирано. :-) --Wikimk (разговор) 15:45, 16 март 2009 (UTC)
И мене тоа ми остави впечаток.--Kiril Simeonovski (разговор) 09:58, 17 март 2009 (UTC)

Бобан КрумескиУреди

Здраво Бојан. Сте направиле грешка, односно Бобан Крумески нема прекршено правило зошто едното уредување не е денес, туку на 15 март. Го одблокирав, поздрав--MacedonianBoy 15:47, 16 март 2009 (UTC)

ИзвестувањеУреди

Видете ја последната секција за марионетство. Ви благодарам.--MacedonianBoy 14:44, 21 март 2009 (UTC)


Kiril-BotУреди

Здраво, Бојан. Ќе те замолам ако може да му доделиш статус на оовој бот. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 14:54, 21 март 2009 (UTC)

Експеримент (Теорија на веројатност)Уреди

Колега Boyan, предлагам да се создаде страница за појаснување под наслов "Експеримент" која ќе ја вклучи тековната статија со тоа име и страницата која планирам да ја создадам, а се однесува на теорија на веројатност. Relativefrequency (разговор) 20:25, 21 март 2009 (UTC)

ЗдравоУреди

Многу добра слика оваа последнава, не ми текнало да ја побарам. Бугарите ќе речат „географически термин“ за македонскиот хахахахаххахаха Поздрав--MacedonianBoy 22:01, 25 март 2009 (UTC)

Нема што Бугарите да речат - отсекогаш имало луѓе кои го чувствувале и тоа што и секој денешен вистински Македонец го има во себе - чувството за своја држава и јазик. Меѓутоа, историските сплетки во кои била Македонија се одразуваат дури и денес. Boyan (разговор) 22:14, 25 март 2009 (UTC)
Това е смешно.. Подпоручикъ (разговор) 09:03, 4 април 2009 (UTC)

Зошто е смешно, извини? Boyan (разговор) 09:04, 4 април 2009 (UTC)

Зашто 3те слики со етнографски карти и десетимата на број ранни македонисти во суштина показуват колко непопуларни са биле ставовите на македонизма за самите македонци. На тие 3 карти се противопостават неколко стотина слики правени во Германија, Австрија, Великобританија, САД, а самите македонисти во целостната им боиграфија, која што не е добро знаена во РМ, покажуват јасно натурата на истиот македонизам- едно движенье определувано главно од србските и руските интереси на балканите, кое постои за кратко време и сите македонисти умират все пак како бугари. Ама тоа ти добро го знаеш, исто како се обеди дека во творшеството на Ритих и Русос не може дури да се бара квалитетност. Подпоручикъ (разговор) 09:24, 4 април 2009 (UTC)
Руските??? Молам да не се меша Коминтернот со цела Русиjа. Потребител:Bogorm (разговор) 13:48, 4 април 2009 (UTC)

Сепак, тоа ги побива hard-core бугарските шовинистички ставови дека Македонците отсекогаш знаеле само за Бугарија (не биле свесни за својата посебност) и дека се само етнографска група (како Шопи, Добруџанци, Рупци и сл.). Унгарците и останатите сами не си измислиле дека Македонците ќе ги обележат како посебен народ. Сигурно македонскиот народ и во тоа време покажувал нешто кое индицирало дека не е бугарски. Ајде најди ми мапа на која ќе најдеш одделно како нација обележани Шопи, Рупци, Добруџанци или било која друга група? Boyan (разговор) 10:44, 4 април 2009 (UTC)

Нема шовинизам тука, јас не сум грчки или новопојавил се бугарски националист кој отрича поимот "македонец", па дури и македонско самосознание. Вакви карти може и да има, јас не знам честно да си кажам. И се пак тоа не е потребно. Зашто до 1878 година во европската политика и општественост се бара само "Бугарскиот вапрос", како наследник на "Источниот вапрос", а после 1878 и берлинските конгреси постанува само "Македонскиот вапрос" затоа зашто цела Македонија останува во рамките на Турција со припагаштото и население. За разлика од Добруџа и Поморавието каде населението масово се изселува во границите на новата бугарска држава. Во Тракија е исто како со Македонија, ама за тоа се пак БМОРК-ТМОРО-ВМОРО го држи и едното О за Одринско. И се пак на твојте 3 етнографски докази стојат противоположно 100-200 вакви, а на македонистите кои се на број 10-20 луге стојат неколко илјадници преродбеници и револуционери. P.S. Мегу тоа во периодот след 1944 година БКП започнува процес на разделуване на етнографските групи, но тоа е сопрено од Москва. Подпоручикъ (разговор) 10:57, 4 април 2009 (UTC)
Мапата не е на унгарската држава/наука, туку на еден унгарски научник. Исто како и грчката мапа е на грчкио научник не туку на грчката држава.. тоа мислим ти е према јасно. И тука не е толкова важно дали тоа ги е попишал дека тие се македонци (различни од бугари, срби, грци и сл.), ами вакви се му изворите за тоа. Ако е читал "независните" извори на Новакович, Цвијч, Ритих и Карл Хрон или ако сам ги е посетил истите и ги е броил еден по еден за вакви се мислат.. Подпоручикъ (разговор) 11:08, 4 април 2009 (UTC)

Во ред е сето тоа (со О-то од ВМОРО), но зошто припадници на таа организација (и некои други ,,докажани" ,,Бугари") би давале (меѓу другото) и изјави од типот:

„Не бугарска Македонија сакаме ние, туку Македонија на Македонците, Македонија ослободена од тиранијата." - Јане Сандански


,,Ако постои грчка и српска пропаганда, зошто да не може да постои и бугарска. Таа постои. Има бугарски политичари кои се поголеми наши непријатели од Грците и Србите. Под имињата на мошне познати шефови тие испраќаат чети во Македонија да агитираат за анексионистичката идеја... Тука има место само за една Организација, а тоа е народната, македонската‘‘ - Даме Груев во ,,Блеквудс Магазин"


„Нашата татковина Македонија си има историја за своето минато, каде што се гледа нејзината моќ, величина, како и нејзиното политичко потчинување под власта на тогаш моќната Турска империја. ... Денес, секој Македонец, кога го спомнува Александар Македонски, вели: Ние сме го имале цар Александар Велики. Со тие зборови тој си припомнува за блескавиот период и величието на Македонската држава. Александар Македонски стои пред лицето на секој Македонец како национална гордост!“ - Коста Шахов


„Како Македонец јас во Бугарија се чувствувам како на туѓина, каде што навистина се наоѓам меѓу родни браќа, но не сум си дома, во својата татковина. Таа е таму каде што сум се родил и каде што треба да си ги оставам коските, каде што треба да отиде мојот син, ако не ми биде судено да отидам јас лично“ - Мисирков


„македонскиот народ е самостоен народ кој има право на самостоен живот“ и затоа “ треба да се борат за издвојување на својата слобода без да се надеваат на туѓа помош, зошто оние кои ќе дојдат да ги ослободат, всушност ќе дојдат да не заробат“ - Јане Сандански


Дали и некои добруџанци, шопи, рупци, северњаци, тракијци имаат слични ,,сепаратистички" изјави?

И зошто сметаш дека е важно мапата да ја поседува унгарската држава? Зарем истражувањата на Ајнштајн треба да ги поседува Германија за да бидат прифатени? Зошто за да се увериш во нешто тоа треба да биде argumentum ad populum? Колку што знам, картите на Цвииќ се дадени нешто покасно од унгарската карта. Погледни ги и следните карти: 1, 2, 3, 4, 5. И тие сите ли го читаат Цвииќ (Новаковиќ не го спомнувам, бидејќи се јавува многу покасно) и српската литература на која си и се накострешил? Уште еднаш прашувам (бидејќи не добив јасен одговор): Дали добруџанци, шопи, рупци, северњаци, тракијци некогаш се претставени како посебен народ? Boyan (разговор) 11:24, 4 април 2009 (UTC)

Ние сме българи и винаги работим и ще работим за обединението на българския народ. Мислихме да създадем организация по образеца на революционната организация в България преди освобождението, да действаме по примера на Ботев, Левски, Бенковски и др.


Даме Груев

Македонските революционери, които след дълга и жестока борба с турската тирания доживяха да видят своята мечта - извоюване на свобода на Татковината, не могат да допуснат тя да попадне под сръбско и гръцко владение. Те няма да се спрат и пред най-страшните терористически средства, за да реализират съкровената си мечта - свободна българска Македония!


, Сандански пред италианскиот весник Секуло

.. Не ми трябва да ходя в България. Тук (Македония) е моята България!


, Сандански пред србскиот весник Политика

Подобните реченици дето ги ползуваш се извадени од контекстот на самите им публикации. "По делата им ке ги познаете" се кажува во Библијата. Много добар пример се речениците на Христо Татарчев во МК вики. А вакви са фактите Даме Груев бега от србско училиште и кога се најде во Софија заврши бугарска историја. Создаде БМОРК по пример од ВРО (дури името е после вземано за ВМОРО) на Левски. Истото мислеха и пишаха останатите 5 основачи на ВМРО. Сандански исто беше во БМОРК (а преди това во ВМОК!), создаде бугарска секција во турскиот парламент, би се со бугарската армија. Речениците им се поставени против врховистите и главно против Борис Сарафов. Во речениците им има политичката идеја за автономија, не туку националната. Коста Шахов како и туги неколцина преродбеници ги споменуват античните и се пак во думи и дела е секогаш бугарин. Мисирков го има това напишано, исто како има поне 20 статии во заштита на бугарштината во Македонија па и се подпишал како бугарин и починал во Бугарија.

Сликите како карти не могат да бидат доказ за постоене на македонска (или која да била) нација. Али целиот документ дали книга, атлас, статија во весник може и да биде таков доказ. Во смисла едната слика е само како извадена дума од контекстот на цело изречение. За унгарците: ти по горе кажа: "Унгарците и останатите сами не си измислиле дека Македонците ќе ги обележат како посебен народ. ", јас само ставив мисла дека единиот унгарец не говори од името на сите унгарци,.. грци, германци и какви туги да се.

За сепаратизмот - имат. Во 20-те години во ВДРО (внатрешна добруџанска револутионерна организација) комунистите прават опит да формират добруџанска нација - неуспешна, види тоа за повеке инфо: [12] . Во шоплука во 1878 година 2-3 села се дигат против новосформираната бугарска држава (сакале Србија) и руски војници ги разбиват. Сред Помаците, кои се дел од рупците, има луге барашти историска независност од бугарите-христиени. Денеска ислјамиски секти пишат дека тие се антички траки приели ислјама и никога не биле дел од бугарската држава. Во Грција помаците се викат помакедони и техната држава сака нив да ги направи директни наследници на античните македонци, следователно за нивната историја и грци. Турција ги сака како помаклар, кои се словенизирани турки. Во регионот на родопите прво турците, после грците подржуват Тамршката република, која екзистира на неколко пати во текот на 1913-1919 година. Добруџанската и Помашката нации и држави не станале факт, но.. Подпоручикъ (разговор) 12:53, 4 април 2009 (UTC)

Ајде појасно - знам дека македонските револуционери имале и пробугарски изјави (затоа погоре и напишав меѓу другото). Но, зошто само тие нивни изјави да се користат како патоказ за тоа какви идеи имале и како се чувствувале? Зошто само според тие изјави тие да бидат Бугари? Ако не е таков, тогаш каков е контекстот на промакедонските изјави? ,,Не бугарска Македонија сакаме ние, туку Македонија на Македонците" - па што треба да пишува уште повеќе? (,,Не ми трябва да ходя в България. Тук (Македония) е моята България!" мене ми личи на промакедонска изјава. Што заклучуваш од тоа? Сандански, како и Мисирков, се чувствува како туѓинец во Бугарија и нема потреба да оди таму).
Вие Бугарите колку да речам позвучни дејци имате? Ботев, Левски. А за тоа руски војници ги разбиват - е тоа е многу интересно, бидејќи Русија (на чело со Венелин и останатите) ја создаде современата бугарска држава.
И те молам, не ме засмејувај - 2-3 шопски села се дигнале против Бугарија, исламски секти ги попишувале Помаците, или комунисти сакале да создадат држава Добруџа... сосема некомпатибилно со случајот во Македонија. Па македонските идеи за независност не се плод на комунизмот. Самиот Мисирков не бил комунист, ниту Пулески, а да не речам и Сандански. Постои една слика на погреб на еден македонски револузионер во Софија од раните 1990-ти (мислам дека беше Мисирков) на која пишува: ,,Сакам коските да ми се закопаат во независна и слободна Македонија". Како го закопавте Мисирков? Како 13-то прасе на софиските гробишта е, и одеднаш го ,,интензивиравте" за вашата кауза. И една од картите погоре - Europe: Racial & Linguistic map е дел од “The Peoples Atlas” - нема к од комунизам. Boyan (разговор) 14:56, 4 април 2009 (UTC)
Бојане, јас мислев дека сме зафателе сериозен разговор? Пробугарските изјави са чисто признаване на бугарските им корени. А тоа дека вие единствено знаете 3-4 цитати да вртите во интернет е сосема друго прашуване. Целата организација на ВМОРО е основана по пример на револуционерната борба во Бугарија до 1878, која опхваштала и Македонија естествено. И не се тука само Беровски и Пулевски, што биле во бугарското ополчение за време на Руско-Турската војна, имало македонци во четата на Христо Ботев, Филип Тотю, Стефан Караджа, един од револутионерните окрази на Левски опхвашта североизточна Македонија, па после тоа 1/3 от 10 000 луге ополченци се од Македонија.

ВМОРО се создаде во Солун од 6-има бугари (по нивните сопствени сборови) и работи во тесна соработка со Бугарската Егзархија. Дејците на ВМОРО беа поповете, учителете и паството на таа истата. Едно дека тие луге работеха за слобода, заедно со тракијците во Одрин, второ дека сите чети идваха од Бугарија, а тамо беха и складовете за пари, оружие и ЦК на ВМОРО. 99% од сите дејци на ВМОРО беа бугарски возпитаници и потоа еден голем дел и бугарски офицери. Трајната македонска емиграција во Бугарија па формира ВМОК и со пари од бугарската влада започна прва четничките акции против турците и тури начало на четничеството како револутионерна борба. Потоа голем дел од нивните членови се припоија кон ВМОРО, мегу кои и голем дел бугарски офицери од Бугарија: вакви беа Марко Лерински, создател на четите и прв командир на четничкиот институт на ВМОРО, Тома Давидов руководител во Охрид, Крсто Б'лгаријата, Атанас Бабата и уште неколкостотин луге војводи (за четниците никој не може ги преброи), ама ти си ми читал блогот и знаеш за тоа де. ;) Па каде се србите и грците во ВМОРО? Само дел од власите и после 1913 година неколко турски чети подпомогнаа ВМОРО, каде се црногорците, шиптарите? А што е сепаратизмот во македонците? "Македонија на Македонците" е прифатено од "панфлет" на Гладстон, каде е нај големиот заштитник на бугарите за време на турското робство. И човекот, како много умен, кажал дека Македонија требе да биде независна држава, затоа балканите нема се разберат за неа. И така станало БМОРК станало ВМОРО, никаде во официален документ (до 1903) не користеле бугарин, бугарско и сакале да припојат кон борбата грците, власите.. али не. Дошло востанието во 1903 година и во истиот светските сили, балканските дребни држави и Турција сама гледале не во Македонија, тука во Бугарија. Што ке направи она да заштити лугето, да дигне војска.. и истите револутионери пишат писма до бугарската влада писма да прати армија (по касно таа ке биде окупаторска, нели?) во помошт. А во истото време Русија кажала нема да помагате, Турција само това чекала од 20 годишното бугарско кнежество, Србија била готова повторно за војна против Бугарија, Романија исто. Никаква помошт и во западна Европа и САД. Турците и потоа грците на Каравангелис, по после нив и србите на јован бабунски и Глигор Лјамев (чичо на великиот македонски научник Блаже Конески) дојдели со србски пари и те да кинат делови од Македонија... Ке ме прашаш дека са Сандански и Мисирков (па тука и тугите ранно временни македонисти). Па он Сандански пол живот прекара во Дупница, Бугарија. Создава бугарски организации, се би за бугарските интереси и кога во 1913 година македонија се раздели сметна дека требе федеративно за целиот балкан да се реши проблемот, исто со него и македонското прашане. Он беше федералист и по рано и пак за бугарија говореше, само дека не го сакаше германецот Фердинанд. Незнам ваков се чувстувал (напротив према јасно ми е де..) ама по јасно да каже дека Македонија е бугарска.. нема друг таков. А Мисирков исто, на два пати македонист, напишал 5 статии во заштита на македонизма, а целиот останет живот бугарски нај голем шовинист. Кој ти ги рече тие работи за закопаването му? Па зашто не го утепаа приживе, а чекаха да умре, че да му ги трошат кокалите? А сите револутионери кои се заселили во Бугарија било после востание, ранети во битка, избегани, остарели доживеле смртта си во Бугарија и бидеха признати за нациолни герои? Па дури лидерите на ВМОРО (Без Груев и Батанџиев) умират во столицата на Бугарија - Софија после 30те години. Сам Христо Татарчев умира во Торино, ама од Бугарија бега после 1944 година. Дали немаше бугарските и србските партизани и него да прекинат како илјадници туги.. Факт е едно, во Македонија не се знае историската истина, лугето не ја и барат. Омразно е кога си живел цел живот со едни истини да разбереш дека си бил лажен за тоа време. Страшно е, кога това се случва и затоа идентичността на денешните македонци во РМ толко се изништи дека и бог самиот стана македонец-македонид, а целото словенство стана исто македонско, дури и вие сите да сте антички истовременно. Докато тоа проблем го има се повеке луге ке зимат бугарски пасоши и преку Бугарија засекогаш ке ја напуштат Македонија, грците ке дрпат чергата кон себе си, а албанците без и капка срам ке си чопнат делот кој им принадлежи. И со таков инат ти ке си еден от последните етнички македонци, али тоа нема да те направи преродбеник и маченик за христовата вера... Таа констатација си е моја лична, ако сакаш избриши ја, да не кажете после тоа дека сакам да навредим на македонците во РМ. Тоа не е верно имам познати и бугари/бугарофили и антични, сум говорил со секакви. Си знам дека постои и МК нација, па и јазик. Сал ми е проблемот дека историјата ја менувате како ви е интерес.. а нај веке дека србите се оказаа по умни од бугарската влада за последните 100 години.. ај биди ми жив и здрав. :) Подпоручикъ (разговор) 18:43, 4 април 2009 (UTC)

Ајдеее - тоа нема да те направи преродбеник и маченик за христовата вера... хахааа, па ти едно девојче го направи маченик од еден шамар што добило, па јас не ќе сум бил маченик :-))) А за македоноидите - те молам, не ги ставај сите Македонци во ист кош - јас не мислам дека Господ и Словените се Македонци (впрочем, да ти кажам за една аналогија со твојот Божидар Димитров кој тврди дека Бугарите биле ,,штит" на Европа и ја спасиле од азијатски наезди, како и тоа дека бугарскиот јазик води потекло од санскритот и Балхара).
Мојата цел не е да те убедувам во постоење на македонска нација и јазик, туку да ти укажам на тоа дека и во Бугарија се оди по одредени интереси кога е во прашање историјата - дека нема ама баш никакви елементи кои укажуваат на постоење на македонска нација во минатото (впрочем, самиот Димитров рече дека ќе даде награди ако се пронајдат било какви докази за одделна Македонија од Бугарија - не дека јас сакам некаква награда, скраја да е, но ти го кажувам ова дека тој човек на овој начин го затрујува бугарскиот народ и создава наелектризираност кон Македонија и Македонците).
Инаку, што се однесува за закопаването му, на самата слика, на ковчегот, имаше натпис: ,,коските да ми ги пренесете во Македонија кога ќе стане независна и слободна" (сликата ја имам видено на Интернет, меѓутоа моментално не можам да ја најдам). Што се однесува до твојот блог - видов дека имаш линк до него на Вики, но не сум ти го читал ;-) Кога ќе имам време, ветувам ќе го прочитам. Boyan (разговор) 20:00, 4 април 2009 (UTC)
Маченик и преродбеник е секи со правдива кауза исто и малкото дете, кое не се пристрашило да каже кое е и какво е. Па вие дури 100тината партизани-кокошкари ги направихте маченици срешту бугарските окупатори, иако и другиот дел партизани - членовите на БКП начело со Шарло да бидехе и они пратени по затворите на Југославија. Па со тех заминаха илинденци и вмровци, АСНОМовци.. ама само НОБ го славите. Божо Димитров е меценат-глашатај, негова главна работа е уредник на НИМ (национално исторички музеј) и како таков требва да собира посетители, затоа шета секоја тема која смета за ценна. Јас за него разправам една приказка: "Само Херодот и Божо Димитров се историците кои не ползват библиографија за своите книги, зашто со тех започнува и со тех свршва историјата..", али во контекстот треба да добавим и МАНУ. Затоа зашто бугарската историографија го гледа Божо како некое дете и неговите книги се повеке белетристика. Пример - на историски изпит во универзитет за цитиране на реченици по Божо ти се намала оценката со 1 единица, дали тоа се прави со Блажетата Коневски/Ристевски во РМ? Давам си добро сметка што прави он, ама тоа е поради причина дека бугарската држава како таква ништо не прави да сопре со македозмот, еве ти го Битолскиот митрополит бараше да юрва бугарските военни гробишта, кои и без тоа се уништожени повекето. Заш не юрне србските или западно европските, зашто нив ги не држите потрошени? Тоа мислим е друг вапрос, ама ти добро ке ме разбереш. Инаку Волжката Бугарија наистина била штит против азија за долго време. Противила се прво на татарите, после на монголите.. мегу другото тоа си е директен доказа дека помегу бугари и татари нема општо ама ајде, знам дека сме жолти како тикви, со очи тенки и со криви краци и тоа факт не можеме да го менуваме.. хахахах. Па и Дунавска Бугарија го прави истото, ако и за кратко време да е под окупација на татарскиот каганат во 13 век. Па дали тогава не сме се татаризирали?
Ке ми биде интересно да ја видим ова слика и да разберем кој е баш војводата. И се пак не виждам ништо странно во реченицата "коските да ми ги пренесете во Македонија кога ќе стане независна и слободна", ова го подржува револутионерната организација ВМОРО после 1913, особено после 1919 година начело со Тодор Александров. Види ова слика од гробот му: [13], па дури и Иван Михајлов се борил за независна Македонија. Тоа е просто еволуција на македонското прашане во Бугарија. Тоа може би во Македонија до ден денешен е нај-страшното, затоа така би паднала една от нај-големите лаги на србо-комунистичкото време. Подпоручикъ (разговор) 04:38, 5 април 2009 (UTC)

Марионетирање: StanProgУреди

Ненајавување (или поточно заборавување да се најави) не е исто нешто како марионетство, а и да беше, не е причина за *безконечен* блок. Балканец What man, what? 06:42, 4 април 2009 (UTC)

Благодарам за деблокирањето, само ако може и моjот IP адрес (212.25.53.71) да биде деблокиран. Незнам дали ке има проблем, ако корисничката сметка е деблокирана, а IP адресот е се уште блокиран. --Стан (разговор) 09:25, 4 април 2009 (UTC)

Статии без интервикиУреди

Кај да ја најдам категоријата на статии без интервики? Најверојатно сум ја заборавил. Ги видов категориите Осамени и Ќорсокак но таму има статии со интервики врски. Поздрав--MacedonianBoy 14:50, 19 април 2009 (UTC)

Поштенски и повикувачки бројУреди

Здраво Боjан, дали знаеш дека може да се наjдат поштенските и повикувачките бројови на населените места в Република Македониjа? Поздрав! --Стан (разговор) 08:40, 20 април 2009 (UTC)

Предлог за преведување на референциУреди

Видете ја дискусијата за предлогот за преведување на референците (не сите, видете за повеќе детали во излагањето на селската чешма) на македонски јазик, поткрепена со примери. Можете да дадете свој предлог и да придонесете кон развивањето на дискусијата. -{админинстратор}-   гитардемон 23:35, 23 април 2009 (UTC)

Веб-сајт т.е. веб-место VS веб-странаУреди

Еве ти една дискусија што ја водев со Брест во врска со ова. Се согласувам дека не треба да ги копираме англофоните во сè, но можам да ти кажам дека сајт (т.е. место) и страна (поточно е страница) не е иста работа, како што ќе видиш и во дискусијата (за тоа е цела дискусија ако те мрзи да ја читаш смогни сили, не е голема) :)

Исто, ми се исполна долгогодишната желба (не само моја, туку на многу компјутерџии и пуристи во државава) да се воведат стандардизирани термини за компјутерските поими, иницијатива на владата (барем тоа им е од ретките паметни нешта, ама ај да не ширам за политика) :), па така сега (не) знам што е website, web page или web place (сите споменати подолу во дискусијата) најточно и најлитературно иако ги знам поимите најчесто користени како преведена верзија, но со ОВА (добра е веста, ѕирни ја) ќе се воведат стандардизирани поими во чија изработка учествуваат многу лингвисти, информатичари и ред други, а впрочем можеме и ние сите, има на сајтот (веб-местото) на мин. за инф. тех. дел кај што може да се дадат наши предлози за некои поими, па ѕирни тука (има поими за кои немам појма како би биле на наше).

A еве го муабетот со Брест, мислам дека ќе ја видиш разликата која ја посочив:

Муабет или такозвана причаУреди

Дали секое мрежно место мора да биде Веб страна? Дали секоја Веб страна е и мрежно место? Не. Ова го коментирам на твојата страница за разговор бидејќи имам забележано дека најверојатно ги сметаш за истоветни овие два термина и затоа правиш промена од Веб страна во мрежно место. Ако сакаш може да наведам и примери каде тоа не важи.--brest (разговор) 01:15, 6 април 2009 (UTC)

Веб-страница и веб-место се сосема различна работа. Едно мрежно место (сајт) се состои од страници (page). Затоа не е исто. Ама не може пример ФФМ или претседателот на РМ да имаат веб-страница. Не постои официјална веб-страница. Тоа е официјален сајт (мрежно-место). Значи страница е страница, еден сегмент од сајтот. Ретко кој објавил веб-страна а не веб-сајт. И да е само една веб-страница, пак се смета за сајт (технички). Така и Facebook и MySpace се сајтови, не се страници. Мислам дека се сфативме, али кажи некој пример, моето искуство вели дека е вака (така е и на англиски, просто како гравче, site=место, page=страница) -{админинстратор}-   гитардемон 03:17, 6 април 2009 (UTC)
Да веб-страница и веб-место се сосема различна работа. Но јас користев Веб страна не Веб страница, што би требало да прави разлика помеѓу англиското site и page/pages. Под страница се мисли на поединечна страница а страна се употребува не во смисла на страница (page), туку во смисла како на пример во: страна на светот, серверска/клиентска страна (види: 1, 2, 3). Така да сметам дека: Претседателот на РМ може да има своја Веб страна, која се состои од повеќе веб страници.
Но ние разговараме за различни категории: веб, мрежа, место, страна, страница, ... Како и комбинации на овие категории: Веб страна, Веб страница, Мрежно место, ... Моите прашања беа: Дали секое мрежно место мора да биде Веб страна? Дали секоја Веб страна е и мрежно место? Мрежно место е некое место на мрежата. А мрежата е составена од јазли (во нашава терминологија со која разговараме - места) и гранки (пат од еден до друг јазол), ова е упростена математичка дефиниција на мрежа но доволна за да образложам она што сакам да го образложам. Значи Мрежно место е било кој јазол во мрежата. Мрежните места се разликуваат меѓу себе според некои обележја. Едно од тие обележја е т.н. веб, но има и многу други. Пример еден мрежен печатар е исто така мрежно место (кој што може да има и своја веб страна). Еден IP рутер исто така е мрежно место (може исто така да има и своја веб страна). Еден FTP опслужувач е исто така мрежно место, ... Значи секое мрежно место не мора да биде веб страна/страница.
Секоја Веб страна може да се смета како мрежно место доколку под мрежа ги подразбираме и граничните математички дефиниции на мрежа, т.е. мрежа може да биде составена и само од 1 јазол. Ако гледаме од практична страна, дека имаме мрежа само ако имаме повеќе јазли (дигресија: рибарската мрежа е мрежа затоа што има повеќе јазли, а рибарски конец е конец затоа што е мрежа со два краја, а јадица (куката) е мрежа со еден крај), тогаш секоја Веб страна која е поставена на мрежа со повеќе од еден јазол секогаш е мрежно место. Но ако имам дома компјутер и имам веб страна/сајт локално тогаш мојот веб сајт не е мрежно место.
Да напоменам дека овде зборуваме (сме фокусирани на) за таканаречени TCP/IP мрежи, HTTP страници, HTTP опслужувачи/сервери и клиенти/прелистувачи.--brest (разговор) 09:03, 6 април 2009 (UTC)
Јас не сум запознат толку со техничките делови, повеќе со лингвистичките делови на овие работи. Кај нас, има правило дека се преведува зборот според англискиот термин (server -> опслужувач, инаку би можел да го нарече некој разделувач или некако, како што се вика на грчки, но одиме со превод од англиската терминологија) Страна се преведува како side, а web side не постои како термин, па така зборот веб-страна на македонски не постои. Разбирам што се обидуваш да ми кажеш, но види ја англиската терминологија, web-site си е сајт, page си е страница. А за местото за кое што ти зборуваш, мислам дека се вика place, web places (пример ете печатач приклучен на мрежата). Меѓутоа поимот за web place е друг, не е веб-место. Веб-место е site, a web place не ми текнува во моментов, но ќе се консултирам како беше. -{админинстратор}-   гитардемон 12:48, 6 април 2009 (UTC)
Значи, претседателот има web site а не web place (значи сајт, а не место за кое зборуваш ти), а печатачот поврзан на мрежата е место за кое што зборуваш ти, но не е web site, туку web place. Ама реков, да го гледаме од лингвистичка точка. Сајт си е веб-место, а place ќе видам како беше (место на мрежата, или некако). -{админинстратор}-   гитардемон 12:51, 6 април 2009 (UTC)

ВикиизворУреди

Здраво Бојан. Решив да го средам до некаде Викиизворот но ме спречува тоа што нема администратори или пак јас не знам да ги најдам. Ако нема админи како се кандидира тами и како се избираат? Поздрав--MacedonianBoy 11:13, 29 април 2009 (UTC)

bot statusУреди

Има некои бот корисници кои не се глобални а чекаат одобрување. Бирократија. --brest (разговор) 18:56, 2 мај 2009 (UTC)

:reУреди

Хаха, фала. Што ти текна? Ама во последно време не сум баш неуморен.--Р ашо  12:37, 3 мај 2009 (UTC)

Одговор по темата за Гоце, сум направил грешка со ова вракяне, саках само да избришам тенденциозното пишуване на корисникот ВикиМК, Бугария и бугарите немат претенции кон сички македонски работи. Подпоручикъ (разговор) 22:14, 14 мај 2009 (UTC)
Имаат ти си го кажал тоа и сите Бугари. Не лажи.--MacedonianBoy 22:15, 14 мај 2009 (UTC)
Имаш проблем? Найди ми извор дека Бугария како држава смета сичко македонско за бугарско и ке остане, жал само.. дека вакво нема. Подпоручикъ (разговор) 22:16, 14 мај 2009 (UTC)
БГ Вики и особено види ја т.н статија Македонци на истоимената статија. --MacedonianBoy 22:20, 14 мај 2009 (UTC)
И исто така можат да се видат твоите погледи кон македонскиот јазик тука.--MacedonianBoy 22:25, 14 мај 2009 (UTC)
Македония е независна република и Бугария прва я призна под уставно име - немаме териториална, икономическа или туга државна претенция. Тоа е предостатачно како факт, да ти покаже дека бугарите не сакат сичко што е македонско.. ;) Подпоручикъ (разговор) 22:51, 14 мај 2009 (UTC)

Министер началоУреди

Благодарам, МБ веке премести шаблонот, а jас го средив во Шаблон:министер. Изчекаjте малце да го довршам :). --Стан (разговор) 10:56, 16 мај 2009 (UTC)

WikimkУреди

Бојан, дали ќе можеш да му го дадеш администраторското право на Викимк? Гласањето заврши успешно. Поздрав--MacedonianBoy 23:27, 23 мај 2009 (UTC)

Одделување на многу статии од главниот именски просторУреди

Видете Википедија:Селска чешма (Идеи) за дискусија многу слична со онаа кога имавме проблем со избраните статии на главната страница кога тие архивираните се броеја како засебни статии. -{админинстратор}-   гитардемон 11:00, 26 мај 2009 (UTC)

Замолио бих заставицу за BokimBot / Request bot flag for BokimBotУреди

 • Operator: sr:User:Bokim
 • Programming Language(s): Pywikipedia framework
 • Function Summary: Interwiki linking for featured articles / Интервики за избрани статии
 • Bot with flag: bs. wiki

Thank you! / Хвала ;-)--Boki m (разговор) 14:00, 21 јуни 2009 (UTC)

Хвала, хвала пуно ;-)--Boki m (разговор) 11:32, 22 јуни 2009 (UTC)

Без расистички коментари/No racist comments, pleaseУреди

Ве молам, да не пишувате расистички коментари во описот на промените како таа овде [14]. --Стан (разговор) 00:14, 27 јуни 2009 (UTC)

Не ме интересира што сте научиле од Бугари или какви се ви личните односи со Подпоручикъ. Интересира ме, да нема расистички навреди од страна на Администратор на Википедиjа - односно да се спазват барем основните правила во Википедиjа, посебно од тие (Администраторите) кои требе да бидат корисници за пример на другите. --Стан (разговор) 00:23, 27 јуни 2009 (UTC)
"Булгарлар" е расистичка навреда за секоj Бугарин и навреда на бугарскиот jазик, за коj го употребивте зборот. Ве молам да не го употребувате во описи и коментари. За зборот со коj се ви нарекле бугарските грагани не е "макере", туку "мекере" - означува "подлец", "подлизурко". --Стан (разговор) 00:35, 27 јуни 2009 (UTC)
Eден призрак броди низ Европа, призракот на подпоручниците... --Подпоручикъ (разговор) 06:20, 27 јуни 2009 (UTC)
Без филмање молам!--Никола Стојаноски 11:01, 27 јуни 2009 (UTC)

благодарамУреди

Бојан благодарам за добронамерното укажување.Денес почнав да уредувам статии и навистина немам големо искуство во тој поглед.Но човек учи додека е жив:--марко ошавковски (разговор) 13:06, 28 јуни 2009 (UTC))) нели??

Добре и ДобринкаУреди

Здраво Бојан, Те молам види овде. Поздрав, --Wikimk (разговор) 17:25, 29 јуни 2009 (UTC)

Нè нема на en Wiki!Уреди

Дали сте приметиле дека, од за мене непознати причини, нас нè снема од интервикијата на главната страница на англиската Википедија!? Дали некој воопшто знае зошто?? Веќе поставив тема на Селската чешма --Б. Јанкулоски (разговор) 21:58, 7 јули 2009 (UTC)

Мала помош :)Уреди

Здраво, навистина ми треба малку помош, а не знаев на кому да му се обратам. Гледам дека си биолог и дека пишуваш такви статии затоа ми треба твојата помош. Вака ќе бидам краток, преведувам една статија поточно повеќе статии кои го содржат зборот Privet, не загледувајќи го убаво го помешував со Private, што е сосема различно, но сега сфатив дека всушност тоа е некое растеније. Е сега еден речник ми кажува дека е зеленика, друг шишмир, и заклучив дека е шишмир бидејќи имаме статија за зеленика и таа всушност нема интервики до англиската статија за Privet туку до таа за Buxus. Нешто слично ми се случи и со шишмир. Е сега без разлика што ми испадна дали можеш да ми помогнеш и да ми кажеш што растеније е Privet-от и кој е неговиот македонски еквивалент. Благодарам однапред и голем поздрав! :)--Макс(разговор) 09:21, 24 јули 2009 (UTC)

Фала многу, земав една енциклопедија што е на англиски пред да те прашам (англиски речник е всушност, огромен) и во него имаше покрај зборот, слика од жива ограда, ама викам дали е можно жива ограда да е ова. Сепак фала многу ми помогна, за преведот и за тоа дека Зеленика и шимшир (не е шишмир хахах) се синоними, фала уште еднаш. :) --Макс(разговор) 13:21, 25 јули 2009 (UTC)

За RelativefrequencyУреди

Здраво, Бојан. Сакам да те предупредам дека овој корисник веќе е предупреден пред блокирање, поради зачестен спем на статијата Цар Самоил, а после тоа го прекрши и правилото 3РР, упорно наведувајќи извор на статијата Крале Марко.--Kiril Simeonovski (разговор) 15:09, 6 август 2009 (UTC)

Во статијата со Цар Самоил најнапред приложив извор од 1878 кој беше избришан од Рашо. Потоа приложив енциклопедиски податок за името на царството со кое Цар Самоил владее како 23-тиот владетел. И тој извор беше повеќекратно бришен. Конечно, статијата се уреди надвор од правилото НГТ, кое подразбира дека ако постојат различни извори за една работа, сите тие треба да се наведат дословно, без интерпретации, објективно, безпристрастно и без да се дава предимство на некој од нив. Истата статија се заклучи без дискусија од страна на Кирил, кој започна со бришењето на изворите, а сега дури и АГИТИРА блокирање, што исто така е забрането. Што се однесува до статијата за Крали Марко, решив истата да ја збогатам со извори, со оглед на фактот што Крсте Мисирков напишал и направил низа научни статии истражувања во оваа област. Не ми е јасно од каде ваквата селективност. Relativefrequency (разговор) 15:37, 6 август 2009 (UTC)

Статијата е жешка тема, така што ставањето повеќе реченици каде се прави очигледен анахронизам со името на една денешна држава, и притоа ставајќи извори на истите, значително ја нарушува НГТ. И двата извора останаа во статијата кога јас извршив уредување, не ми е јасно зошто толку агитираш да се спомене името ,,Бугарија‘‘ повеќе пати?

Друго - пак ќе нагласам - сериозен проблем е групното уредување на корисници кои промовираат негаторски ставови кон историјата на една денешна држава и за настани кои се случувале на нејзино тло. Сигурно не е случајно ненадејното појавување на корисници (како Lozhani buditel и слични) кога еден ќе осети дека е загрозен поради нарушување на 3RR. Бојан имаш за кажување? 15:49, 6 август 2009 (UTC)

То целата историја во Македонија се пише така - сигурно тоа е така и така требе да го пишуваме, нема докази? И па што од тоа.. и без тоа никој не ни ја признава историјата... Тоталитаризмот на Мусолини, Хитлер и Сталин е се уште жив.. не само во Северна Кореја. --Подпоручикъ (разговор) 16:42, 6 август 2009 (UTC)

ScypeУреди

Здраво, Бојан. Има една важна работа, за која мислам дека ќе биде добро да се допишуваме на Scype. Јас сум вклучен и чекам ти и останатите да се вклучите.--Kiril Simeonovski (разговор) 18:48, 11 август 2009 (UTC)

Васка ЗојчеваУреди

Како што знаеш, оваа статија нема исполнето ниту еден критериум за значајност и има исполнето еден критериум (сега за сега) за брзо бришење. Е сега има само еден корисник кој не сака да биде избришана статијата и не дава факти туку се врти во круг цело време. Види го разгворот тука и тука и ќе те молам, како бирократ, да одлучиш за бришење или не, бидејќи двајцата што сме вмешани сме администратори, третиот не е и не би сакал да бидам ко бугарите па да искористувам привилегии. Поздрав--Никола Стоіаноски 15:40, 19 август 2009 (UTC)

Вики средбаУреди

Здраво. Ве известуваме дека на 29 август, сабота, со почеток во 12:00 ќе се одржи Вики средба во трговскиот центар Ramstore во Скопје, на која главно ќе се разговара за здружението Викимедија Македонија, за чие основање сте заинтересирани. Ве поканувам да присуствувате да оваа средба, а Вашето присуство може да го потврдите овде. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 20:54, 24 август 2009 (UTC)

Повторно мала помош :)Уреди

Здраво, Бојан. Веројатно ме помниш (те прашав за Privet)! :) Како и да е, ми треба помош од слична тематика како претходниот пат. Значи работев на некои статии каде доста пати се споменува зборот сирак. И решив затоа да отворам статија за сирак. Знаеш дете без родители. Но денеска, месец по отворање на статијата наидов на статијава - Жито. Во неа прочитав дека всушност имаме житна култура по име сирак. Затоа пребарав по интернет и некоја литеруатира и наидов на тоа дека сирак на англиски е Sorghum, барем така се вика статијата :). И како што знам ние немаме статии со име на латински, затоа претпоставив дека статијата би била сирак, но таква статија веќе имаме. Што значи прашањето ми е, дали вистински и литературен е овој збор. Исто така статијата за Сирак - момчето, дали треба да ја преименувам во Сираче? Или пак да додадам во заграда (личност) или пак да отворам (што и планирам) статија за житната култура и да ја крстам Сирак (житна култура)/(житно растеније). Или пак (по кој знае кој пат :)) статијата за житната култура да си биде Сирак а другава нешто дурго или пак Сирак со заграда. Како и да е, не знаев кого да прашам, па ти како постручен во ова ако можеш да ми помогнеш би ти бил благодарен. Поздрав --Макс(разговор) 10:41, 29 август 2009 (UTC)

Презакажана Вики средбаУреди

Здраво. Ве известуваме дека Вики средбата е презакажана за 2 септември, со почеток во 18:00. Се надеваме дека ќе бидете во можност да присуствувате. Сепак, без оглед на Вашата одлука, Вашето присуство или отсуство може да го потврдите овде, а може да оставите и дополнителен коментар.--Kiril Simeonovski (разговор) 12:23, 31 август 2009 (UTC)

{{Шаблон:Страница за разговор}}Уреди

Здраво, Бојан. Ќе те замолам ако може после секоја новоуредена статија, на страницата за разговор да го додаваш шаблонот страница за разговор. Со тоа на сите оние коишто сакаат да коментираат на оваа страница им да ваме до знаење кои е правилата за пишување на оваа страница. Благодарам. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 16:01, 4 септември 2009 (UTC)

P.S. Може и со кратенката „Сзр“.--Kiril Simeonovski (разговор) 16:02, 4 септември 2009 (UTC)

Jayvdb rename requestУреди

Hi, could you please rename my account to "John Vandenberg". see meta:User_talk:John_Vandenberg#global_rename_confirmation. Thank you. John Vandenberg (разговор) 05:25, 12 септември 2009 (UTC)

Бот услугаУреди

Здраво, Бојан. Моментно ботот уредува нови категории, кои не постојат, но најпрвин направивме грешка во името, па тие категории треба да се избришат. За бото да брише статии е потребна дозвола од бирократ, па ако може да ни го одобриш и ова. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 22:09, 13 септември 2009 (UTC)

Всушност потребно е ефективна дозвола за бришење, т.е. некаде да се сетира дека овој бот може и да брише страници. Ако нема такваа опција тогаш најверојатно треба ботот да го промовираме во администратор ?! :) --brest (разговор) 18:12, 14 септември 2009 (UTC)

Хмм, како што проверив, не постои таква можност. Сепак, сето ова е ново за мене, би било добро да се консултира Милош (во секој случај). Бојан имаш за кажување? 18:28, 14 септември 2009 (UTC)

IncidentУреди

Hi, there is an issue at the Wikipedia:Administrators' noticeboard that requires your attention. Regards! --Стан (разговор) 10:06, 19 септември 2009 (UTC)

Одобрување на бот статусУреди

 • Види bot flag request, има двајца корисници кои чекаат на одобрување од бирократ.--brest (разговор) 12:15, 1 март 2010 (UTC)

Can someone translate the article Шалом (Вестник) that I created into Macedonian from the other Şalom Wikipedia sites e.g. from [en:Şalom] for instance, if anyone has the time and patience?Уреди

Can someone translate the article Шалом (Вестник) that I created into Macedonian from the other Şalom Wikipedia sites e.g. from [en:Şalom] for instance, if anyone has the time and patience to do so?

Thank you.

Портал:ВестиУреди

Ако можеш, види ја тука идеата за Портал:Вести. Поздрав --Никола Стоіаноски 16:53, 28 јануари 2010 (UTC)

Далчо26Уреди

Фала... поздрав


Внатрешна македонско-одринска револуционерна организација.Уреди

Имаш право... поправив--Еден Македонец 04:44, 24 март 2010 (UTC)

RE..ИменувањеУреди

Потполно си во право... Ќе го дополнам шаблонот, имам уште 10-тина статии-никулци, а после ќе ги преименувам. Фала за советот и поздрав--Тиверополник (разговор) 16:35, 1 април 2010 (UTC)

Категорија-категорииУреди

Здраво, Бојан. Размисливав и според структурата на уредувачката страница и алатктие за уредување, како и некои други финеси на статиите, би требало да станува збор за страница од именскиотн простор МедијаВики. Таму најдов статија со содржината „Категорија“, којашто доколку се промени би можела да влијае на промената и на „категорија“ во „категории“ во статиите, кога има повеќе од една категорија. Можно е да треба малку време за да се промени во статиите, а поголем проблем е што може и кога има една категорија и кога е правилно да пишува „категорија“, поради промената да пишува „категории“. За да се реши ова второто, мислам дека е потребно да се употребат некои шаблони со функции. Сепак, не е голем бројот на статии со една категорија. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 19:01, 2 април 2010 (UTC)

Македонска револуционерна организацијаУреди

Според Татарчев, откако чл. 23 од Берлинскиот договор им се видел:

... како апстарктен за народот, прифатиле да се замени со една попластична фигуративна формула - автономија на Македонија во нејзините географски и етнографски граници и тоа да се впише во Уставот на организацијата и откако ја поставиле целта, основоположниците решиле таа да се вика: Македонска револуционерна Организација (МРО) , на чело со Централен Македонски Револуционерен Комитет (ЦМРК)


....(Д-р, Христо Татарчев, Вътрешна македоно-одринска революционна организация като мит или реалност, Цочо Биљарски и Валентин Китанов, София, 1995)

Според И. Х. Николов тогашбиле прифатени следните начела:

1. Организацијата да е тајна и револуционерна

2. Нејзината територија да ја сочинува само Македонија во нејзините географски и етнографски граници, поради што ќе се нарекува Внатрешна.

3. Во неа ќе членуваат родени и лица што живеаат во Македонија без разлика на вера и народност.

4. Политичкото верују на организираните Македонци е автономија на Македонија.

5. Да се чува самостојноста на организацијата за да не падне под влијание на политиката на соседните држави.... Основаването на ВМРО (записи на Иван Х. Николов) съобщава Христо Шалдев, Ил. Илинден VIII / 1 (71) София, 1936


под оваа име е основана... и тоа е официјален став на МАНУ и Институтот за нацонална историја... не ми е јасно зошто ВМОК е името на статијата...поздрав--Еден Македонец ? (разговор) 18:39, 3 април 2010 (UTC)

ПатролирањеУреди

Здраво Бојан. Патролирањето е многу корисна работа за заштита од вандали и намерни зли уредувања што би ја олеснила работата на нашата Википедија. Колку што знам јас, само админи ја проверуваат статијата и ако е сè како шти треба статијата се зачувува. Така според таа новина има главна статија и работна статија. Секоја промена после патролирањето се зачувува во работната статија и админ оценува дали новите уредувања ќе одат во главната статија. Многу корисно би ни било ова, барем да го воведеме додека имаме среден број статии. Види тука.--Никола Стоіаноски 19:18, 9 април 2010 (UTC)

ТиверополникУреди

Гласањето за администраторски статус на Тиверополник заврши, успешно. Ако можеш смени ми ја групата. Поздрав--Никола Стоіаноски 21:39, 16 април 2010 (UTC)

Одбивање за мк врска на ен.викиУреди

Еве ги резултатите од проценката во врска со барањето да не има како интервики на главната страница на ен.вики. Мене не ми е јасно зошто резултативе се такви, но ете, сега и втор админ, по извршени мерења и пребројувања, категорично не одби и според тоа што можам да го видам, не гледам кога во догледно време би фигурирале на главната на ен.вики. Ајде да го разгледаме проблемов таму и да видиме што да се прави. --Б. Јанкулоски (разговор) 09:23, 19 април 2010 (UTC)

 • Патем, Милош штотуку ме извести дека истиот тест се направи за ен.вики дава уште полоши резултати. --Б. Јанкулоски (разговор) 12:05, 19 април 2010 (UTC)


Патролери и автопатролериУреди

Здраво Бојан. За да се заврши до крај процесот на патролирање остана уште сите моментални активни администратори да ги направиш и патролери и автопатролери. Покрај тоа тие мора да бидат и уредувачи, но јас ги додадов во тие групи. Бидејќи само бирократи можат да сменат админ и корисник во патролер и автопатролер додади ги следните корисници и во тие две групи:

 1. Bjankuloski06 (разговор · придонеси · блокирања · заштити · бришења · преместувања)
 2. Boyan (разговор · придонеси · блокирања · заштити · бришења · преместувања)
 3. Kiril Simeonovski (разговор · придонеси · блокирања · заштити · бришења · преместувања)
 4. Тиверополник (разговор · придонеси · блокирања · заштити · бришења · преместувања)
 5. MacedonianBoy (разговор · придонеси · блокирања · заштити · бришења · преместувања)
 6. Brest (разговор · придонеси · блокирања · заштити · бришења · преместувања)
 7. Виолетова (разговор · придонеси · блокирања · заштити · бришења · преместувања)
 8. Misos (разговор · придонеси · блокирања · заштити · бришења · преместувања)
 9. FlavrSavr (разговор · придонеси · блокирања · заштити · бришења · преместувања)
 10. Wikimk (разговор · придонеси · блокирања · заштити · бришења · преместувања)
 11. Raso mk (разговор придонеси)

Ако овие станат патролери или автопатролери сите статии кои ги создале или уредиле се автоматски патролирани и ја олеснува работата при патролирање. Поздрав--Никола Стоіаноски 09:27, 24 април 2010 (UTC)

Значи нè префрли во проверувачи а тоа мислам е патролери нели? А што е со групата автопатролери? Имаме тоа или треба да се додаде како група? --Никола Стоіаноски 12:49, 24 април 2010 (UTC)
Јас ги видов ама на македонски преведени не знам кои се кои. Според тоа, проверувачи е патролери, а автопатролери немаме. Ќе прашам некого каде и како да се додадат тие. Дали сме сигурни дека патролери и е проверувачи? Ако не е да ни стават и тоа. Тоа е последниот чекор, иако и без нив може да се патролира. --Никола Стоіаноски 13:21, 24 април 2010 (UTC)

ПроверкаУреди

Би те замолил да ги проверуваш сите статии на кои ќе налеташ, а при тоа да не е. Само стисни на копчето под статијата. Поздрав--Никола Стоіаноски 18:57, 24 април 2010 (UTC)

Грчка пропагандаУреди

Пропагандата која произлегува од оваа теорија денес широко се распространува на територијата на Република Македонија. Античката пропаганда предизвикува сериозни критики од страна на невладиниот сектор. Во 2008 година, државниот врв и црковни великодостојници од Република Македонија со највисоки државни почести ја пречекаа делегацијата на племето Хунза: принцот Ганзафер Али Хан и неговата сопруга Рани, кои на општеството во Република Македонија беа претставени како потомци на Александар Велики и покрај тоа што античкиот освојувач не оставил потомство. Античката пропаганда и кризата на идентитетот се смета за главна пречка која ги доведува под знак прашање интегративните процеси на Република Македонија во НАТО и ЕУ.... Статијата се однесува за Пропагнадите во периодот 1870 - 1903 година и овој дел не содејствува со статијата. Може секако да се смени името на статијата ама останатиот текст се однесуваа на овој период... Од друга страна сакам да ти кажам дека од етички причини не се пишува за настани кој сеуште се одвиваат во контеткст Во 2008 година... поздрав--Еден Македонец ? (разговор) 10:55, 26 април 2010 (UTC)

Како дополнување кон текстов... Во 2008 година, државниот врв и црковни великодостојници од Република Македонија со највисоки државни почести ја пречекаа делегацијата на племето Хунза: принцот Ганзафер Али Хан и неговата сопруга Рани, кои на општеството во Република Македонија беа претставени како потомци на Александар Велики и покрај тоа што античкиот освојувач не оставил потомство.... мене текстов не ми смета, само сакам да ти кажам дека во историската наука во развиените земји за настани односно историски процеси кои уште не завршиле и трајаат, не се пишува веднаш и се остава време и простор за да не се предизвикува анагонизаам меѓу населението...поздрав--Еден Македонец ? (разговор) 11:06, 26 април 2010 (UTC)

Слики од РизницатаУреди

Бидејќи ова се твои слики, кажи ми кое е ова село и која е оваа црква, за да можам да им ги средам категориите. Поздрав--Р ашо  09:29, 1 мај 2010 (UTC) Р.Ѕ. Ако имаш уште некоја слика од македонските убавини дај да се подигне.

Сменвање на корисничкото имеУреди

Здраво Бојан, како сте? Дали можиете да ми го смените корисничкото име во 'Local hero' пошто вака ми е името на секоја друга вики проект каде што уредувам. Поздрав. --Justmakingonearticle talk 14:38, 16 мај 2010 (UTC)

ПатролирањеУреди

Здраво Бојан. Веќе го расчистив во тие од багзила и сега имаме плус опции:

 • надгледувач
 • автоматски патролирач
 • патролирач
 • autoreviewed

Значи на тие што ти ги наведов да им смениш кориснички права, доди ги плус во овие четири и ќе го затвроиме процесот на патролирање. Поздрав

ПС: Листата на корисници кои треба да им додадеш кориснички права ти е погоре. --Никола Стоіаноски 21:17, 17 мај 2010 (UTC)

Давање на праваУреди

Здраво, Бојан. Можеш ли да ни ги дадеш сите права поврзани со патролирањето на мене и на Корисник:INkubusse за полесно да работиме? Поздрав! --Brainmachinewtf? 19:27, 19 мај 2010 (UTC)

А да ме прашаш мене прво? хаха =) Ок, не се противам, ама прво една многу важна работа: да ми кажеш што е тоа „патролирање“. :S --iNkubusse A? 19:35, 19 мај 2010 (UTC)
Па, беше изгласано (Википедија:Селска чешма (Идеи)#Патролирање) нашето вики да ја добие опцијата FlaggedReviews (mw:Extension:FlaggedRevs) со кое корисниците со права „уредувач“ и „проверувач“ ги проверуваат и одобруваат промените кои ќе се прикажуваат за еден читател (т.е. стабилните верзии на една статија). Така најверојатно ќе се избегнуваат инциденти од овој вид. Види Специјални:ЛистаНаГрупниПрава за сите нови групи со тоа кои права ги имаат. Мене ми е од интерес да станеме автопатролери (нашите уредувања автоматски да се обележуваат како патролирани) оти инаку е двојна работа: направи промена, прегледај, направи промена, прегледај... --Brainmachinewtf? 19:55, 19 мај 2010 (UTC)
Сега INkubusse, на што се одлучи : ) ? -- Бојан имаш за кажување? 21:18, 19 мај 2010 (UTC)
Извинете, имав сериозни обврски, гледав Batman Forever. Хаха, ми текнува на инцидентот, се искинав од смеење кога ми го пратија линкот. :) Видете вака: сега ми е појасно за што се работи, и не се плашам од одговорност, ама ме интересираат уште неколку работи (проверив сѐ што ме интересираше). Во ред, нема проблем, нека биде. Сепак, на почеток ќе се воздржам од акции за да поднаучам како точно одат работите во пракса (и детално да ги проучам страниците за објаснување). Бог нека нѐ благослови. --iNkubusse A? 21:56, 19 мај 2010 (UTC)

{{Повеќе}}Уреди

Погледни во документацијата: „Слично како {{Поподробно}}, но овој шаблон не поставува викиврски - самите треба да го сторите тоа.“ --iNkubusse A? 17:55, 18 мај 2010 (UTC)

Судир помеѓу Прличев и НатанаилУреди

Прличев во својата автобиографија кажува дека имале распаравии со митрополитот но не ја кажува причината дава текст во ми падна во око следното прашање кое Натанаил го поставил: Зошто се тура запирка меѓу в’зљубенаго сина Исаака? за каква запирка станува збор не разабирам!--Еден Македонец ? (разговор) 10:45, 24 мај 2010 (UTC)

Raso mkУреди

Здраво Бојан. Рашо е веќе избран, само додади го во корисничката група Администратори. Поз--Никола Стоіаноски 22:09, 24 мај 2010 (UTC)

Botflag and unblocking for EmausBotУреди

Hello! I requested for a botflag on june 10 and then start a test editing. I draw your attention to the fact that the request was made before a first edit of my bot. But soon it was blocked by user:Brest under the pretext that my bot in not approved yet. In the rules of mk.wiki there is no recommendation on the number of test editing as it is in the other wikipedia's projects, so I didn't stop the bot cause it didn't break any mk.wiki's rules. On the question of what rules were violated, user:Brest didn't answer. But he told me to ask this question to beaurocrats. So I suggest you look into the situation. --Emaus (разговор) 15:02, 4 јули 2010 (CEST)

Вики средбаУреди

Здраво. Ве известуваме дека на 4 август, со почеток во 19:00 во Пјаца Либерта, Скопје ќе се одржи Вики средба. Доколку сте во можност и сте заинтересирани да присуствувате Вашето присуство или евентуално отсуство може да го најавите овде. Доколку не сте присуствувале на некоја Вики средба и сакате да добиете повеќе информации, може да испратите порака на vikipedija@lists.softver.org.mk, по што навремено ќе добиете одговор со потребните информации. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 22:41, 28 јули 2010 (CEST)


Прашање за „Разговор“Уреди

Од кои причини ти се молам си го избришал мојот текст што го оставив во разговор за статијата Македонија? 128.62.103.58 (разговор) 01:41, 6 август 2010 (CEST)


Почитуван господине Бојан,

Не знам дали сметате дека неутрални и релеванти извори на пример има во англиската стататија за Р. Македонија? Прилично е очигледно дека делот „Античка Македонија“ е тенденциозно напишан. На пример веќе првата реченица за „цивилизација“ е спорна. Како што можете да видите на http://en.wikipedia.org/wiki/Civilization иако постои колоквијална употреба на зборот „цивилизација“ за да се означи „култура“, сепак информираните читатели ќе проверат дека цивилизацијата има... high level of social complexity and organization, and by their diverse economic and cultural activities. Да се тврди во статија дека имало цивилизација пред Месопотамија на пример е апсурдно.

Понатаму, истата секција во англиската статија се однесува кон „Ancient history of the territory“ додека во македонската многу поконкретно на „Античка Македонија“. Моја оцена е дека ова е намерно вака и не верувам дека како такво ја следи политиката на неутралност или како беше веќе. Истиот пасус почнува со тоа дека на денешна РМ било кралството на Пајоноја, но македонскиот текст тоа воопшто не го спомнува туку се бави со тоа како македонското кралство војувало против грците.

Да не излезе дека немам забелешки и за другите делови - на пр. „на Балканот и во Македонија се доселуваат Словените“ е исто така неточно. *Во* Македонија никој не се доселил дека Македонија не постоела. Се доселиле на територијата што го носи тоа име, што е многу поразлично. Не би одел понатаму да ловам недоследности. Ова е нешто што прво ми падна во очи. Не верувам дека пак ќе ја читам истата статија.

По мое мислење овие работи треба да се исправат, но доколку мислењето на администраторите е поинаку тогаш so be it.

Моојот коментар од претходно стои. Доколку сакате да има статија за Р. М. , таа се знае кога и како почнува како република со сите правни нишани и слично. Но ако тоа е несреќно во дадениот политички контекст нема што многу да се направи.

поздрав

129.116.92.205 (разговор) 02:00, 10 август 2010 (CEST)

Благодарам for your support!Уреди

Здраво!, Well I'm really impressed by the wonderful collective spirit, swiftness you all act and efficience! I guess this is a really great Wikipedia where people work really well together (I wish it was the case everywhere I've been...)! I just wanted to express my gratitude to all of you and especially congratulate Brainmachine who alleviated me a lot of work looking for all of you. Благодарам for your support! I'm sure you have a great country at least at heart if not in space! I wish all the best to you, your Wikipedia and your language and also a wonderful, pleasant and sunny summer. If you ever need something from me (or our Association) about Catalan, Occitan or whatever just let me know, I'll be real glad to help! Take care my friend! Capsot (разговор) 16:01, 11 август 2010 (CEST)

БелешкиУреди

Здраво Бојан. Во статијата Хоминиди ја поправив белешката, па така сега е како во најголемиот број други статии и може да се уредува во секцијата на крајот од статијата. Така мислам дека е поедноставно за уредување. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 17:34, 5 септември 2010 (CEST)

ПреименувањеУреди

Здраво Бојан. Дали можеш да ми го смениш корисничкото име во Стефан Милошевски? Поздрав и пријатна работа. Стефан Милошевски (разговор) 15:58, 15 септември 2010 (CEST)

ИзвиниУреди

Извини вака, ама ај врати ми го корисничкото име во Stefan Milosevski т.е. повторно смени ми го. Извини пак

Usurp requestУреди

I was pointed here from a request at Meta. Could you please move Корисник:Rambo to Корисник:Rambo (usurped) so I can obtain the name "Rambo" as an alternative account which I have as an SUL and on other accounts (e.g. en:User:Rambo). Thanks, Rambo's Revenge (разговор) 20:35, 21 септември 2010 (CEST)

Лидери по годинаУреди

Здраво. Со создавањето на ВикиПроектот Години, започна иницијативата за пополнување на статиите за години на Википедија на македнски јазик. Првата активност е пополнување на списоците за лидери на држави по години. Доколку сте заинтересирани да помогнете во извршувањето на оваа задача, може да се пријавите на страницата наменета за оваа активност, на која и може да дадете свој коментар. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 01:19, 12 октомври 2010 (CEST)

Проверување на статииУреди

Здраво Бојан и среќни празници. Сакам да те замолам ако можеш да ги проверуваш статиите кои ги уредуваш за да не стојат непроверени. Поз--Никола Стоіаноски 13:50, 3 јануари 2011 (CET)

10 години ВикипедијаУреди

        Здраво, Boyan/Архива 2!
Голема благодарност за Вашите придонеси на Википедија, која веќе 10 години е со нас и нуди слободен пристап кон слободното знаење. По тој повод, насекаде во светот ќе бидат организирани настани за прослава на овој јубилеј, а прослава ќе се одржи и во Скопје на 15 јануари 2010 година во кафе-барот Ла кања во Старата скопска чаршија. Повеќе информации за настанот може да добиете на страницата посветена на истиот. Во рамките на настанот ќе биде организирана и Вики средба, на која како и обично Вашето присуство може да го најавите на соодветната страница. Се надевам дека ќе присуствувате на оваа прослава и ќе се запознаете со многу останати корисници, кои придонесуваат за споделување на знаењето како и Вие.

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 23:58, 12 јануари 2011 (CET)

Покана за Вики средбаУреди

      Здраво, Boyan/Архива 2!
Сакам да Ве известам дека на 7 јуни 2011, во Скопје ќе се одржи Вики средба, па по тој повод Ве поканувам доколку сте во можност да присуствувате. Целта како и на секоја Вики средба е дружење и запознавање на корисниците кои постојано соработуваат уредувајќи на Википедија, како и дискутирање на теми поврзани и неповрзани со Википедија. Повеќе информации за средбата може да добиете на соодветната страница.

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 03:26, 4 јуни 2011 (CEST)

ОценувачУреди

Здраво, како е? Ќе можеш да видиш, коментираш и евентуално гласаш за кандидатурата за оценувач на еден (веројатно) португалски корисник? Позз--Никола Стоіаноски 10:18, 21 јуни 2011 (CEST)

A little questionУреди

Hello! I'm user from Poland. Do You know someone who can translate a few sentences about one Polish artist на македонски јазик? :) I'm talking about Józef Gosławski, the author of Chopin monument in Żelazowa Wola. Of course, only few words, like in e.g. Italian version... Greetings! TR (разговор) 23:36, 12 август 2011 (CEST)

Done, sorry for the delay. Regards. -- Бојан имаш за кажување? 09:39, 14 август 2011 (CEST)
Thank You very much! TR (разговор) 13:59, 14 август 2011 (CEST)

Mohamed ElGedawy → محمد الجداويУреди

Hi, I want to change my name from: "Mohamed ElGedawy" to: "محمد الجداوي", Because i have changed my username on many wikipedias.--Mohamed ElGedawy (разговор) 09:23, 14 август 2011 (CEST)

Done! -- Бојан имаш за кажување? 09:39, 14 август 2011 (CEST)

ДСЗ фактУреди

  Еден факт од статијата Миксомицети, која Вие ја создадовте и проширивте, се најде во секцијата „Дали сте знаеле?“ на главната страница на 30 септември 2011. Одлична работа!--Kiril Simeonovski (разговор) 14:49, 30 септември 2011 (CEST)

Јубилејна статијаУреди

Здраво. Откако веќе го ндминавме бројот од 50.000 статии, мислам дека би било добро да воведеме јубилејна статија, која ќе го означи трудот вложен кон надминување на одреден број на статии. Вашето учество е добредојдено во дискусијата на страницата за идеи, каде што е изнесен предлогот. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 22:31, 2 октомври 2011 (CEST)

Солидарност со пријателите од ИталијаУреди

Здраво. Иако сме мали, мислам дека и нашата поддршка ќе им значи многу. Затоа доколку си поддржувач на штрајкот на корисниците на Википедија на италијански, во тек е собирање на потписи од корисниците на нашата Вики-заедница. Повеќе може да прочиташ овде. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 22:32, 5 октомври 2011 (CEST)

Википедија:Барање за одобрување на бот статусУреди

Hello Boyan! If you have some time to spare, could you please have a look at my bot request here? I don't want to let the bot run too long without flag and risk a blocking. :-) Thank you for your time! Cheers! --Hedwig in Washington (разговор) 06:34, 8 октомври 2011 (CEST)

Цар Самоил ( Samuel I of Bulgaria )Уреди

Зошто ова статија уште не е доведена на стандардите на Википедија и се пишуваат искрени лаги за Бугарската и Македонската историја? Немаш ли срам да ме поправаш кога на сите други јазици, цар Самоил е определен како Бугарин?

Благодарам на забелешката. -- Бојан имаш за кажување? 20:28, 10 октомври 2011 (CEST)

А што направи односно забелешката? Proudbulgarian (разговор) 20:43, 11 октомври 2011 (CEST)

Програмски план на Викимедија Македонија за 2012 годинаУреди

Изготвен е предлог „Програмски план на Викимедија Македонија за 2012 година“. Оваа година би сакале да ги вклучиме и членовите на вики заедницата и јавноста во процедурата на усвојување на програмскиот план, со јавно изложување на работната верзија на овие планови неколку месеци пред годишното собрание на Викимедија Македонија, кое ќе се одржи во втората половина на месец декември 2011 година. Сите заинтересирани имаат можност да дебатираат околу предлог целите. Како еден од активните корисници на Википедија ве повикувам да дадете свој придонес. Поздрав. --brest (разговор) 14:48, 19 октомври 2011 (CEST)

Технички подобрувања на Википедија на македонски јазикУреди

Здраво. На селската чешма предложив неколку технички подобрувања, кои мислам дека ќе го подобрат квалитетот на Википедија на македонски јазик. Мислам дека е многу важно, па затоа Ве повикувам на дискусија. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 12:31, 10 декември 2011 (CET)

Гласање за јубилејна статијаУреди

Здраво. Мало потсетување дека е во тек гласањето за јубилејна статија. Се надевам дека и овој пат ќе избереме статија со занимлива содржина. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 15:32, 11 декември 2011 (CET)

Колаче за Вас!Уреди

  Колаче за статиите за благи работи кои ги уредуваш..) Kiril Simeonovski (разговор) 22:10, 29 декември 2011 (CET)
Хаха, фала Кире! :) -- Бојан имаш за кажување? 23:17, 29 декември 2011 (CET)

Јубилејна статијаУреди

Здраво. Потсетување дека е во тек гласањето за јубилејна статија. Се надевам дека и овој пат ќе избереме статија со занимлива содржина. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 11:05, 31 јануари 2012 (CET)

Username rename request: White Cat -> とある白い猫Уреди

I'd like to request a username rename per SUL. -- Cat chi? 14:26, 19 февруари 2012 (CET)

Покана за Вики средбаУреди

На 2 март 2012 година (петок), со почеток во 20.00 часот, во кафулето EveryDay во Скопје, ќе се одржи Вики средба на која уредувачите на википедија на македонски јазик и нејзините корисници ќе имаат прилика да се дружат и разговараат за теми од заеднички интерес. Се радуваме што во изминатиот период уредувавте на википедија и со задоволство ве покануваме на средбата. Повеќе информации за средбата може да најдете тука, односно за локацијата на кафулето - http://g.co/maps/qq7q5. Поздрав. Brest-bot (разговор) 17:58, 1 март 2012 (CET)

Јубилејна статија (55.000)Уреди

Здраво. Потсетување дека е во тек гласањето за јубилејна статија. Се надевам дека и за овој јубилеен број ќе избереме статија со занимлива содржина.--Kiril Simeonovski (разговор) 16:19, 20 март 2012 (CET)

ДСЗ фактУреди

  Еден факт од статијата Кукувија, која Вие ја создадовте и проширивте, се најде во секцијата „Дали сте знаеле?“ на главната страница на 24 март 2012. Одлична работа!--Kiril Simeonovski (разговор) 01:57, 25 март 2012 (CET)

ВикиПроект Одржување (ВП:ОД)Уреди

 

(ова е известување за сите администратори и поактивни корисници)

Здраво! Јас ја собрав работата која што треба рутински да се врши за одржување на Википедија и ја поделив во 1)секојдневни, 2)неделни и 3)долгорочни задачи. На ВП:ОД има детален алгоритам којшто секој може да го следи ако сака да се приклучи во работата. Целта ми беше да воведам систематски начин на одржување кој ќе ни помогне правилно да ја фокусираме работата. Овде има врски до страници кои помагаат во одржувањето, плус некои корисни шаблони.

Исто така, за поискусните корисници, го создадов овој многу корисен шаблон: {{Вики-Одржување}} кој ги има собрано сите задачи, врски и шаблони на кратко. Тој шаблон можеш да го ставиш на твојата корисничка страница или некаде во корисничкиот простор за редовно да имаш пристап до овие задачи (види ја документацијата на шаблонот за параметрите).

Поздрав, и се надевам дека ова ќе ни користи и дека ќе ја олесни работата. --Brainmachine (разговор) 16:13, 1 април 2012 (CEST)

Барање за бот статусУреди

Please review this bot proposal.

Барањето за бот статус на CompBot, сме го заборавиле, никој до сега не го одобрил. Мислам дека нема проблем да се одобри.--brest (разговор) 17:54, 22 април 2012 (CEST)

Му доделив бот-статус на барателот. Поздрав. -- Бојан имаш за кажување? 18:33, 22 април 2012 (CEST)

Посредување во спорУреди

Здраво. Ќе замолам доколку е можно посредување во спорот на оваа страница за разговор, во којшто погрешно бев обвинет дека: сум одобрил измена којашто ја има одобрено друг корисник; сум примил порака на Facebook, која што излезе дека била испратена на погрешен профил; и дека мој налогодавач е господинот Љубомир Цуцуловски, што на неколку наврати беше споменато без никакви докази. Освен тоа, на корисникот му ги посочив основните правила на Википедија кои беа прекршени и кои е неопходно да се почитуваат, а за возврат добив дополнителни обвинувања, се разбира, без никакви докази. Сметам дека посредувањето ќе биде од помош и спорот наскоро ќе биде разрешен. Благодарам. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 02:45, 28 мај 2012 (CEST)

56.000 статииУреди

Здраво. Потсетување дека по обичај повторно избираме јубилејна статија. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 12:05, 5 јуни 2012 (CEST)

RenameУреди

Hello there! I'd appreciate it if you could rename me to Mh7kJ. I'm renaming globally. See here for confirmation. Thanks! -Orashmatash (разговор) 20:16, 15 јуни 2012 (CEST)

 Ок Готово. -- Бојан имаш за кажување? 21:12, 15 јуни 2012 (CEST)

Солидарност кон Википедија на руски јазикУреди

Здраво. Википедија на руски јазик денес нее достапна, како знак на штрајк од страна на нејзините корисници кон сослушувањето во врска со предлог-измените во „Законот за информации на Русија“. По тој повод се собираат потписи во знак на подршка и солидарност со ставот на колегите од Википедија на руски јазик. Вашата солидарност може да ја искажете овде. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 17:04, 10 јули 2012 (CEST)


Hello. I'm sorry if this is not the right place to request it, but I request renaming my following accounts:

 • محمد الجداوي → Avocato
 • GedawyBot → AvocatoBot
 • Confirmation link: [15]
 • Reason: Privacy reasons

Thanks in advance.--M.Gedawy 14:47, 15 јули 2012 (CEST)

Јубилејна статијаУреди

Здраво. Известување дека во тек е гласањето за избор на јубилејна статија. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 12:31, 20 јули 2012 (CEST)

Хемиска реакцијаУреди

  Статијата Хемиска реакција, која Вие ја создадовте, проширивте и предложивте, го доби статусот „избрана статија“. Ве повикувам да напишете некоја друга статија, а доколку знаете веќе некоја постоечка која ги задоволува критериумите, слободно предложете ја.

Одлична работа Бојан! Статијата е заслужено „избрана“.--Kiril Simeonovski (разговор) 15:48, 7 август 2012 (CEST)

Переименование учётки/Rename accountУреди

Здравейте. Моля за преименуване: Advisors --> Мастер теней. Advisor (разговор) 20:46, 13 септември 2012 (CEST)

Назад на корисничката страница на „Boyan/Архива 2“.