Ристо Дамјановски

Ристо Дамјановски (роден во Доленци, Демирхисарско, 1937 година) е поранешен министер за одбрана на Република Македонија.[1] Завршил највисок степен на воено образование во Белград, а докторирал на универзитетот во Скопје и станал прв доктор на воено-историски науки.[1] Напредувал од поручник до генерал и од учител до универзитетски професор.[1] Во својата богата војничка кариера извршувал највисоки логистички, наставни, политичко - партиски и општествени функции.[1] Член е на Извршниот совет и Републичкиот секретаријат за општонародна одбрана, член на Експертската Влада и бил Министер за одбрана на Македонија.[1]

Ристо Дамјановски
Министер за одбрана
Наследник Трајан Гоцевски
Лични податоци
Роден(а) 1937
с.Доленци, Демирхисарско
Починал(а) 30 Март 2021
Скопје
Националност Македонец
Професија Воено лице
Вероисповед Православен христијанин

Наводи

уреди