Работничка партија

Работничката партија (РП) е поранешна левичарска политичка партија во Македонија.[1] Била основана на 24 јуни 1990 година. Нејзин претседател бил Крсте Јанковски.

Работничка партија
ВодачКрсте Јанковски
Основана1990
Распуштена2000
ИдеологијаЛевица
Политика на Република Македонија
Политички партии
Избори

На парламентарните избори во 1990 година РП добила 31.591 гласа (2,9%), но не освоила пратеничко место. На парламентарните избори во 1994 година РП добила 15.416 гласови (1,6%), а на локалните избори во 1996 година - 10.831 (1,4%) и шест советнички места. На парламентарните избори во 1998 РП учестувувала со листа од 35 кандидати на чело со Ѓуро Кешкец, при што освоила 1.528 гласови (0,14%). По изборите нејзината активност полека стагнирала, за по локалните избори во 2000 година, на кои настапила во коалиција со Комунистичката партија на Македонија целосно ги прекинува своите активности.

Наводи уреди

  1. „СООПШТЕНИЕ НА РАБОТНИЧКАТА ПАРТИЈА КОЧАНИ“. Архивирано од изворникот на 2011-07-22. Посетено на 2011-01-10.