Житата (житарки) — едногодишни растенија од семејството треви (лат. Gramineae). Нивните зрнести плодови се користат во човековата исхрана, прехранбената индустрија, а сеното за добиточна исхрана и постилка.

Производи од жито.
Пченично поле

Видови житарки

уреди

Галерија на житарици

уреди

Житото како тема во уметноста и во популарната култура

уреди

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди

Наводи

уреди
  1. Магор, Каталог 2015. Скопје, 2015, стр. 24.
  2. Блаже Конески, Збор и опит 1. Скопје: Арс Ламина - публикации, Арс Либрис, 2021, стр. 25.
  3. Блаже Конески, Збор и опит 1. Скопје: Арс Ламина - публикации, Арс Либрис, 2021, стр. 26.
  4. Vasko Popa, Pesme. Beograd: Bigz, 1978, стр. 171.
  5. Бошко Смаќоски, Модричка тетратка. Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2004, стр. 77-79.
  6. Наум Целакоски, Пролог, 1998, стр. 43.
  7. (пристапено на 4.11.2018)
  8. Discogs, Disciplina Kičme !* ‎– Svi Za Mnom (пристапено на 4.8.2020)