Википедија:Солидарност со штрајкот на корисниците на Википедија на италијански јазик

Екранска снимка на главната страница на Википедија на италијански јазик на 4 октомври 2011 година

На Википедија на италијански јазик сите содржини се скриени, а уредувањето и читањето на содржините моментно е оневозможено од страна на нејзините администратори, во знак на протест на разгледувањето на нацрт-законот „DDL intercettazioni“ од страна на Собранието на Италија, којшто со членот 29 меѓу другото им овозможува на оние кои се сметаат за навредени од содржината на некое мрежно место, да може да изнудат објавување на одговор на самото мрежно место, кој не може да се уредува или коментира во времетраење од 48 часа и притоа не може да се бара мислење за барањето од страна на судија. Доколку законот биде усвоен, истото ќе предизвика неколку ограничувања во поглед на „хоризонталната“ слобода на пристапот и уредувањето на содржините, својствено за проектите на Викимедија.

Оваа страница служи за искажување на солидарност кон штрајкот на корисниците на Википедија на италијански јазик, на која својот потпис може да го остави секој оној кој го поддржува овој штрајк.

ПотписиУреди

 1. --Kiril Simeonovski (разговор) 20:24, 5 октомври 2011 (CEST)
 2. --Brainmachine (разговор) 20:34, 5 октомври 2011 (CEST)
 3. --FlavrSavr (разговор) 20:36, 5 октомври 2011 (CEST)    Нашите пријатели од Италија веќе подолго време се под притисок на естаблишментот и ова веќе станува индикативно.
 4. --Васил Ч. (разговор) 20:37, 5 октомври 2011 (CEST)
 5. --Тиверополник (разговор) 20:38, 5 октомври 2011 (CEST)
 6. --Никола Стоіаноски 21:07, 5 октомври 2011 (CEST)
 7. --Ivica83 (разговор) 21:12, 5 октомври 2011 (CEST)
 8. --ElenaSparrow (разговор) 21:21, 5 октомври 2011 (CEST)
 9. --Arwena (разговор) 21:28, 5 октомври 2011 (CEST)
 10. --Lienhard Schulz (разговор) 22:06, 5 октомври 2011 (CEST)
 11. --Tомица1111 (разговор) 22:13, 5 октомври 2011 (CEST)
 12. --Р ашо  22:26, 5 октомври 2011 (CEST)
 13. --Ehrlich91 (разговор) 22:32, 5 октомври 2011 (CEST)
 14. -- Andreas Werle (разговор) 22:50, 5 октомври 2011 (CEST)
 15. --BlueEagle1 (разговор) 22:55, 5 октомври 2011 (CEST)
 16. --Б. Јанкулоски (разговор) 01:13, 6 октомври 2011 (CEST)    Di fonderci insieme, già l'ora suonò!
 17. --Trade (разговор) 08:33, 6 октомври 2011 (CEST
 18. --Carshalton (разговор) 08:55, 6 октомври 2011 (CEST))
 19. --brest (разговор) 09:37, 6 октомври 2011 (CEST)
 20. --Єдєң Мақєдөңєц... (разговор) 09:38, 6 октомври 2011 (CEST)
 21. --Виолетова (разговор) 09:57, 6 октомври 2011 (CEST)    Не знам колку ќе им помогнеме со оваа поддршка, ама редно е да ја дадеме. :)
 22. --Константин Исаковски (разговор) 10:21, 6 октомври 2011 (CEST)    Секој обид за замолкнување на било каков медиум е искра која потпалува револуција.
 23. -- Бојан имаш за кажување? 10:41, 6 октомври 2011 (CEST)
 24. -- AStyle (разговор) 15:39, 6 октомври 2011 (CEST)
 25. --Wikimk (разговор) 20:14, 6 октомври 2011 (CEST)    Ова е глас за „хоризонталната“ слобода! Уште да ми раскаже некој што тоа значи.
 26. -- Kekev (разговор) 08:30, 10 октомври 2011 (CEST)
 27. ----Ilija.milcinoski (разговор) 23:31, 16 јануари 2012 (CET)

Други реакцииУреди

 1. it.wikipedia.org Comunicato_4_ottobre_2011
 2. wikimedia.it Главна страница на Википедија на италијански јазик
 3. rs.wikimedia.org Став на Викимедија Србија
 4. de.wikipedia.org Изразена солидароност на вики заедницата на Википедија на германски јазик
 5. blog.wikimedia.org Блог пост на Фондацијата Викимедија
 6. ru.wikimedia.org Забастовка в Википедии на итальянском языке
 7. mk.wikipedia.org Солидарност на вики заедницата на Википедија на македонски јазик со штрајкот на корисниците на Википедија на италијански јазик
 8. mk.wikimedia.org Викимедија Македонија со поддршка на вики заедницата на it.wikipedia.org