Вилијам Ремзи

Вилијам Ремзи (2 октомври 185223 јули 1916) бил шкотски хемичар, кој ги открил благородните гасови. Ја добил Нобеловата награда за хемија во 1904 за откривање на благородните гасови.

Вилијам Ремзи
William Ramsay working.jpg
Роден Вилијам Ремзи
2 октомври 1852
Глазгов, Шкотска, Обединето Кралство
Починал 23 јули 1916
Хај Викомб, Обединето Кралство