Копернинциум (Cn) — преоден метал од XII група на периодниот систем на елементите.[8] Меѓународниот сојуз за чиста и применета хемија (IUPAC) на 19 февруари 2010 г., во чест на астрономот Никола Коперник на елементот му го дале официјално името копернициум , кој претходно се нарекувал унунбиум (Uub).

Копернициум  (112Cn)
Општи својства
Име и симболкопернициум (Cn)
Копернициумот во периодниот систем
Водород (двоатомски неметал)
Хелиум (благороден гас)
Литиум (алкален метал)
Берилиум (земноалкален метал)
Бор (металоид)
Јаглерод (повеќеатомски неметал)
Азот (двоатомски неметал)
Кислород (двоатомски неметал)
Флуор (двоатомски неметал)
Неон (благороден гас)
Натриум (алкален метал)
Магнезиум (земноалкален метал)
Алуминиум (слаб метал)
Силициум (металоид)
Фосфор (повеќеатомски неметал)
Сулфур (повеќеатомски неметал)
Хлор (двоатомски неметал)
Аргон (благороден гас)
Калиум (алкален метал)
Калциум (земноалкален метал)
Скандиум (преоден метал)
Титан (преоден метал)
Ванадиум (преоден метал)
Хром (преоден метал)
Манган (преоден метал)
Железо (преоден метал)
Кобалт (преоден метал)
Никел (преоден метал)
Бакар (преоден метал)
Цинк (преоден метал)
Галиум (слаб метал)
Германиум (металоид)
Арсен (металоид)
Селен (повеќеатомски неметал)
Бром (двоатомски неметал)
Криптон (благороден гас)
Рубидиум (алкален метал)
Стронциум (земноалкален метал)
Итриум (преоден метал)
Циркониум (преоден метал)
Ниобиум (преоден метал)
Молибден (преоден метал)
Технециум (преоден метал)
Рутениум (преоден метал)
Родиум (преоден метал)
Паладиум (преоден метал)
Сребро (преоден метал)
Кадмиум (преоден метал)
Индиум (слаб метал)
Калај (слаб метал)
Антимон (металоид)
Телур (металоид)
Јод (двоатомски неметал)
Ксенон (благороден гас)
Цезиум (алкален метал)
Бариум (земноалкален метал)
Лантан (лантаноид)
Цериум (лантаноид)
Празеодиум (лантаноид)
Неодиум (лантаноид)
Прометиум (лантаноид)
Самариум (лантаноид)
Европиум (лантаноид)
Гадолиниум (лантаноид)
Тербиум (лантаноид)
Диспрозиум (лантаноид)
Холмиум (лантаноид)
Ербиум (лантаноид)
Тулиум (лантаноид)
Итербиум (лантаноид)
Лутециум (лантаноид)
Хафниум (преоден метал)
Тантал (преоден метал)
Волфрам (преоден метал)
Рениум (преоден метал)
Осмиум (преоден метал)
Иридиум (преоден метал)
Платина (преоден метал)
Злато (преоден метал)
Жива (преоден метал)
Талиум (слаб метал)
Олово (слаб метал)
Бизмут (слаб метал)
Полониум (слаб метал)
Астат (металоид)
Радон (благороден гас)
Франциум (алкален метал)
Радиум (земноалкален метал)
Актиниум (актиноид)
Ториум (актиноид)
Протактиниум (актиноид)
Ураниум (актиноид)
Нептуниум (актиноид)
Плутониум (актиноид)
Америциум (актиноид)
Кириум (актиноид)
Берклиум (актиноид)
Калифорниум (актиноид)
Ајнштајниум (актиноид)
Фермиум (актиноид)
Менделевиум (актиноид)
Нобелиум (актиноид)
Лоренциум (актиноид)
Радерфордиум (преоден метал)
Дубниум (преоден метал)
Сиборгиум (преоден метал)
Бориум (преоден метал)
Хасиум (преоден метал)
Мајтнериум (непознати хемиски својства)
Дармштатиум (непознати хемиски својства)
Рендгениум (непознати хемиски својства)
Копернициум (преоден метал)
Нихониум (непознати хемиски својства)
Флеровиум (слаб метал)
Московиум (непознати хемиски својства)
Ливермориум (непознати хемиски својства)
Тенесин (непознати хемиски својства)
Оганесон (непознати хемиски својства)
Hg

Cn

(Uhq)
рендгениумкопернициумнихониум
Атомски број112
Стандардна атомска тежина (Ar)[285]
Категорија  преоден метал
Група и блокгрупа 12, d-блок
ПериодаVII периода
Електронска конфигурација[Rn] 5f14 6d10 7s2 (предвидена)[1]
по обвивка
2, 8, 18, 32, 32, 18, 2 (предвидени)
Физички својства
Фазанепозната
Точка на вриење357+112
−108
 K ​(84+112
−108
 °C)[2]
Густина близу с.т.23,7 г/см3 (предвидена)[1]
Атомски својства
Оксидациони степени4, 2, 1, 0(предвидени)[1][3][4]
Енергии на јонизацијаI: 1.154,9 kJ/mol
II: 2.170,0 kJ/mol
II: 3.164,7 kJ/mol
(повеќе) (претпоставки)[1]
Атомски полупречникемпириски: 147 пм (предвиден)[1][4]
Ковалентен полупречник122 пм (предвиден)[5]
Разни податоци
Кристална структурашестаголна збиена (шаз)
Кристалната структура на копернициумот

(предвидена)[6]
CAS-број54084-26-3
Историја
Наречен поПо Никола Коперник
ОткриенГермански институт за истражување на тешки јони (1996)
Најстабилни изотопи
Главна статија: Изотопи на копернициумот
изо ПЗ полураспад РР РЕ (MeV) РП
285Cn веш 29 с α 9,15, 9,03? 281Ds
285mCn ? веш 8,9 мин α 8,63 281mDs ?
283Cn веш 4 s[7] 90 % α 9,53, 9,32, 8,94 279Ds
10 % СФ
283mCn ?? веш ~7,0 мин СФ
| наводи | Википодатоци

Извори уреди

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Haire, Richard G. (2006). „Transactinides and the future elements“. Во Morss; Edelstein, Norman M.; Fuger, Jean (уред.). The Chemistry of the Actinide and Transactinide Elements (3rd. изд.). Dordrecht, The Netherlands: Springer Science+Business Media. ISBN 1-4020-3555-1.
  2. Eichler, R.; Aksenov, N. V.; Belozerov, A. V.; Bozhikov, G. A.; Chepigin, V. I.; Dmitriev, S. N.; Dressler, R.; Gäggeler, H. W.; и др. (2008). „Thermochemical and physical properties of element 112“. Angewandte Chemie. 47 (17): 3262–6. doi:10.1002/anie.200705019. Посетено на 5 November 2013.
  3. H. W. Gäggeler (2007). „Gas Phase Chemistry of Superheavy Elements“ (PDF). Paul Scherrer Instituteа. стр. 26–28.
  4. 4,0 4,1 Fricke, Burkhard (1975). „Superheavy elements: a prediction of their chemical and physical properties“. Recent Impact of Physics on Inorganic Chemistry. 21: 89–144. doi:10.1007/BFb0116498. Посетено на 4 October 2013.
  5. Chemical Data. Copernicium - Cn, Royal Chemical Society
  6. Gaston, Nicola; Opahle, Ingo; Gäggeler, Heinz W.; Schwerdtfeger, Peter (2007). „Is eka-mercury (element 112) a group 12 metal?“. Angewandte Chemie. 46 (10): 1663–6. doi:10.1002/anie.200604262. Посетено на 5 November 2013.
  7. Chart of Nuclides. Brookhaven National Laboratory
  8. Housecroft C. E., Sharpe A. G. (2008). Inorganic Chemistry