Да не се помеша со: Атомска маса

Атомска тежина (или релативна атомска маса) е број што покажува колку пати масата на хемискиот елемент е поголема од една дванаестина од масата на изотопот C12[1].

Релативна молекулска маса е број што покажува колку пати масата на хемиското соединение е поголемо од една половина од масата на C12 (изотопот C12 содржи 6 протони и 6 неутрони).

Наводи

уреди
  1. International Union of Pure and Applied Chemistry (1980). „Atomic Weights of the Elements 1979“ (PDF). Pure Appl. Chem. 52 (10): 2349–84. doi:10.1351/pac198052102349.