Европиум (Eu, латински - europium) — лантаноид.[4][5] Името го добил според конетинетот Европа. Европиумот во земијанта кора е застапен во количини од 2,1ppm. Најважни минерали на европиум се:

Европиум  (63Eu)
Општи својства
Име и симболевропиум (Eu)
Изгледсребрено-бела, со бледа жолтеникава нијанса;[1] но ретко може да се види без оксидационен слој
Европиумот во периодниот систем
Водород (двоатомски неметал)
Хелиум (благороден гас)
Литиум (алкален метал)
Берилиум (земноалкален метал)
Бор (металоид)
Јаглерод (повеќеатомски неметал)
Азот (двоатомски неметал)
Кислород (двоатомски неметал)
Флуор (двоатомски неметал)
Неон (благороден гас)
Натриум (алкален метал)
Магнезиум (земноалкален метал)
Алуминиум (слаб метал)
Силициум (металоид)
Фосфор (повеќеатомски неметал)
Сулфур (повеќеатомски неметал)
Хлор (двоатомски неметал)
Аргон (благороден гас)
Калиум (алкален метал)
Калциум (земноалкален метал)
Скандиум (преоден метал)
Титан (преоден метал)
Ванадиум (преоден метал)
Хром (преоден метал)
Манган (преоден метал)
Железо (преоден метал)
Кобалт (преоден метал)
Никел (преоден метал)
Бакар (преоден метал)
Цинк (преоден метал)
Галиум (слаб метал)
Германиум (металоид)
Арсен (металоид)
Селен (повеќеатомски неметал)
Бром (двоатомски неметал)
Криптон (благороден гас)
Рубидиум (алкален метал)
Стронциум (земноалкален метал)
Итриум (преоден метал)
Циркониум (преоден метал)
Ниобиум (преоден метал)
Молибден (преоден метал)
Технециум (преоден метал)
Рутениум (преоден метал)
Родиум (преоден метал)
Паладиум (преоден метал)
Сребро (преоден метал)
Кадмиум (преоден метал)
Индиум (слаб метал)
Калај (слаб метал)
Антимон (металоид)
Телур (металоид)
Јод (двоатомски неметал)
Ксенон (благороден гас)
Цезиум (алкален метал)
Бариум (земноалкален метал)
Лантан (лантаноид)
Цериум (лантаноид)
Празеодиум (лантаноид)
Неодиум (лантаноид)
Прометиум (лантаноид)
Самариум (лантаноид)
Европиум (лантаноид)
Гадолиниум (лантаноид)
Тербиум (лантаноид)
Диспрозиум (лантаноид)
Холмиум (лантаноид)
Ербиум (лантаноид)
Тулиум (лантаноид)
Итербиум (лантаноид)
Лутециум (лантаноид)
Хафниум (преоден метал)
Тантал (преоден метал)
Волфрам (преоден метал)
Рениум (преоден метал)
Осмиум (преоден метал)
Иридиум (преоден метал)
Платина (преоден метал)
Злато (преоден метал)
Жива (преоден метал)
Талиум (слаб метал)
Олово (слаб метал)
Бизмут (слаб метал)
Полониум (слаб метал)
Астат (металоид)
Радон (благороден гас)
Франциум (алкален метал)
Радиум (земноалкален метал)
Актиниум (актиноид)
Ториум (актиноид)
Протактиниум (актиноид)
Ураниум (актиноид)
Нептуниум (актиноид)
Плутониум (актиноид)
Америциум (актиноид)
Кириум (актиноид)
Берклиум (актиноид)
Калифорниум (актиноид)
Ајнштајниум (актиноид)
Фермиум (актиноид)
Менделевиум (актиноид)
Нобелиум (актиноид)
Лоренциум (актиноид)
Радерфордиум (преоден метал)
Дубниум (преоден метал)
Сиборгиум (преоден метал)
Бориум (преоден метал)
Хасиум (преоден метал)
Мајтнериум (непознати хемиски својства)
Дармштатиум (непознати хемиски својства)
Рендгениум (непознати хемиски својства)
Копернициум (преоден метал)
Нихониум (непознати хемиски својства)
Флеровиум (слаб метал)
Московиум (непознати хемиски својства)
Ливермориум (непознати хемиски својства)
Тенесин (непознати хемиски својства)
Оганесон (непознати хемиски својства)


Eu

Am
самариумевропиумгадолиниум
Атомски број63
Стандардна атомска тежина (±) (Ar)151,964(1)[2]
Категорија  лантаноид
Група и блокгрупа б.б., f-блок
ПериодаVI периода
Електронска конфигурација[Xe] 4f7 6s2
по обвивка
2, 8, 18, 25, 8, 2
Физички својства
Фазацврста
Точка на топење1.099 K ​(826 °C)
Точка на вриење1.802 K ​(1.529 °C)
Густина близу с.т.5,264 г/см3
кога е течен, при т.т.5,13 г/см3
Топлина на топење9,21 kJ/mol
Топлина на испарување176 kJ/mol
Моларен топлински капацитет27,66 J/(mol·K)
парен притисок
P (Pa) 1 10 100 1 k 10 k 100 k
при T (K) 863 957 1.072 1.234 1.452 1.796
Атомски својства
Оксидациони степени3, 2, 1 ​(умерен базичен оксид)
ЕлектронегативностПолингова скала: 1,2
Енергии на јонизацијаI: 547,1 kJ/mol
II: 1.085 kJ/mol
II: 2.404 kJ/mol
Атомски полупречникемпириски: 180 пм
Ковалентен полупречник198±6 пм
Color lines in a spectral range
Спектрални линии на европиум
Разни податоци
Кристална структурателоцентрирана коцкеста (тцк)
Кристалната структура на европиумот
Топлинско ширењеполи: 35 µм/(m·K) (на с.т.)
Топлинска спроводливостпроцена 13,9 W/(m·K)
Електрична отпорностполи: 0,900 µΩ·m (на с.т.)
Магнетно подредувањеПарамагнетно[3]
Модул на растегливост18,2 GPa
Модул на смолкнување7,9 GPa
Модул на збивливост8,3 GPa
Поасонов сооднос0,152
Викерсова тврдост165–200 MPa
CAS-број7440-53-1
Историја
Наречен поСпоред Европа
Откриен и првпат издвоенЕжен-Анатол Демарси (1896, 1901)
Најстабилни изотопи
Главна статија: Изотопи на европиумот
изо ПЗ полураспад РР РЕ (MeV) РП
150Eu веш 36,9 г ε 2,261 150Sm
151Eu 47,8 % 5×1018 г α 1,9644 147Pm
152Eu веш 13,516 г ε 1,874 152Sm
β 1,819 152Gd
153Eu 52,2 % (α) 0,2736 149Pm
Режимите на распад во загради се предвидени, но сè уште не се забележани
| наводи | Википодатоци

Извори уреди

  1. Greenwood, Norman N.; Earnshaw, Alan (1997). Chemistry of the Elements (2. изд.). Butterworth-Heinemann. стр. 112. ISBN 0080379419.
  2. Standard Atomic Weights 2013. Commission on Isotopic Abundances and Atomic Weights
  3. Lide, D. R., уред. (2005). „Magnetic susceptibility of the elements and inorganic compounds“. CRC Handbook of Chemistry and Physics (PDF) (86th. изд.). Boca Raton (FL): CRC Press. ISBN 0-8493-0486-5.
  4. Parkes, G.D. & Phil, D. (1973). Melorova moderna neorganska hemija. Beograd: Naučna knjiga.
  5. Housecroft C. E., Sharpe A. G. (2008). Inorganic Chemistry (3rd ed.). Prentice Hall. ISBN 978-0131755536.