Црква „Св. Климент Охридски“ - Скопје

Соборен архиепископски храм на Македонската православна црква „Свети Климент Охридски“црква во Скопје и најголем и соборен храм на Македонската православна црква денес.

Свети Климент Охридски
македонска православна црква
Епархија Скопска
Архијерејско намесништво Скопско
Местоположба

Карта

Место Скопје
Општина Центар
Држава Македонија
Општи податоци
Изградба 1972 - 1991
Осветување 12 август 1990
Архитектонски опис

Градбата уреди

Камен-темелникот е поставен на 23 април 1972 година, по проект на архитектот Славко Брезоски. Црквата е од тип ротонда, со димензии 36 x 36 м. и се состои од само од куполи и лакови, под кои е опфатена површина од околу 1.000 м2. На тој простор може да се соберат речиси 6000 верници. Главната црква му е посветена на Св. Климент Охридски, а долната црква на св. Богородица. Од капелите, едната им е посветена на Цар Константин и царицата Елена, а другата на светиот маченик Мина. Кога ќе се влезе во внатрешноста на црквата, особено внимание привлекува иконостасот што е направен од дабово дрво. Основен мотив на резбата е флората — лозови листови, афионови булки и желади. Димензиите на иконостасот се 19,5 м во должина и 12,5 м во висина. Иконите што се сместени во него се насликани од Ѓорѓи Даневски и Спасе Спирковски.

 
Црквата одблизу
 
Црквата во Каваклиево, Солунско, проектиран од македонскиот архимандрит Никодим Царкњас кога бил свештеник во селото. Изгледот е инспириран од „Св. Климент Охридски“ во Скопје.

Под централната купола се наоѓа 3,5 м високиот архиепискописки престол. Двата стола спроти него се високи по 2 м и според каноните, се наменети за световниот владател и неговата сопруга.

Централната купола е со површина од 650 м2. Фреските се дело на академскиот сликар Јован Петров со соработниците. Првпат во светот Исус Христос е насликан на површина од 70 м2, при што пречникот на едно око му е 1,5 м. Отстапувањето од каноните е тоа што пророците, наместо во стоечка положба се насликани во седечка положба. Второ отстапување од црковните канони е што се оставени големи проѕорци. За да се одбегне големо количество светлина поставен е кристален плексиглас, што во зависност од аголот под кој паѓа светлината создава прекрасни преливи на бои.

Осветлувањето на црквата се врши преку пет тони тешкиот полилеј што е поставен под централната купола. На него се наредени околу 400 светилки. Вториот полилеј, кој е во средината, виси над светиот престол во олтарот.

Врз основа на проектот што го подготви архитектот Славко Брезовски, изградбата почна на 23 април 1972 осветувањето е извршено по повод 1150 годишнината од раѓањето на патронот, св. Климент Охридски на 12 август 1990 во времето на Архиепископот Охридски и Македонски Господин Господин Гаврил.

На 45 метри висока камбанарија, што се наоѓа во дворот, лево (на север) од главниот влез на црквата, се поставени 3 камбани. Најголемата е тешка 1000 кг, втората 500 кг, а третата 300 кг и сите се излеани во Австрија.

Фонтаната пред црквата е подарок од Исламската верска заедница.

Во дворот на Соборниот храм на 12 август 2007 бил поставен споменикот на архиепископот Господин Господин Доситеј, првиот поглавар на возобновената Македонска православна црква. Споменикот е висок околу два метра, а архиепископот Доситеј е претставен во природна големина. Се наоѓа во дворот на црквата од јужната страна. Споменикот е донација од скопскиот градоначалник Трифун Костовски, а го изработил академик Томе Серафимовски. Македонската православна црква го поставила овој споменик во чест на 8 декември — православниот празник на Св. Климент.

Надворешни врски уреди

Координати: 41°59′55″N 21°25′35″E / 41.99861° СГШ; 21.42639° ИГД / 41.99861; 21.42639