Ксенонхемиски елемент кој се претставува со симболот Xe. Тој е безбоен, тежок, без мирис благороден гас. Ксенонот во траги го има и во Земјината атмосфера.

Ксенон  (54Xe)
Цевка исполнета со ксенон, која свети со синкава нијанса
Спектрални линии на ксенонот
Општи својства
Име и симболксенон (Xe)
Изгледбезбоен гас, со синкав сјај кога е во високонапонско електрично поле
Ксенонот во периодниот систем
Водород (двоатомски неметал)
Хелиум (благороден гас)
Литиум (алкален метал)
Берилиум (земноалкален метал)
Бор (металоид)
Јаглерод (повеќеатомски неметал)
Азот (двоатомски неметал)
Кислород (двоатомски неметал)
Флуор (двоатомски неметал)
Неон (благороден гас)
Натриум (алкален метал)
Магнезиум (земноалкален метал)
Алуминиум (слаб метал)
Силициум (металоид)
Фосфор (повеќеатомски неметал)
Сулфур (повеќеатомски неметал)
Хлор (двоатомски неметал)
Аргон (благороден гас)
Калиум (алкален метал)
Калциум (земноалкален метал)
Скандиум (преоден метал)
Титан (преоден метал)
Ванадиум (преоден метал)
Хром (преоден метал)
Манган (преоден метал)
Железо (преоден метал)
Кобалт (преоден метал)
Никел (преоден метал)
Бакар (преоден метал)
Цинк (преоден метал)
Галиум (слаб метал)
Германиум (металоид)
Арсен (металоид)
Селен (повеќеатомски неметал)
Бром (двоатомски неметал)
Криптон (благороден гас)
Рубидиум (алкален метал)
Стронциум (земноалкален метал)
Итриум (преоден метал)
Циркониум (преоден метал)
Ниобиум (преоден метал)
Молибден (преоден метал)
Технециум (преоден метал)
Рутениум (преоден метал)
Родиум (преоден метал)
Паладиум (преоден метал)
Сребро (преоден метал)
Кадмиум (преоден метал)
Индиум (слаб метал)
Калај (слаб метал)
Антимон (металоид)
Телур (металоид)
Јод (двоатомски неметал)
Ксенон (благороден гас)
Цезиум (алкален метал)
Бариум (земноалкален метал)
Лантан (лантаноид)
Цериум (лантаноид)
Празеодиум (лантаноид)
Неодиум (лантаноид)
Прометиум (лантаноид)
Самариум (лантаноид)
Европиум (лантаноид)
Гадолиниум (лантаноид)
Тербиум (лантаноид)
Диспрозиум (лантаноид)
Холмиум (лантаноид)
Ербиум (лантаноид)
Тулиум (лантаноид)
Итербиум (лантаноид)
Лутециум (лантаноид)
Хафниум (преоден метал)
Тантал (преоден метал)
Волфрам (преоден метал)
Рениум (преоден метал)
Осмиум (преоден метал)
Иридиум (преоден метал)
Платина (преоден метал)
Злато (преоден метал)
Жива (преоден метал)
Талиум (слаб метал)
Олово (слаб метал)
Бизмут (слаб метал)
Полониум (слаб метал)
Астат (металоид)
Радон (благороден гас)
Франциум (алкален метал)
Радиум (земноалкален метал)
Актиниум (актиноид)
Ториум (актиноид)
Протактиниум (актиноид)
Ураниум (актиноид)
Нептуниум (актиноид)
Плутониум (актиноид)
Америциум (актиноид)
Кириум (актиноид)
Берклиум (актиноид)
Калифорниум (актиноид)
Ајнштајниум (актиноид)
Фермиум (актиноид)
Менделевиум (актиноид)
Нобелиум (актиноид)
Лоренциум (актиноид)
Радерфордиум (преоден метал)
Дубниум (преоден метал)
Сиборгиум (преоден метал)
Бориум (преоден метал)
Хасиум (преоден метал)
Мајтнериум (непознати хемиски својства)
Дармштатиум (непознати хемиски својства)
Рендгениум (непознати хемиски својства)
Копернициум (преоден метал)
Нихониум (непознати хемиски својства)
Флеровиум (слаб метал)
Московиум (непознати хемиски својства)
Ливермориум (непознати хемиски својства)
Тенесин (непознати хемиски својства)
Оганесон (непознати хемиски својства)
Kr

Xe

Rn
јодксенонцезиум
Атомски број54
Стандардна атомска тежина (±) (Ar)131,293(6)[1]
Категорија  благороден гас
Група и блокгрупа 18 (благородни гасови), p-блок
ПериодаV периода
Електронска конфигурација[Kr] 4d10 5s2 5p6
по обвивка
2, 8, 18, 18, 8
Физички својства
Фазагасна
Точка на топење161,40 K ​(−111,75 °C)
Точка на вриење165,051 K ​(−108,099 °C)
Густина при стп (0 °C и 101,325 kPa)5,894 г/Л
кога е течен, при т.в.2,942 г/см3[2]
Тројна точка161,405 K, ​81,77 kPa[3]
Критична точка289,733 K, 5,842 MPa[3]
Топлина на топење2,27 kJ/mol
Топлина на испарување12,64 kJ/mol
Моларен топлински капацитет21,01[4] J/(mol·K)
парен притисок
P (Pa) 1 10 100 1 k 10 k 100 k
при T (K) 83 92 103 117 137 165
Атомски својства
Оксидациони степени0, +1, +2, +4, +6, +8 ​(ретко поголема од 0; слаб киселински оксид)
ЕлектронегативностПолингова скала: 2,6
Енергии на јонизацијаI: 1.170,4 kJ/mol
II: 2.046,4 kJ/mol
II: 3.099,4 kJ/mol
Ковалентен полупречник140±9 пм
Ван дер Валсов полупречник216 пм
Color lines in a spectral range
Спектрални линии на ксенон
Разни податоци
Кристална структурастраноцентрирана коцкеста (сцк)
Кристалната структура на ксенонот
Брзина на звукотгас: 169 m·s−1
течност: 1090 м/с
Топлинска спроводливост5,65×10−3 W/(m·K)
Магнетно подредувањедијамагнетно[5]
CAS-број7440-63-3
Историја
Откривање и прво издвојувањеВилијам Ремзи и Морис Траверс (1898)
Најстабилни изотопи
Главна статија: Изотопи на ксенонот
изо ПЗ полураспад РР РЕ (MeV) РП
124Xe 0,095 % >4,8×1016 г (β+β+) 0,825 124Te
125Xe веш 16,9 ч ε 1,652 125I
126Xe 0,089 % +β+) 0,8973 126Te
127Xe веш 36,345 д ε 0,662 127I
128Xe 1,91 % (сф) <35,047
129Xe 26,4 % (сф) <33,947
130Xe 4,07 % (сф) <32,483
131Xe 21,2 % (сф) <31,140
132Xe 26,9 % (сф) <30,885
133Xe веш 5,247 д β 0,427 133Cs
134Xe 10,4 % >1,1×1016 г (ββ) 0,819 134Ba
135Xe веш 9,14 ч β 1,16 135Cs
136Xe 8,86 % 2,165×1021 г[6] ββ 2.45783[7] 136Ba
Режимите на распад во загради се предвидени, но сè уште не се забележани
| наводи | Википодатоци

Наводи

уреди
 1. Standard Atomic Weights 2013. Commission on Isotopic Abundances and Atomic Weights
 2. „Xenon“. Gas Encyclopedia. Air Liquide. 2009.
 3. 3,0 3,1 Haynes, William M., уред. (2011). CRC Handbook of Chemistry and Physics (XCII. изд.). Boca Raton, FL: CRC Press. стр. 4.123. ISBN 1439855110.
 4. Shuen-Chen Hwang, Robert D. Lein, Daniel A. Morgan (2005). "Noble Gases". Kirk Othmer Encyclopedia of Chemical Technology. Wiley. pp. 343–383. doi:10.1002/0471238961.0701190508230114.a01.
 5. Magnetic susceptibility of the elements and inorganic compounds, in Lide, D. R., уред. (2005). CRC Handbook of Chemistry and Physics (LXXXVI. изд.). Boca Raton (FL): CRC Press. ISBN 0-8493-0486-5.
 6. doi:10.1103/PhysRevC.89.015502
  Овој навод ќе се дополни автоматски во текот на следните неколку минути. Можете да го прескокнете редот или да го проширите рачно
 7. doi:10.1103/PhysRevLett.98.053003
  Овој навод ќе се дополни автоматски во текот на следните неколку минути. Можете да го прескокнете редот или да го проширите рачно