Македонија во 1990 година

Социјалистичка Република Македонија во 1990 година
Знаме на Македонија Грб на Македонија
Години : 1987 1988 1989 1990 1991 1992 1993
Векови: 20 век · 21 век · 22 век
Децении: 1980-ти 1990-ти 2000-ти 2010-ти 2000-ти 2010-ти 2020-ти
Години: 1987 1988 1989 1990 1991 1992 1993

ВодачиУреди

НастаниУреди

јануариУреди

  • 22 јануари - Делегатите на Словенија, Хрватска и Македонија го напуштаат 14-иот конгрес на СКЈ.[1]

февруариУреди

мартУреди

априлУреди

мајУреди

јуниУреди

јулиУреди

августУреди

 
Осветен храмот „Св. Климент Охридски“

септемвриУреди

октомвриУреди

  • 25 октомври - Во Скопје е формирано Здружението „Голи Оток“.

ноемвриУреди

  • 5 ноември - Регистрирана е партијата Реформски сили - Либерална партија.
  • 8 ноември - Собранието на СР Македонија ја одржа последната официјална седница на стариот делегатски состав, пред претстојните повеќепартиски избори.
  • 20 ноември - по усвојувањето на Уставот, Република Македонија станала независна држава. На специјалната седница на парламентот за усвојување на Уставот на Република Македонија, таа била бојкотирана од страна на ПДП-НДП;
  • 25 ноември - ВМРО-ДПМНЕ победи на првите повеќепартиски избори во Македонија со 37 места во парламентот. Комунистите добиваат само 31 место.

декемвриУреди

КултураУреди

  • За првпат се одржа ликовната изложба „Самоуки“.

МузикаУреди

Филм и телевизијаУреди

  • На 8 април е воведена емисија на ромски јазик „Преродба“ на МРТВ.

КнигиУреди

ОбјектиУреди

ОстанатоУреди

СпортУреди

ГимнастикаУреди

ПочинатиУреди

РодениУреди

НаводиУреди