Народна Република Бугарија

(Пренасочено од НР Бугарија)

Народна Република Бугарија (НРБ) — официјалното име на Бугарија од 15 септември 1946 до 15 ноември 1990. На 10 ноември 1989 Тодор Живков е сменет од функцијата генерален секретар на ЦК на БКП. По промена на Уставот на 3 април 1990 Државниот совет е разформирован и Петар Младенов е избран за претседател на Бугарија. По јавни протести на опозицијата во текот на летото на 1990 година тој се повлекува од државниот пост и од активниот политички живот, а на негово место Жељу Желев е избран за претседател на Бугарија. На 15 ноември 1990 година Народна Република Бугарија е преименувана во Република Бугарија.

Народна Република Бугарија
Народна република България  (бугарски)
1946–1990
Flag of Бугарија
Flag
Coat of arms of Бугарија
Coat of arms
Химна: Мила Родино
Бугарија во 1990 година
Бугарија во 1990 година
Главен градСофија
Говорени јазицибугарски
• 1946-1947
Васил Коларов
• 1989-1990
Петар Младенов
• 1946-1949
Георги Димитров
• 1990
Андреј Луканов
Историја 
• Основана
1946
• Распадната
1990
Површина
1989110.910 km2 (42,820 sq mi)
Население
• 1989
9.009.018
Валуталев
Претходници
Наследници
Царство Бугарија
Република Бугарија