Википедија:ВикиПроект Македонија

ВикиПроектот Македонија содржи збир на статии кои на учесниците во проектот им овозможуваат полесна координација во уредувањето на нови статии поврзани со Македонија, проширување на постоечките, како и одржување и категоризирање на истите.

Доколку сакате да се вклучите во работата на проектот слободно додадете го Вашето име во листата на учесници, а доколку имате нешто да предложите или изјавите користете ја страницата за разговор.

УчеснициУреди

Nuvola apps kdmconfig.png Ако сакате да се приклучите на проектот, слободно додадете го вашето име на листата на учесници!

--Ilija.milcinoski (разговор) 12:55, 19 јуни 2011 (CEST) Исто така, учесниците и другите википедијанци кои сакаат да покажат поддршка за овој проект, можат слободно да ја додадат предлошката {{Корисник ВикиПроект Македонија}} на нивните кориснички страници.

--МартинПетковски (разговор) 15:20, 25 јули 2012 (CEST)

Maxim Stoyalov DENAMAX (разговор) 22:38, 13 мај 2017 (CEST)

ЦелиУреди

Основни цели кон кои се стремат учесниците во овој ВикиПроект се:

 • создавање на квалитетни статии за Македонија;
 • одржување, проширување и редизајнирање на статии;
 • следење на тековните настани поврзани со Македонија;
 • создавање на нови портали поврзани со Македонија ио одржување на постоечките; (Видете:ВикиПроект Портали)
 • категоризирање на статиите во категории и
 • создавање на нови предлошки, додавање на поврзувачки врски со другите статии и сл. кои на читателот му овозможуваат полесно да стигне до потребните информации.

Организација на работаУреди

Организацијата на работата во рамките на ВикиПроектот Македонија им овозможува на учесниците во овој проект преку конкретна поделба на најзначајните работи поврзани со Македонија да одлучат во што може да придонесат најмногу во постигнувањето на целите на проектот.

Географија на МакедонијаУреди

Пријавени доброволциУреди


Во рамки на секцијата Географија на Македонија предвидено е остварување на следниве цели:

 • создавање и одржување на статии :
  • за градовите и селата во Македонија; (за градовите тука, за селата тука)
  • за реки, планини, котлини, низини, езера, хидроцентрали, термоцентрали и сл.
  • за етничката припадност на населението и нивните основни карактеристики.
  • за климата, релјефот, почвите и развојот на земјоделството;
  • индустрија во Македонија;
  • природни богатства, рудници и прирудни убавини;
  • туризмот во Македонија и неговиот развој.
 • уредување на нови портали:
  • за градовите во Македонија;
 • категоризирање на статиите и создавање на нови предлошки.

Историја на МакедонијаУреди

Пријавени доброволциУреди


Во секцијата Историја на Македонија е предвидено:

 • создавање и одржување на статии за?
  • историски настани;
  • историски личности;
  • историски појави;
  • историски извори;
  • историски документи;
  • општествени промени;
  • археологија на Македонија. (Видете:Википедија:Проект:Археомак 2.0)
 • уредување на нови портали:
  • запоранешните македонски држави и држави на територијата на Македонија;
 • категоризација на статиите и создавање на нови предлошки;
 • уредување на нови портали:
  • запоранешните македонски држави и држави на територијата на Македонија;

За олеснување во организацијата на работата во рамките на оваа секција добро е за пример да се има следнава поделба од историјата на Македонија:

 1. Македонија во праисторијата
 2. Создавање, развој и пропаѓање на античката македонска држава
 3. Македонија под римска власт
 4. Македонија во рамките на Византија за време на населувањето на Словените
 5. Создавање, развој и пропаѓање на Самоиловата држава
 6. Македонските средновековни држави
 7. Македонија под турска власт
 8. Востанијата на поробениот македонски наррод(од Карпошово до Илинденско)
 9. Македонија за време на Балканските војни
 10. Македонија во време на Прва светска војна
 11. Македонија меѓу двете светски војни
 12. Македонија во време на Втора светска војна
 13. Создавање на современата македонска држава во рамките на СФРЈ
 14. Македонија од изгласување на независноста (08.09.1991) до денес

Македонски јазик и литератураУреди

Пријавени доброволциУреди

 1. MacedonianBoy

Во рамките на оваа секција предвидено е следново:

 • создавање и одржување на статии за:
  • употреба на македонскиот јазик во историјата;
  • писменоста на Македонците во историјата;
  • црковнословенизам;
  • македонски народен јазик;
 • македонски литературен јазик и негова кодификација;

македонскиот меѓу светските јазици денес, негова афирмација и одржување на македонски сѐмакедонски средби;

  • македонски писатели;
  • македонски дела;
  • појавата и развојот на литературните правци во Македонија во историјата;
 • уредувае на портали:
  • за македонскиот јазик;
  • македонската литература и сл.
 • категоризирање на статиите и создавање на нови предлошки.

Културата и уметноста во МакедонијаУреди

Пријавени доброволциУреди

 1. Public

Основни цели во рамките на оваа секција се:

 • создавање и одржување на статии за:
  • макеонски културни здруеженија;
  • македонски музеи;
  • македонски културни споменици;
  • македонски уметници:
   • писатели;
   • музичари;
   • ликовни уметници;
   • вајари;
   • научници;
   • критичари;
   • академици;
  • македонски научници;
  • македонски културни работници во странство.
 • уредување на портал, категоризирање на статии и создавање на нови предлошки.

ИнституцииУреди

Пријавени доброволциУреди

 1. Идеологист

Во секцијата институции основни цели кои учесниците се очекува да ги остварат се:

 • создавање на статии поврзани со:
  • Собрание на РМ;
  • Влада на РМ;
  • министерства;
  • економски институции;
  • социјални институции;
  • здравствени институции;
  • образовни институции;
  • спортски институции и др.
 • категоризирање на статии и создавање на нови предлошки.

Образование во МакедонијаУреди

Пријавени доброволциУреди


Цели:

 • создавање и одржување на статии поврзани со:
  • образовниот систем во Македонија;
  • образовни институции;
 • уредување на портал, категоризирање на статии и создавање на нови предлошки.

ВераУреди

Пријавени доброволциУреди


Цели:

 • создавање и одржување на статии за:
  • религии во Македонија и нивни обележја и начин на обележување во Македонија;
  • верски објекти;
  • празници и начин на празнување;
 • уредување на портали, категоризирање и создавање нови предлошки.

Македонски спортУреди

Пријавени доброволциУреди


Секцијата македонски спорт се стреми кон:

 • создавање и уредување на статии за:
  • спортот во Македонија;
  • спортски зданија во Македонија;
  • македонски спортисти;
  • македонски клубови
  • репрезантацијата на големите натпреварувања
 • уредување на нови портал, категоризирање на статии и создавање на нови предлошки.

ПредлошкиУреди

Во рамките на ВикиПроектот Македонија постојат три предлошки за наградување на корисници што се залагаат и се трудат за унапредување и подобрување на статии поврзани со Македонија. Тие награди за национална гордост се:

*Официјална награда на ВикиПроект Македонија:

Defender of Macedonian identety.PNG Македонска ѕвезда за национална гордост
{{{1}}}
оваа Вики награда беше доделена на {{subst:PAGENAME}} од страна на ~~~ on ~~~~~
Видете: Шаблон:Македонска ѕвезда

*Награди со македонските етнички симболи:

Defender of Macedonian identety- old flag.PNG Македонска ѕвезда за национална гордост
{{{1}}}
оваа Вики награда беше доделена на {{subst:PAGENAME}} од страна на ~~~ on ~~~~~
Видете: Шаблон:Македонска ѕвезда- старо знаме
Defender of Macedonian identety- lion.PNG Македонска ѕвезда за национална гордост
{{{1}}}
оваа Вики награда беше доделена на {{subst:PAGENAME}} од страна на ~~~ on ~~~~~
Видете:Шаблон:Македонска ѕвезда- лав

НикулциУреди

Организација на Македонската држава