Џиро д’Италија 2015 - етапа 1 до етапа 11

список на статии на Викимедија

Џиро д’Италија 2015 започнала на 9 мај, а етапата 11 се одржала на 20 мај. Трката започнала со екипен хронометар од Сан Лоренцо ал Маре до Санремо.[1]

Легенда[N 1]
  Jersey pink.svg   Го означува предводникот во генералниот пласман   Jersey blue.svg   Го означува предводникот во планинскиот пласман
  Jersey red.svg   Го означува предводникот во бодовниот пласман   Jersey white.svg   Го означува предводникот во пласманот за млад возач
   и.в. означува дека возачот поминал низ завршната линија во иста група како оној кој го добил времето над него и поради тоа му било доделено истото завршно време.

Етапа 1Уреди

9 мај 2015 — Сан Лоренцо ал Маре до Санремо, 17,6 км, екипен хронометар (TTT)
Резултат од етапа 1
Екипа Време
1 Орика-ГринЕЏ 19' 26"
2 Тинкоф-Саксо + 7"
3 Астана + 13"
4 Етикс-Квик Степ + 19"
5 Мовистар Тим + 21"
6 ИАМ Сајклинг + 25"
7 БМЦ Рејсинг Тим + 25"
8 ФДЖ + 26"
9 Тим Скај + 27"
10 Катјуша + 27"
Генерален пласман по етапа 1
Возач Екипа Време
1   Сајмон Геранс (АВС)   Орика-ГринЕЏ 19' 26"
2   Мајкл Метјус (АВС)   Орика-ГринЕЏ + 0"
3   Мајкл Хепберн (АВС) Орика-ГринЕЏ + 0"
4   Питер Венинг (ХОЛ) Орика-ГринЕЏ + 0"
5   Сајмон Кларк (АВС) Орика-ГринЕЏ + 0"
6   Естебан Чавес (КОЛ) Орика-ГринЕЏ + 0"
7   Мануеле Боаро (ИТА) Тинкоф-Саксо + 7"
8   Роман Кројцигер (ЧЕШ) Тинкоф-Саксо + 7"
9   Мајкл Роџерс (АВС) Тинкоф-Саксо + 7"
10   Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо + 7"

Етапа 2Уреди

10 мај 2015 — Албенга до Џенова, 177 км
Резултат од етапа 2
Возач Екипа Време
1   Елија Вивијани (ИТА) Тим Скај 4ч 13' 18"
2   Морено Хофланд (ХОЛ) Лото НЛ-Џамбо и.в.
3   Андре Грајпел (ГЕР) Лото-Судал и.в.
4   Лука Мезгец (СЛО) Џајант-Алпецин и.в.
5   Алесандро Петаки (ИТА) Саутист Про Сајклинг и.в.
6   Џакомо Ницоло (ИТА) Трек Фактори Рејсинг и.в.
7   Мајкл Метјус (АВС)   Орика-ГринЕЏ и.в.
8   Давиде Аполонио (ИТА) Андрони Џокатоли-Сидермек и.в.
9   Даниеле Коли (ИТА) Нипо-Вини Фантини и.в.
10   Паоло Тиралонго (ИТА) Астана и.в.
Генерален пласман по етапа 2
Возач Екипа Време
1   Мајкл Метјус (АВС)     Орика-ГринЕЏ 4ч 32' 44"
2   Сајмон Геранс (АВС) Орика-ГринЕЏ + 0"
3   Сајмон Кларк (АВС) Орика-ГринЕЏ + 0"
4   Естебан Чавес (КОЛ) Орика-ГринЕЏ + 0"
5   Роман Кројцигер (ЧЕШ) Тинкоф-Саксо + 7"
6   Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо + 7"
7   Мајкл Роџерс (АВС) Тинкоф-Саксо + 7"
8   Мануеле Боаро (ИТА) Тинкоф-Саксо + 7"
9   Иван Ровни (РУС) Тинкоф-Саксо + 7"
10   Паоло Тиралонго (ИТА) Астана + 13"

Етапа 3Уреди

11 мај 2015 — Рапало до Сестри Леванте, 136 км
Резултат од етапа 3
Возач Екипа Време
1   Мајкл Метјус (АВС) Орика-ГринЕЏ 3ч 33' 53"
2   Фабио Фелине (ИТА) Трек Фактори Рејсинг и.в.
3   Филип Жилбер (БЕЛ) БМЦ Рејсинг Тим и.в.
4   Сергеј Лагутин (РУС) Катјуша и.в.
5   Паоло Тиралонго (ИТА) Астана и.в.
6   Лука Паолини (ИТА) Катјуша и.в.
7   Франческо Гаваци (ИТА) Саутист Про Сајклинг и.в.
8   Енрико Батаљин (ИТА) Бардијани-ЦСФ и.в.
9   Луис Леон Санчес (ШПА) Астана и.в.
10   Џонатан Монсалве (ВЕН) Саутист Про Сајклинг и.в.
Генерален пласман по етапа 3
Возач Екипа Време
1   Мајкл Метјус (АВС)     Орика-ГринЕЏ 8ч 06' 27"
2   Сајмон Кларк (АВС) Орика-ГринЕЏ + 6"
3   Сајмон Геранс (АВС) Орика-ГринЕЏ + 10"
4   Естебан Чавес (КОЛ) Орика-ГринЕЏ + 10"
5   Роман Кројцигер (ЧЕШ) Тинкоф-Саксо + 17"
6   Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо + 17"
7   Мајкл Роџерс (АВС) Тинкоф-Саксо + 17"
8   Паоло Тиралонго (ИТА) Астана + 23"
9   Фабио Ару (ИТА) Астана + 23"
10   Диего Роза (ИТА) Астана + 23"

Етапа 4Уреди

12 мај 2015 — Кјавари до Ла Специја, 150 км
Резултат од етапа 3
Возач Екипа Време
1   Давиде Формоло (ИТА) Канондејл-Гармин 3ч 47' 59"
2   Сајмон Кларк (АВС) Орика-ГринЕЏ + 22"
3   Џонатан Монсалве (ВЕН) Саутист Про Сајклинг + 22"
4   Џовани Висконти (ИТА) Мовистар Тим + 22"
5   Естебан Чавес (КОЛ) Орика-ГринЕЏ + 22"
6   Фабио Ару (ИТА) Астана + 22"
7   Амаел Моанар (ФРА) БМЦ Рејсинг Тим + 22"
8   Дарио Каталдо (ИТА) Астана + 22"
9   Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо + 22"
10   Ричи Порт (АВС) Тим Скај + 22"
Генерален пласман по етапа 4
Возач Екипа Време
1   Сајмон Кларк (АВС)   Орика-ГринЕЏ 11ч 54' 48"
2   Естебан Чавес (КОЛ)   Орика-ГринЕЏ + 10"
3   Роман Кројцигер (ЧЕШ) Тинкоф-Саксо + 17"
4   Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо + 17"
5   Фабио Ару (ИТА) Астана + 23"
6   Дарио Каталдо (ИТА) Астана + 23"
7   Џовани Висконти (ИТА) Мовистар Тим + 29"
8   Амаел Моанар (ФРА) БМЦ Рејсинг Тим + 31"
9   Давиде Формоло (ИТА) Канондејл-Гармин + 31"
10   Ричи Порт (АВС) Тим Скај + 37"

Етапа 5Уреди

13 мај 2015 — Ла Специја до Абетоне, 152 км
Резултат од етапа 5
Возач Екипа Време
1   Јан Поланц (СЛО) Лампре-Мерида 4ч 09' 18"
2   Силвен Шаванел (ФРА) ИАМ Сајклинг + 1' 31"
3   Фабио Ару (ИТА) Астана + 1' 31"
4   Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо + 1' 31"
5   Ричи Порт (АВС) Тим Скај + 1' 31"
6   Микел Ланда (ШПА) Астана + 1' 44"
7   Дарио Каталдо (ИТА) Астана + 1' 53"
8   Јуриј Трофимов (РУС) Катјуша + 1' 53"
9   Дамијано Карузо (ИТА) БМЦ Рејсинг Тим + 1' 53"
10   Дарвин Атапума (КОЛ) БМЦ Рејсинг Тим + 1' 53"
Генерален пласман по етапа 5
Возач Екипа Време
1   Алберто Контадор (ШПА)   Тинкоф-Саксо 16ч 05' 54"
2   Фабио Ару (ИТА)   Астана + 2"
3   Ричи Порт (АВС) Тим Скај + 20"
4   Роман Кројцигер (ЧЕШ) Тинкоф-Саксо + 22"
5   Дарио Каталдо (ИТА) Астана + 28"
6   Естебан Чавес (КОЛ) Орика-ГринЕЏ + 37"
7   Џовани Висконти (ИТА) Мовистар Тим + 56"
8   Микел Ланда (ШПА) Астана + 1' 01"
9   Давиде Формоло (ИТА) Канондејл-Гармин + 1' 15"
10   Андреј Амадор (КРИ) Мовистар Тим + 1' 18"

Етапа 6Уреди

14 мај 2015 — Монтекатини Терме до Кастилјоне дела Пешаја, 183 км
Резултат од етапа 6
Возач Екипа Време
1   Андре Грајпел (ГЕР) Лото-Судал 4ч 19' 42"
2   Матео Пелуки (ИТА) ИАМ Сајклинг и.в.
3   Сака Модоло (ИТА) Лампре-Мерида и.в.
4   Мануел Белети (ИТА) Саутист Про Сајклинг и.в.
5   Џакомо Ницоло (ИТА) Трек Фактори Рејсинг и.в.
6   Алесандро Петаки (ИТА) Саутист Про Сајклинг и.в.
7   Елија Вивијани (ИТА)   Тим Скај и.в.
8   Лука Мезгец (СЛО) Џајант-Алпецин и.в.
9   Никола Руфони (ИТА) Бардијани-ЦСФ и.в.
10   Давиде Аполонио (ИТА) Андрони Џокатоли-Сидермек и.в.
Генерален пласман по етапа 6
Возач Екипа Време
1   Алберто Контадор (ШПА)   Тинкоф-Саксо 20ч 25' 36"
2   Фабио Ару (ИТА)   Астана + 2"
3   Ричи Порт (АВС) Тим Скај + 20"
4   Роман Кројцигер (ЧЕШ) Тинкоф-Саксо + 22"
5   Дарио Каталдо (ИТА) Астана + 28"
6   Естебан Чавес (КОЛ) Орика-ГринЕЏ + 37"
7   Џовани Висконти (ИТА) Мовистар Тим + 56"
8   Микел Ланда (ШПА) Астана + 1' 01"
9   Давиде Формоло (ИТА) Канондејл-Гармин + 1' 15"
10   Андреј Амадор (КРИ) Мовистар Тим + 1' 18"

Етапа 7Уреди

15 мај 2015 — Гросето до Фјуџи, 264 км
Резултат од етапа 7
Возач Екипа Време
1   Диего Улиси (ИТА) Лампре-Мерида 7ч 22' 21"
2   Хуан Хосе Лобато (ШПА) Мовистар Тим и.в.
3   Сајмон Геранс (АВС) Орика-ГринЕЏ и.в.
4   Мануел Белети (ИТА) Саутист Про Сајклинг и.в.
5   Енрико Батаљин (ИТА) Бардијани-ЦСФ и.в.
6   Сони Колбрели (ИТА) Бардијани-ЦСФ и.в.
7   Фабио Фелине (ИТА) Трек Фактори Рејсинг и.в.
8   Грега Боле (СЛО) ЦЦЦ-Спранди-Полковице и.в.
9   Кевин Реза (ФРА) ФДЖ и.в.
10   Сергеј Лагутин (РУС) Катјуша и.в.
Генерален пласман по етапа 7
Возач Екипа Време
1   Алберто Контадор (ШПА)   Тинкоф-Саксо 27ч 48' 00"
2   Фабио Ару (ИТА)   Астана + 2"
3   Ричи Порт (АВС) Тим Скај + 20"
4   Роман Кројцигер (ЧЕШ) Тинкоф-Саксо + 22"
5   Дарио Каталдо (ИТА) Астана + 28"
6   Естебан Чавес (КОЛ) Орика-ГринЕЏ + 37"
7   Џовани Висконти (ИТА) Мовистар Тим + 56"
8   Микел Ланда (ШПА) Астана + 1' 01"
9   Давиде Формоло (ИТА) Канондејл-Гармин + 1' 15"
10   Андреј Амадор (КРИ) Мовистар Тим + 1' 18"

Етапа 8Уреди

16 мај 2015 — Фјуџи до Кампитело Матезе, 186 км
Резултат од етапа 8
Возач Екипа Време
1   Бењат Инчаусти (ШПА) Мовистар Тим 4ч 51' 34"
2   Микел Ланда (ШПА) Астана + 20"
3   Себастјен Рајхенбах (ШВА) ИАМ Сајклинг + 31"
4   Фабио Ару (ИТА)   Астана + 35"
5   Алберто Контадор (ШПА)   Тинкоф-Саксо + 35"
6   Ричи Порт (АВС) Тим Скај + 35"
7   Ригоберто Уран (КОЛ) Етикс-Квик Степ + 35"
8   Дарио Каталдо (ИТА) Астана + 35"
9   Дамијано Кунего (ИТА) Нипо-Вини Фантини + 45"
10   Дамијано Карузо (ИТА) БМЦ Рејсинг Тим + 45"
Генерален пласман по етапа 8
Возач Екипа Време
1   Алберто Контадор (ШПА)   Тинкоф-Саксо 32ч 40' 07"
2   Фабио Ару (ИТА)   Астана + 4"
3   Ричи Порт (АВС) Тим Скај + 22"
4   Дарио Каталдо (ИТА) Астана + 30"
5   Микел Ланда (ШПА) Астана + 42"
6   Роман Кројцигер (ЧЕШ) Тинкоф-Саксо + 1' 00"
7   Џовани Висконти (ИТА) Мовистар Тим + 1' 16"
8   Ригоберто Уран (КОЛ) Етикс-Квик Степ + 1' 24"
9   Дамијано Карузо (ИТА) БМЦ Рејсинг Тим + 1' 34"
10   Андреј Амадор (КРИ) Мовистар Тим + 1' 38"

Етапа 9Уреди

17 мај 2015 — Беневенто до Сан Џорџо дел Санио, 224 км
Резултат од етапа 9
Возач Екипа Време
1   Паоло Тиралонго (ИТА) Астана 5ч 50' 31"
2   Стевен Краусвајк (ХОЛ) Лото НЛ-Џамбо + 21"
3   Зимон Гешке (ГЕР) Џајант-Алпецин + 23"
4   Амаел Моанар (ФРА) БМЦ Рејсинг Тим + 23"
5   Хесус Ерада (ШПА) Мовистар Тим + 23"
6   Карлос Бетанкур (КОЛ) Аг2р-Ла Мондијал + 23"
7   Том-Јелте Слагтер (ХОЛ) Канондејл-Гармин + 23"
8   Кени Елисонд (ФРА) ФДЖ + 23"
9   Рајдер Хесједал (КАН) Канондејл-Гармин + 27"
10   Фабио Ару (ИТА)   Астана + 56"
Генерален пласман по етапа 9
Возач Екипа Време
1   Алберто Контадор (ШПА)   Тинкоф-Саксо 38ч 31' 35"
2   Фабио Ару (ИТА)   Астана + 3"
3   Ричи Порт (АВС) Тим Скај + 22"
4   Микел Ланда (ШПА) Астана + 46"
5   Дарио Каталдо (ИТА) Астана + 1' 16"
6   Роман Кројцигер (ЧЕШ) Тинкоф-Саксо + 1' 46"
7   Џовани Висконти (ИТА) Мовистар Тим + 2' 02"
8   Ригоберто Уран (КОЛ) Етикс-Квик Степ + 2' 10"
9   Дамијано Карузо (ИТА) БМЦ Рејсинг Тим + 2' 20"
10   Андреј Амадор (КРИ) Мовистар Тим + 2' 24"

Етапа 10Уреди

19 мај 2015 — Чивитанова Марке до Форли, 200 км
Резултат од етапа 10
Возач Екипа Време
1   Никола Боем (ИТА) Бардијани-ЦСФ 4ч 26' 16"
2   Матео Бусато (ИТА) Саутист Про Сајклинг и.в..
3   Алесандро Малагути (ИТА) Нипо-Вини Фантини + 2"
4   Алан Марангони (ИТА) Канондејл-Гармин + 4"
5   Џакомо Ницоло (ИТА) Трек Фактори Рејсинг + 18"
6   Сака Модоло (ИТА) Лампре-Мерида + 18"
7   Андре Грајпел (ГЕР) Лото-Судал + 18"
8   Лука Мезгец (СЛО) Џајант-Алпецин + 18"
9   Никола Руфони (ИТА) Бардијани-ЦСФ + 18"
10   Давиде Аполонио (ИТА) Андрони Џокатоли-Сидермек + 18"
Генерален пласман по етапа 10
Возач Екипа Време
1   Алберто Контадор (ШПА)   Тинкоф-Саксо 42ч 58' 09"
2   Фабио Ару (ИТА)   Астана + 3"
3   Микел Ланда (ШПА) Астана + 46"
4   Дарио Каталдо (ИТА) Астана + 1' 16"
5   Роман Кројцигер (ЧЕШ) Тинкоф-Саксо + 1' 46"
6   Ригоберто Уран (КОЛ) Етикс-Квик Степ + 2' 10"
7   Џовани Висконти (ИТА) Мовистар Тим + 2' 12"
8   Дамијано Карузо (ИТА) БМЦ Рејсинг Тим + 2' 20"
9   Андреј Амадор (КРИ) Мовистар Тим + 2' 24"
10   Леополд Кениг (ЧЕШ) Тим Скај + 2' 30"

Етапа 11Уреди

20 мај 2015 — Форли до Имола, 153 км
Резултат од етапа 11
Возач Екипа Време
1   Илнур Закарин (РУС) Катјуша 3ч 55' 08"
2   Карлос Бетанкур (КОЛ) Аг2р-Ла Мондијал + 53"
3   Франко Пелицоти (ИТА) Андрони Џокатоли-Сидермек + 53"
4   Бењат Инчаусти (ШПА) Мовистар Тим + 53"
5   Диего Роза (ИТА) Астана + 53"
6   Стевен Краусвајк (ХОЛ) Лото НЛ-Џамбо + 53"
7   Рајдер Хесједал (КАН) Канондејл-Гармин + 53"
8   Маќеј Патерски (ПОЛ) ЦЦЦ-Спранди-Полковице + 58"
9   Филип Жилбер (БЕЛ) БМЦ Рејсинг Тим + 58"
10   Хуан Хосе Лобато (ШПА) Мовистар Тим + 1' 02"
Генерален пласман по етапа 11
Возач Екипа Време
1   Алберто Контадор (ШПА)   Тинкоф-Саксо 46ч 54' 19"
2   Фабио Ару (ИТА)   Астана + 3"
3   Микел Ланда (ШПА) Астана + 46"
4   Дарио Каталдо (ИТА) Астана + 1' 16"
5   Роман Кројцигер (ЧЕШ) Тинкоф-Саксо + 1' 46"
6   Ригоберто Уран (КОЛ) Етикс-Квик Степ + 2' 10"
7   Џовани Висконти (ИТА) Мовистар Тим + 2' 12"
8   Дамијано Карузо (ИТА) БМЦ Рејсинг Тим + 2' 20"
9   Андреј Амадор (КРИ) Мовистар Тим + 2' 24"
10   Леополд Кениг (ЧЕШ) Тим Скај + 2' 30"

БелешкиУреди

  1. Маичките кои се појавуваат во табелата на левата страна од страницата ги означуваат возачите кои ги носат на одредената етапа, додека оние кои се појавуваат на десната страна на страницата ги означуваат возачите на кои им се доделени по етапата.

НаводиУреди

  1. „Џиро д'Италија 2015“. Cyclingnews.com.