Предлошка:Инфокутија криптон

Криптон  (36Kr)
Krypton discharge tube.jpg
Гасна цевка исполнета со криптон како свети бело
Krypton Spectrum.jpg
Спектрални линии на криптонот
Општи својства
Име и симболкриптон (Kr)
Изгледбезбоен гас, со белузлав сјај во високонапонско поле
Криптонот во периодниот систем
Водород (двоатомски неметал)
Хелиум (благороден гас)
Литиум (алкален метал)
Берилиум (земноалкален метал)
Бор (металоид)
Јаглерод (повеќеатомски неметал)
Азот (двоатомски неметал)
Кислород (двоатомски неметал)
Флуор (двоатомски неметал)
Неон (благороден гас)
Натриум (алкален метал)
Магнезиум (земноалкален метал)
Алуминиум (слаб метал)
Силициум (металоид)
Фосфор (повеќеатомски неметал)
Сулфур (повеќеатомски неметал)
Хлор (двоатомски неметал)
Аргон (благороден гас)
Калиум (алкален метал)
Калциум (земноалкален метал)
Скандиум (преоден метал)
Титан (преоден метал)
Ванадиум (преоден метал)
Хром (преоден метал)
Манган (преоден метал)
Железо (преоден метал)
Кобалт (преоден метал)
Никел (преоден метал)
Бакар (преоден метал)
Цинк (преоден метал)
Галиум (слаб метал)
Германиум (металоид)
Арсен (металоид)
Селен (повеќеатомски неметал)
Бром (двоатомски неметал)
Криптон (благороден гас)
Рубидиум (алкален метал)
Стронциум (земноалкален метал)
Итриум (преоден метал)
Циркониум (преоден метал)
Ниобиум (преоден метал)
Молибден (преоден метал)
Технициум (преоден метал)
Рутениум (преоден метал)
Родиум (преоден метал)
Паладиум (преоден метал)
Сребро (преоден метал)
Кадмиум (преоден метал)
Индиум (слаб метал)
Калај (слаб метал)
Антимон (металоид)
Телур (металоид)
Јод (двоатомски неметал)
Ксенон (благороден гас)
Цезиум (алкален метал)
Бариум (земноалкален метал)
Лантан (лантаноид)
Цериум (лантаноид)
Празеодиум (лантаноид)
Неодиум (лантаноид)
Прометиум (лантаноид)
Самариум (лантаноид)
Европиум (лантаноид)
Гадолиниум (лантаноид)
Тербиум (лантаноид)
Диспрозиум (лантаноид)
Холмиум (лантаноид)
Ербиум (лантаноид)
Тулиум (лантаноид)
Итербиум (лантаноид)
Лутециум (лантаноид)
Хафниум (преоден метал)
Тантал (преоден метал)
Волфрам (преоден метал)
Рениум (преоден метал)
Осмиум (преоден метал)
Иридиум (преоден метал)
Платина (преоден метал)
Злато (преоден метал)
Жива (преоден метал)
Талиум (слаб метал)
Олово (слаб метал)
Бизмут (слаб метал)
Полониум (слаб метал)
Астат (металоид)
Радон (благороден гас)
Франциум (алкален метал)
Радиум (земноалкален метал)
Актиниум (актиноид)
Ториум (актиноид)
Протактиниум (актиноид)
Ураниум (актиноид)
Нептуниум (актиноид)
Плутониум (актиноид)
Америциум (актиноид)
Кириум (актиноид)
Берклиум (актиноид)
Калифорниум (актиноид)
Ајнштајниум (актиноид)
Фермиум (актиноид)
Менделевиум (актиноид)
Нобелиум (актиноид)
Лоренциум (актиноид)
Радерфордиум (преоден метал)
Дубниум (преоден метал)
Сиборгиум (преоден метал)
Бориум (преоден метал)
Хасиум (преоден метал)
Мајтнериум (непознати хемиски својства)
Дармштатиум (непознати хемиски својства)
Рентгениум (непознати хемиски својства)
Копернициум (преоден метал)
Нихониум (непознати хемиски својства)
Флеровиум (слаб метал)
Московиум (непознати хемиски својства)
Ливермориум (непознати хемиски својства)
Тенесин (непознати хемиски својства)
Оганесон (непознати хемиски својства)
Ar

Kr

Xe
бромкриптонрубидиум
Атомски број36
Стандардна атомска тежина (±) (Ar)83,798(2)[1]
Категорија  благороден гас
Група и блокгрупа 18 (благородни гасови), p-блок
ПериодаIV периода
Електронска конфигурација[Ar] 3d10 4s2 4p6
по обвивка
2, 8, 18, 8
Физички својства
Фазагасна
Точка на топење115,78 K ​(−157,37 °C)
Точка на вриење119,93 K ​(−153,415 °C)
Густина при стп (0 °C и 101,325 kPa)3,749 г/Л
кога е течен, при т.в.2,413 г/см3[2]
Тројна точка115,775 K, ​73,53 kPa[3][4]
Критична точка209,48 K, 5,525 MPa[4]
Топлина на топење1,64 kJ/mol
Топлина на испарување9,08 kJ/mol
Моларен топлински капацитет20,95[5] J/(mol·K)
парен притисок
P (Pa) 1 10 100 1 k 10 k 100 k
при T (K) 59 65 74 84 99 120
Атомски својства
Оксидациони степени2, 1, 0 ​(ретко повеќе од 0; непознат оксид)
ЕлектронегативностПолингова скала: 3,00
Енергии на јонизацијаI: 1350,8 kJ/mol
II: 2350,4 kJ/mol
II: 3565 kJ/mol
Ковалентен полупречник116±4 пм
Ван дер Валсов полупречник202 пм
Color lines in a spectral range
Спектрални линии на криптон
Разни податоци
Кристална структурастраноцентрична коцкеста (сцк)
Кристалната структура на криптонот
Брзина на звукот(гас, 23 °C) 220 m·s−1
(течност) 1120 м/с
Топлинска спроводливост9,43×10−3  W/(m·K)
Магнетно подредувањедијамагнетно[6]
CAS-број7439-90-9
Историја
Откриен и првпат издвоенВилијам Ремзи и Морис Траверс (1898)
Најстабилни изотопи
Главна статија: Изотопи на криптонот
изо ПЗ полураспад РР РЕ (MeV) РП
78Kr 0,35% >1,1×1020 y (β+β+) 2,846 78Se
79Kr веш 35,04 ч. ε 79Br
β+ 0,604 79Br
γ 0,26, 0,39, 0,60
80Kr 2,25% 80Kr е стабилен со 44 неутрони
81Kr траги 2,29×105 y ε 81Br
γ 0,281
82Kr 11,6% 82Kr е стабилен со 46 неутрони
83Kr 11,5% 83Kr е стабилен со 47 неутрони
84Kr 57,0% 84Kr е стабилен со 48 неутрони
85Kr веш 10,756 y β 0,687 85Rb
86Kr 17,3% (ββ) 1,2556 86Sr
Режимите на распад во загради се предвидени, но сè уште не се забележани
| наводи | Википодатоци

Наводи

  1. Standard Atomic Weights 2013. Commission on Isotopic Abundances and Atomic Weights
  2. Krypton. encyclopedia.airliquide.com
  3. "Section 4, Properties of the Elements and Inorganic Compounds; Melting, boiling, triple, and critical temperatures of the elements". CRC Handbook of Chemistry and Physics (85th ed.). Boca Raton, Florida: CRC Press. 2005.
  4. 4,0 4,1 Haynes, William M., ed. (2011). CRC Handbook of Chemistry and Physics (XCII ed.). Boca Raton, FL: CRC Press. p. 4.121. ISBN 1439855110.
  5. Shuen-Chen Hwang, Robert D. Lein, Daniel A. Morgan (2005). "Noble Gases". Kirk Othmer Encyclopedia of Chemical Technology. Wiley. pp. 343–383. doi:10.1002/0471238961.0701190508230114.a01.
  6. Magnetic susceptibility of the elements and inorganic compounds, in Lide, D. R., ed. (2005). CRC Handbook of Chemistry and Physics (86th ed.). Boca Raton (FL): CRC Press. ISBN 0-8493-0486-5.