Википедија:ВикиПроект Квалитетни статии

ВикиПроектот Квалитетни статии е основан со цел да ги насочи неговите членови во подобрувањето на квалитетот на статиите. Целта на проектот е зголемување на бројот на квалитетни статии на Википедија на македонски јазик.

Ако сте заинтересирани да се вклучите во работата на проектот, слободно додадете го Вашето име во листата на учесници. Доколку сакате нешто да предложите слободно користете ја страницата за разговор.

Учесници уреди

Ако сакате да се приклучите на проектот, слободно додадете го вашето име на листата на учесници!

Исто така, учесниците и другите википедијанци кои сакаат да покажат поддршка за овој проект, можат слободно да ја додадат предлошката {{Корисник ВикиПроект Квалитетни статии}} на нивните кориснички страници.

Што треба да содржи една квалитетна статија? уреди

На Википедија на македонски јазик постојат неколку нивоа на квалитетни статии. (Видете:Википедија:ВикиПроект Рецензија) Но, една статија да биде квалитетна, според целите на ВикиПроектот Квалитетни статии, потребно е таа да поседува одредени атрибути:

  • одлично напишана;
  • детална;
  • неутрална и прецизна;
  • да содржи слики и други мултимедијални содржини;
  • да содржи предлошки
  • да содржи врски кон соодветни портали, кои коинцидираат на насловот на статијата (доколку тоа е можно);
  • да содржи надворешни врски, референци и белешки (доколку тоа е можно);
  • да содржи меѓујазични;
  • да биде класифицирана.

Поврзано уреди