Бугарско приморје

крајбрежен појас на истокот на Бугарија

Бугарскo приморје, наречено Бугарско Црноморје (бугарски: Българско Черноморие) — западниот делот на Црното Море на територијата на Бугарија чиј брег има должина 378 км, од кои околу 130 км се песочни плажи.

Залез над Црно Море во Бургас,Бугарија

ГеографиjаУреди

ГрадовиУреди

Од север кон jуг: Шабла, Каварна, Балчик, Варна, Бјала, Свети Влас, Несебар, Поморие, Бургас, Созопол, Приморско, Китен, Царево, Ахтопол

Историски локацииУреди

Од север кон jуг: Дуранкулак, Jаjлата, Калиакра, Каварна, Балчик, Златни Песоци, Евксиноград, Варна, Шкорпиловци, Несебар, Ахелоj, Бургас, Остров Света Анастасиjа, Созопол, Остров Свети Jован, Маслен нос, Ахтопол

ГалериjаУреди

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди